Fysioterapeuttikaksikko innostui kehittämään suomalaista paravoimanostoa

Tino Kokko ja Markus Pirttioja

Suomen Paravoimailijat -seuran kesällä 2022 perustaneet Markus Pirttioja ja Tino Kokko ovat vieneet paravoimanoston kotimaista seuratoimintaa eteenpäin suurin harppauksin.

Markus Pirttioja ja Tino Kokko aloittivat fysioterapeutin opinnot Metropolia-ammattikorkeakoulussa Helsingissä vuonna 2019 ja tutustuivat toisiinsa opintojen aikana.

Keväällä 2022 he molemmat vierailivat Apuvälinemessuilla Helsingin Messukeskuksessa omien työnantajiensa kutsumana. Apuvälinemessuilla oli Paralympiakomitean järjestämä Liikuntamaa, jossa pääsi tutustumaan paraurheilun ja soveltavan liikunnan lajeihin ja välineisiin.

Yksi tutustuttavissa olevista lajeista Liikuntamaassa oli paravoimanosto, jota esitteli oululainen kansainvälisen tason nostaja Harri Kauppila. Pirttioja ja Kokko kävivät eri päivinä Kauppilan juttusilla ja totesivat molemmat, että tämän lajin parissa voisi olla heille mielekästä työnsarkaa.

– Harri kertoi siitä, miten pieni laji Suomessa on, vaikka se on kansainvälisesti laajalti harrastettu paralympialaji. Kun valmentajia ei löydy, niin potentiaaliset harrastajat eivät pääse lajiin kiinni, Tino Kokko kertaa.

Kokolle ja Pirttiojalle laji oli tuttu sen kautta, että molemmat ovat itse harrastaneet aktiivisesti voimaharjoittelua ja Pirttioja valmentanutkin voimanostajia. Kun molemmilla fysioterapeutin työn kautta oli jo valmiiksi hyvä ymmärrys vammaisten henkilöiden harrastamiseen liittyvistä erityispiirteistä, vaikutti yhtälö selkeältä.

– Käytiin ensin keskenämme läpi sitä, mikä olisi paras tapa päästä alkuun. Sitten googletettiin paravoimanostosta Paralympiakomiteassa vastaavan Tuomas Törrösen yhteystiedot, ja hänenkin kanssaan tultiin samaan lopputulokseen kuin keskenämme, eli että paravoimanostoseuran perustaminen olisi paras ratkaisu, Pirttioja sanoo.

Apuvälinemessut olivat toukokuussa 2022. Jo kesällä Suomen Paravoimailijat -niminen seura oli perustettu.

– Meillä ei ollut entuudestaan mitään käsitystä seuratoiminnasta, mutta lähdettiin tekemään ja ollaan opittu matkan varrella, Kokko toteaa.

Kaksikko sai selville, että Helsingin kaupungilta on mahdollista hakea apurahaa seuratoimintaan, ja sen avulla Suomen Paravoimailijat käynnisti keväällä 2023 Pääkaupunkiseudun Urheiluakatemian Urhean tiloissa maksuttoman harjoitusvuoron toimintarajoitteisille henkilöille.

– Iloinen yllätys oli huomata, että porukkaakin tuli paikalle ja jopa niin, että osa heistä on sittemmin ryhtynyt seuramme hallituksen jäseniksi. On ollut todella arvokasta saada mukaan toimijoita, jotka osaavat vähän eri asioita. Sen kautta seuratoiminta on ottanut isoja harppauksia eteenpäin, Kokko kiittelee.

Teemu Kovasiipi nostaa rautaa.

Helsingin kaupungin apurahan turvin paravoimailun harjoitusvuoro pyöri kevätkauden. Nyt hakusessa on apuraha Urheiluopistosäätiöltä, jonka avulla Pirttioja ja Kokko toivovat saavansa käynnistymään pysyvän viikoittaisen harjoitusvuoron Urhealla. Apurahapäätökset tulevat loppuvuodesta.

– Syksy ollaan täytetty muulla toiminnalla. Vierailemme paljon eri tapahtumissa, lokakuun alussa olimme Nordic Fitness Expossa Lahdessa, marraskuussa olemme Apuvälinemessuilla Tampereella ja joulukuussa Lyhytkasvuiset ry:n kanssa järjestetään kokeilutapahtuma Pasilan Optimal Performance Centerissä, Pirttioja luettelee.

Paravoimanoston SM-kilpailut ovat ohjelmassa tammikuussa Pajulahdessa paraurheilun kansainvälisen Pajulahti Games -tapahtuman yhteydessä. Paravoimanostossa penkkipunnerrus on ainoa laji.

Vaikka vakituista vuoroa ei syksyllä ole ollutkaan, on Suomen Paravoimailijat järjestänyt epävirallisia yhteistreenejä Pasilan OP Centerissä. Lisäksi loppuvuodelle on suunnitteilla asiantuntijaluentoja paravoimailuun ja valmentautumiseen liittyen.

– Meille on myönnetty myös Ahos-säätiön apurahaa paravoimanoston kilpailutoiminnan kehittämiseen. Tarvitsemme lisää näkyvyyttä ja uusia harrastajia. Harrastajakunnan kasvattamisen myötä saadaan tietysti lisää osallistujia kisoihin, mutta haluamme myös tarjota voimailumahdollisuuksia ihan harrastepohjalta. Että meidän treenit olisi sellainen matalan kynnyksen mesta, johon voi tulla ja tavata samalla muita lajin harrastajia, Kokko linjaa.

– Siihen liittyy seuramme slogankin: Tehdään voimaharjoittelusta kaikkien oikeus, Pirttioja lisää.

Kaksikko on käynyt myös keskusteluja Paralympiakomitean valmennuspäällikön Tuomas Törrösen ja kehittämispäällikön Katja Saarisen kanssa siitä, että he voisivat toimia fysiikkavalmennuksen tarjoajina myös muille paraurheilulajeille paravoimanoston lisäksi.

– Paraboccian kanssa on jo ollut keskusteluja siitä, että aloitettaisiin heidän kanssaan fysiikkaharjoitukset. Voimaharjoittelu toimii kaikissa lajeissa, joten toiveissa on, että myös muissa paralajeissa heräisi mielenkiinto, Kokko sanoo.

Suomen Paravoimailijat sai alkusysäyksensä oululaisnostaja Harri Kauppilan kanssa käydyistä keskusteluista Apuvälinemessuilla. Kauppila asuu edelleen Oulussa ja häntä valmentaa siellä Raimo Savaloja, mutta Kauppila on nykyään Suomen Paravoimailijoiden jäsen ja osallistuu mahdollisuuksien mukaan seuran järjestämiin lajiesittelytilaisuuksiin.

On mahdollista, että reilun vuoden verran toiminnassa ollut Suomen Paravoimailijat saa pian jo ensimmäisen paralympiaedustajansa, sillä Kauppila tavoittelee yhä tiiviisti paikkaa uransa ensimmäisiin paralympialaisiin 2024 Pariisissa.

Lisätiedot:

 

Suomen Paravoimailijat esittäytyy Apuvälinemessujen 2023 Liikuntalavalla Tampereen Messu- ja urheilukeskuksessa torstaina 9.11. klo 11.00 ja 15.00. Lue lisää Apuvälinemessuista