Yhdessä luonnossa liikkuminen ja omat harrastukset tasapainottavat toisiaan kuhmolaisen Kähkösen perheen arjessa

 Nuori poika pyöräilemässä hymyillen käsipyörällä metsätiellä, takaapäin kuvattuja lapsia kävelemässä isänsä kanssa lumisella, laudoitetulla reitillä metsässä, yksi lapsista liikkuu sähköpyörätuolilla. Äiti ja kaksi lasta selfie-kuvassa metsäpolulla.

Yhteinen liikkuminen perheen kesken ei ole kuusihenkisellä Kähkösen perheellä ohjelmassa vain meneillään olevan Perheliikunnan teemaviikon aikana. Liikunnallinen perhe nauttii retkeilystä kotiseutunsa komeissa maisemissa, ja pyörätuolilla liikkuvalle 13-vuotiaalle Konstalle esteettömät reitit mahdollistavat itsenäisen menon metsissäkin.

Kuhmolaista Kähkösen perhettä ei vaivaa muuten Suomessa huolestuttava liikkumisen vähyys. Jokaiselta kuusihenkisen perheen jäseneltä löytyy omia liikuntaharrastuksia: 13-vuotias Konsta harrastaa uintia, pikkuveli Kaarle jääkiekkoa, pikkusisko Kerttu jalkapalloa ja nuorimmainen Elsa on juuri aloittanut luistelukoulun. Kaarle ja Kerttu käyvät myös Kuhmo Ski:n hiihtokoulua, ja vanhemmat Kari ja Maria harrastavat lasten harrastusten lomassa hyötyliikuntaa, Maria myös juoksua.

Vaikka moni suomalaisperhe ei pääse harrastamisessa nykyään Kähkösten tasolle, Suomen Ladun ja Taloustutkimuksen vuonna 2021 toteuttama Perheliikuntabarometri kertoo, että 92 prosenttia suomalaisista lapsiperheistä harrastaa kuitenkin omatoimista perheliikuntaa. Lapsiperheistä noin puolet liikkuu yhdessä säännöllisesti, vähintään kerran viikossa ja vähintään tunnin kerralla.

Perheliikuntabarometrin 2021 mukaan motivaatio perheliikuntaan syntyy halusta tehdä asioita yhdessä perheenä, pitää hauskaa sekä mahdollistaa liikunnallinen ja terveellinen elämäntapa niin lapsille kuin huoltajille. Suurimpana hyötynä koetaan usein juuri mahdollisuus viettää aikaa yhdessä oman perheen kanssa, siinä missä suurimmaksi haasteeksi muotoutuu yleensä ajanpuutteena näkyvä perheen huoltajien tekemä työ.

Kiireisen oloisilla Kähkösillä koko perheen yhteiseksi harrastukseksi on muotoutunut luontoretkeily, joka tasapainottaa kunkin omia menoja ja mahdollistaa heille yhteisen ajanvieton liikkumisen lomassa.

- Kun lähdetään omalla porukalla luontoon, siellä liikkuminen ja liike tulevat kuin huomaamatta itse luonnosta, isä Kari Kähkönen toteaa.

Esikoispoika Konsta liikkuu arjessaan sekä sähköpyörätuolilla että manuaalipyörätuolilla, mutta se ei ole estänyt häntä osallistumasta yhdenvertaisesti perheen retkille.

- Liikun mielelläni perheen kanssa luonnossa, mutta myös harrastan itsekseni – että on jotakin omaakin, eikä aina vanhemmat niin läsnä, Konsta sanoo.

Kuten Perheliikuntabarometri 2021 kertoo, suomalaisperheissä harrastetaan yhdessä erityisesti arkiliikuntaa, kuten kävelyä, koti- ja pihatöitä sekä pyöräilyä. Saman suuntaista tapahtuu Kähköstenkin joukossa, jossa liikutaan paljon myös kotipaikan lähistöllä järven ympäristössä.

- Vesi on meille keskeinen elementti täällä niemennokassa. Kesällä lapset uivat paljon ja liikutaan soutuveneellä. Konstalla on käytössä kalastuslautta – ponttoonilautta, johon saa perämoottorin kiinni ja jolla pystyy pyörätuolin kanssa liikkumaan vesillä, kertoo Kari Kähkönen.

- Talvella taas järven jääkannella Konstakin moottorikelkkailee, ja on ollut sen verran tasainen latukin siellä, että pystyy hiihtokelkalla pukkimaan. Muuten nämä ovat kelkalla vetäneet kaiken maailman pulkkaa ja liukulevyä perässä, Kähkönen jatkaa.

Kotiseutujen mahdollisuudet esteettömään luontoretkeilyyn tulleet tutuiksi

Kainuun alueella on viime vuosina panostettu luontokohteiden esteettömyyteen, ja etenkin Hossan kansallispuistosta löytyy jo useita esteettömiä kohteita ja retkeilymahdollisuuksia saman alueen piiristä. Siellä myös Kähköset kiersivät esteettömiä luontokohteita vastikään syyslomallaan.

- Mikäs se oli se ihana paikka, jossa oli laavukin… muistelee perheen äiti Maria syyslomareissua.

Vastaus tulee saman tien taustalla innokkaasti touhuavalta Kerttu-tytöltä:

- Muikkupuro!

Kauempaa kuvattu laavu muutamien puiden keskellä metsäaukiolla, jossa maata peittää ruskea havunneulaspeite. Laavun edessä nuotiopaikan ympärillä lapsia ja kaksi aikuista.

Mainitussa Hossan suosikkikohteessa myös Konsta pääsi kulkemaan hieman pidemmän, kolmen kilometrin esteettömän reitin kahden kirkasvetisen järven kohtaamispaikassa sijaitsevalle laavulle.

- Minä ja Kaarle mentiin laavulle edeltä käsin kahdestaan, se olikin siitä kiva paikka, että pääsin sähköpyörätuolilla perille itsenäisesti, Konsta pohtii.

- Monet esteettömät reitit ovat vielä sen verran lyhyitä, ettei niillä ihan kunnolla vaeltamaan pääse. Olemmekin retkeilleet myös leveämmillä maastopyöräreiteillä – sellaisille kun raaskittaisiin vielä useammille pikkuisen enemmän mursketta levittää, ne olisivat pienellä lisäsatsauksella loistavia reittejä myös sähköpyörätuolilla tai avustajan ja manuaalituolin kanssa kulkeville, Kari Kähkönen harmittelee.

Maastopyöräreiteillä Maria-äiti sai kuitenkin sen verran kovan kipinän pyöräilyyn, että itselle oli reissun jälkeen hankittava oma maastopyörä.

Perheessä on tutkittu myös kalastuspaikkoja, kuten Kuhmossa Metsähallituksen ylläpitämiä Syväjärven virkistyskalastuspaikkoja ja Lentuankosken koskikalastuspaikkaa, vaikka niidenkin esteettömyyttä saisi Kähkösten mielestä helposti mutta merkittävästi parannettua ihan pienilläkin infran muutoksilla. Lapsista Konsta kertoo kalastavansa itse lähinnä mökillä kesäisin, mutta nuorempi Kaarle sen sijaan kalastaa perheessä enemmänkin.

Rohkeasti luontoon sopivilla apuvälineillä

Konsta Kähkönen on hyödyntänyt luonnossa liikkuessaan myös Joelette-maastokärryä, jolla liikutaan yhden tai kahden pyörän päällä avustajien vetäessä ja työntäessä sitä etu- ja taka-aisoista.

- Me kierrettiin Joelettella esimerkiksi Jonkerin maisemissa, missä ei ole sitten mitään esteetöntä. Sillä pääsi puunrunkojenkin yli menemään. Olen joka kerta todennut, kun Joelette on ollut käytössä, että se on hyvä apuväline.

Luontoliikunnassa jo kokenut perhe kannustaa muitakin lähtemään rohkeasti luontoon.

- Kannattaa uskaltaa kokeilla liikkua. Ja uskaltaa kokeilla myös erilaisia maastoliikkumisen apuvälineitä. Viimeksi kokeilin sähköavusteista käsipyörääkin Vuokatissa perheille järjestetyn luontoviikonlopun aikana.

Nuori poika pyöräilemässä tuulipuvussa käsipyörällä puiden juurten yli metsäpolulla.

Maria naurahtaa eksyneensä Konstan kanssa Vuokatissa myös kahdestaan väärälle reitille.

- Se oli todella ei-esteetön reitti, missä tuli kirjaimellisesti harrastettua extreme-urheilua. Mutta sieltäkin päästiin ehjin nahoin perille.

Isä Karilla on myös omat vinkkinsä antaa luontoon lähteville perheille:

- Huollon pitää pelata, riittävästi evästä – ruokaa ja juomaa mukaan reissuun. Sitten on mukava keittää nuotiolla kahvit tai juoda kaakaot termarista, siihen vielä joku tuore tai nuotiolla paistettu tikkupulla tai leipä. Itselle nämä ruokaelämykset ja luonnossa hyvän ruoan tekeminen ovat tärkeitä, eikä muitakaan kiukuta väsymys tai vesi- ja räntäsateet, kun on syöty reissussa hyvin.

Vaikka perheellä on usein erilaisia tavoitteita luontoretkille, Kari korostaa myös ajan ottamista ja varaamista.

- Maria onkin joskus sanonut hyvin, että retkistä ei saa tehdä kiireisiä, vaan pitää olla aikaa siirtymisiin ja liikkumisiin. Monesti ihmetellään luontoa, luonnonilmiöitä, eläimiä ja niiden jälkiä, mitä löydetään. Jos jotain jää tietyllä kertaa näkemättä tai tekemättä, sen voi tehdä sitten toisella kertaa – tietynlainen rentous on oltava hommassa mukana.

 

Kuvat: Kähkösten perhealbumi.

 

Marraskuussa 6.–12.11. vietetään valtakunnallista perheliikunnan teemaviikkoa, jonka tavoitteena on tuoda esiin lasten, nuorten ja aikuisten yhteisen liikkumisen tärkeyttä ja monimuotoisuutta, omatoimisesta ohjattuun. Tutustu lisää perheliikuntaan.

 

Apua perhe- ja luontoliikunnan ja liikuntaharrastusten aloittamiseen:

Vuokraa liikunnan apuvälineitä Paralympiakomitean apuvälinetoiminnalta

Tutustu Suomen Paralympiakomitean Luonto kaikille -työhön ja liikuntavinkkeihin

Tutustu Suomen Ladun ja Paralympiakomitean Yhteiset polut -hankkeen saavutuksiin

Etsi kaikille liikkujille avoimia harrastuspaikkoja Löydä oma seura -palvelusta

Tutustu Paranuorten toimintaan