Kisahuuma nousee – Viisi kuukautta Los Angelesin Special Olympics Kesämaailmankisoihin

Yhteisohjelmaa valmistautumisleirillä

Los Angelesin Special Olympics Kesämaailmankisat 25.7.–2.8. on vuoden 2015 suurin urheilutapahtuma maailmassa. Suomen 92 urheilijan joukkue nostatti yhteishenkeä ja kisahuumaa joukkueen ensimmäisellä yhteisellä valmistautumisleirillä Liikuntakeskus Pajulahdessa.

Suomen joukkue on yksi suurimmista Euroopasta Los Angelesiin matkaavista kisajoukkueista. Valmentajien ja joukkueenjohdon kanssa kokonaislukumäärä on 129 henkilöä.

Suomalaisurheilijoita kilpailee 13 lajissa. Vaikka osa urheilijoista oli toisilleen entuudestaan tuttuja, oli Pajulahden ensimmäisen valmistautumisleirin yksi tärkeimmistä tarkoituksista tutustuttaa joukkueenjäseniä toisiinsa ja rakentaa joukkuehenkeä.

Lauantai-illan yhteisohjelma toimikin mainiosti joukkueen liimaamisessa yhteen, kun eri lajien urheilijat saattoivat joutua tasapainoilemaan samalla sanomalehtiarkilla tai pähkäilemään, miten vesipullon sisällön saa kaadettua kuppiin vain pulloon kiinnitetyistä naruista kiinni pitäen.

Yhteisohjelmaa valmistautumisleirillä

Urheilijoita ja valmentajia kiinnosti kovasti kuulla myös tarkempia tietoja kisapaikoista ja -järjestelyistä sekä tietysti Suomen joukkueen isäntäkaupungin nimen.

Special Olympics -kisoissa joukkueet viettävät kisojen avajaisia edeltävät päivät isäntäkaupunkivierailulla paikalliseen kulttuuriin tutustuen. Suomen joukkue lähtee kohti Yhdysvaltoja tiistaina 21. heinäkuuta ja saapuu myöhään illalla, noin vuorokauden matkustettuaan, isäntäkaupunkiinsa San Diegoon.

Tyynenmeren rannalla, aivan Meksikon rajan tuntumassa sijaitseva San Diego ei ole ihan pieni kylä, vaan 1,3 miljoonan asukkaan suurkaupunki, Yhdysvaltain kahdeksanneksi suurin.

Joissain kisoissa isäntäkaupunkivierailu on vietetty perhemajoituksessa, mutta San Diegossa Suomen joukkue majoittuu 22.–24. heinäkuuta Point Loma Nazarene -yliopiston kampuksella, jonka yhteydessä tai välittömässä läheisyydessä on erinomaiset harjoitusmahdollisuudet eri lajeille.

Yhteisohjelmaa valmistautumisleirillä

Itse kisojen aikaan Suomen joukkue majoittuu Los Angelesissa kahden yliopiston – UCLA:n ja USC:n – kampusalueilla. Iso osa lajien suorituspaikoista sijaitsee näiden kahden yliopiston kampusalueilla, joten peräti 60 prosenttia kaikista kisojen urheilijoista välttää päivittäisen matkustamisen majoituksesta kisapaikalle ja takaisin.

UCLA:n kampuksella suomalaisurheilijoista majoittuvat judokat, voimistelijat, lentopalloilijat ja jalkapalloilijat. USC:n kampuksella majoittuvat uimarit, ratsastajat, koripalloilijat, keilailijat, yleisurheilijat, golfarit, melojat ja purjehtijat.

Kisojen avajaiset (25.7.) ja päättäjäiset (2.8.) järjestetään Los Angeles Memorial Coliseumissa, joka on toiminut päänäyttämönä vuosien 1932 ja 1984 olympialaisissa. Katsomo vetää noin 80 000 henkeä ja on kisajärjestäjien mukaan tupaten täynnä sekä avajaisissa että päättäjäisissä.

Suomen joukkue

Kisasivutwww.la2015.org

Kuvia kisapaikoista

Koripallo

LA2015-kisojen koripalloareena

 

Golf

LA2015-kisojen golfkenttä

 

Purjehdus

LA2015-kisojen purjehdusranta

 

Uinti

LA2015-kisojen uimastadion