Para Junior Games siirtyy Jyväskylästä Pajulahteen 

Para Junior Games -kisojen avajaiset

Suomen suurin vuosittainen toimintarajoitteisten lasten ja nuorten urheilutapahtuma Para Junior Games siirtyy Jyväskylän Hipposhallista Liikuntakeskus Pajulahteen Lahden Nastolaan. Seuraavat Para Junior Games -kisat järjestetään Pajulahdessa marraskuun lopulla 2024. 

Kisat on järjestetty koronavuosia lukuun ottamatta yhtäjaksoisesti Jyväskylässä kahden vuosikymmenen ajan, mutta nyt on aika muutokselle, kertoo Paralympiakomitean lasten ja nuorten toiminnan suunnittelija Henry ManniKeskiviikkona Para Junior Games jätti hienot hyvästit Jyväskylälle ja Hipposhallille.

Para Junior Games -kisaperinne käynnistyi 40 vuotta sitten erityiskoulujen välisenä kilpailutapahtumana. Koulumaailman inkluusiokehityksen myötä erityiskoulujen määrä on vähentynyt ja valtaosa toimintarajoitteisista lapsista ja nuorista käy koulua yleisopetuksessa. Tähän muutokseen Para Junior Games ei ole toistaiseksi onnistunut mukautumaan. 

– Jyväskylän kisoissa on ollut upeasti osallistujia, tänäkin vuonna ennätykselliset yli 400 lasta ja nuorta. Mutta kun lukuja katsoo tarkemmin, niin noin kolme neljäsosaa osallistujista tulee Jyväskylän alueelta ja yleisopetuksessa koulua käyviä toimintarajoitteisia nuoria on vain muutama, Manni alustaa. 

Mannin mukaan Jyväskylässä on mitä parhaimmat edellytykset järjestää toimintarajoitteisten lasten kilpailut omin voiminkin, osallistujapohja on jo olemassa. 

– Opiskelijayhteistyö Jyväskylän yliopiston ja alueen muiden oppilaitosten sekä Jyväskylän Kenttäurheilijoiden kanssa on ollut toimivaa ja sen pohjalle on jatkossakin hyvä rakentaa, Manni sanoo.  

– Toivomme, että Jyväskylässä tämä hieno perinne jatkuu, ja olemme Paralympiakomiteana mielellämme konsultoimassa ja tukemassa järjestelyissä. Jatkossa omilla alueellisilla kisoilla eri puolilla Suomea voi olla myös Para Junior Games -status. Kannustamme myös järjestämään toimintarajoitteisten oppilaiden sarjoja osana kaupunkien yleisiä koulujenvälisiä kisoja, hän jatkaa. 

Tuomalla Para Junior Games -kisat syksystä 2024 alkaen Pajulahteen lähemmäs Suomen väestöllistä keskipistettä (Hämeenlinnan Hauholla) Paralympiakomitea toivoo tavoittavansa monipuolisemmin kilpailujen kohderyhmän, myös yleisopetuksessa koulua käyvät toimintarajoitteiset lapset ja nuoret, joiden tavoittaminen on tähän asti ollut haastavaa. 

– Pajulahti on Suomen ainoa virallinen Paralympic Training Center, jolla on pitkä kokemus paraurheilutapahtumien järjestämisestä. Sieltä löytyvät esteettömät suorituspaikat ja majoitukset sekä liikunta-alan opiskelijoita toimitsijatehtäviin. Tuntuu luontevalta, että Pajulahti, joka on keskeinen paikka suomalaisessa paraurheilussa, toimii myös tulevaisuuden paraurheilijoiden ensimmäisenä kisapaikkana, Manni sanoo. 

Vielä viime vuosikymmenen puolella järjestettiin vuosittain kahdet nuorten kisat, keväisin Kuortaneella ja syksyisin Jyväskylässä. Kuortaneen urheiluopistolla järjestetyt kisat olivat kaksipäiväiset, ja suurin osa osallistujista yöpyi opistolla, jossa järjestettiin mm. suurta suosiota nauttinut kisadisko. 

Vuosikymmenen vaihteessa kevätkisoista luovuttiin ja koronavuosien jälkeen syyskisat Jyväskylässä järjestettiin kaksipäiväisinä. Tämä kokeilu ei kuitenkaan ollut onnistunut. 

– Jyväskylässä majoittuminen onnistuu vain hotelleissa, mikä oli kauempaa tuleville kisoihin osallistuville kouluille liian kallis vaihtoehto. Siirtyminen Pajulahteen mahdollistaa taas kaksipäiväiset kisat ja samalla lajivalikoiman laajentamisen. Nyt pystymme taas ottamaan ohjelmaan uinnin, joka on ollut Para Junior Games -kisahistorian yksi tärkeimmistä lajeista. Myös yksi joukkuepalloilulaji pystytään lisäämään ohjelmaan, Manni kertoo. 

– Pajulahdesta on jo lupailtu myös, että diskokin onnistuu, hän jatkaa. 

Manni kertoo, että myös taloudelliset seikat puolsivat Para Junior Games -kisojen siirtämistä Jyväskylästä Pajulahteen. Paralympiakomitean järjestämiskustannukset Jyväskylässä olivat kasvussa, eikä tähän trendiin ollut näkyvissä muutosta.