Paralympiakomitean ja Kajaanin ammattikorkeakoulun yhteistyöllä syntyneelle Arctic Lakeland -matkailusivuston esteettömyysosiolle Esteettömyyden edistäjä -palkinto

Paralympiakomitean Petri Rissanen Invalidiliiton toiminnanjohtaja Janne Juvakan ja viestintäpäällikkö Sinikka Rantalan kanssa Apuväline-tapahtuman lavalla. Petrin käsissä kukkakimppu ja Esteettömyyden edistäjä -palkintotaulu.

Invalidiliitto palkitsi Kainuun alueen esteettömiä luontomatkailukohteita esittelevän Arctic Lakeland Kainuu -sivuston esteettömyysosion juhlavuotensa kunniaksi jakamallaan 3000 euron Esteettömyyden edistäjä -palkinnolla. Kattava esteettömyysosio rakennettiin matkailusivustolle Suomen Paralympiakomitean ja Kajaanin ammattikorkeakoulun toimesta Luonto kaikille Kainuu -hankkeessa.

85-vuotisjuhlavuottaan viettävä Invalidiliitto jakoi torstaina 9.11. Apuväline 2023 -tapahtumassa Tampereella uuden Esteettömyyden edistäjä -palkinnon.

Palkinnon sai Arctic Lakeland Kainuu -verkkosivuston esteettömyysosio, jonka ovat toteuttaneet Suomen Paralympiakomitea ja Kajaanin ammattikorkeakoulu yhteisessä, Kainuun ELY-keskuksen rahoittamassa Luonto kaikille Kainuu -hankkeessaan (2021–2023).

3000 euron suuruisen palkintosumman lahjoittaa Suomen Messusäätiö. Palkintorahat ohjataan Paralympiakomitean apuvälinetoiminnan Kainuun toimipisteen käyttöön luontoliikunnan apuvälineistön kehittämiseen.

- Kyseessä on erinomainen sivusto, jossa on tehty esimerkillistä ja monistettavaa työtä erityisesti luontomatkailun esteettömyystiedon osalta. Sivustolta löytyvät Kainuun esteettömät luontokohteet, niin kesä- kuin talvireitit sekä käynti- ja kalastuskohteet erikseen eriteltyinä. Lisäksi sivuilta saa tietoa apuvälineistä, esteettömistä majoituskohteista ja ravintoloista. Arcticlakeland.com-sivuston esteettömyysosio on loistava esteettömyystiedon malli ja esimerkki kaikille matkailualalla toimijoille, luonnehtii Invalidiliiton viestintäjohtaja Sinikka Rantala.

- Uusien teknologisten ja digitaalisten ratkaisujen hyödyntäminen niin reittien ja käyntikohteiden kartoituksessa kuin kohteiden esteettömyyden tason esille tuomisessa ennakkoviestinnässä oli hankkeen toimenpiteiden keskiössä alusta saakka, toteaa projektipäällikkö Arto Heikkinen Kajaanin ammattikorkeakoulusta.

Kainuun luontoreittien ja käyntikohteiden esteettömyystietoa ja sekä muuta esteettömyystietoa on tuotu esille myös muissa kanavissa. Esteettömän matkailun sisältöjä on integroitu Kainuun matkailun aluesivuston lisäksi mm matkailukeskusten (mm. Vuokatti.fi-sivusto) ja yritysten omille verkkosivuille. Arcticlakeland.comin esteettömyystiedot käännetään myös englanniksi.

- Jotta luontomatkailija pääsee itse arvioimaan, kuinka voi oman toimintakykynsä mukaan toimia tietyssä luontokohteessa, esteettömyystiedon on oltava helposti löydettävissä ja tarpeeksi yksityiskohtaista. Luontoympäristössä esteettömyys on paljon monitahoisempi kysymys kuin rakennetussa ympäristössä. Olemme Paralympiakomiteassa iloisia, että pääsimme nyt Kainuussa konkreettisesti hyödyntämään kartuttamaamme erityisosaamista tällä saralla, ja tuomaan tietoa esiin käyttäjälähtöisesti, kertoo palkinnon Apuväline-tapahtumassa vastaanottanut projektipäällikkö Petri Rissanen Suomen Paralympiakomiteasta.

Paralympiakomiteassa toivotaan, että vastaavaa työtä yhdenvertaisen luontoliikkumisen edistämiseksi päästään tekemään Kainuun nyt näyttämän esimerkin mukaisesti tulevaisuudessa myös muilla alueilla Suomessa.

Kajaanin ammattikorkeakoulu puolestaan jatkaa esteettömien matkaketjujen edistämistä Kainuun alueella.

– Pidämme tätä Invalidiliitossa tärkeänä kehityskohteena, ja myös matkailualan toimialaraportissa perään kuulutetaan kestäviä matkaketjuja. Ekologisuuden lisäksi myös esteettömyys on tärkeä osa vastuullisuutta, huomauttaa Rantala.

 

Lisätietoja:

Arto Heikkinen
Projektipäällikkö, Kajaanin ammattikorkeakoulu
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.,044 7101519

Petri Rissanen
Projektipäällikkö, Suomen Paralympiakomitea
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
050 5550345

Sinikka Rantala
Viestintäjohtaja, Invalidiliitto
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
040 7152235