Suur-Hamarille toinen MM-mitali – pronssia banked slalomista

Matti Suur-HamariKuva: Arkistokuva/Maiju Torvinen/Paralympiakomitea

Matti Suur-Hamari voitti toisen mitalinsa vammaislumilautailun MM-kilpailuissa Espanjan La Molinassa sijoituttuaan banked slalomissa – eräänlaisessa kaarrepujottelussa – kolmanneksi. Aiemmin viikolla Suur-Hamari voitti lumilautacrossin MM-kultaa. Mitalit ovat Suur-Hamarin uran ensimmäiset arvokisamitalit.

Banked slalom -kisan voittoon laski Yhdysvaltain Mike Shea ja hopealle hänen maanmiehensä Evan Strong.

– On tosi hyvät fiilikset – varsinkin, kun pystyin hoitamaan kaksi mitalia. Vähän oli arpapeliä, kun ei huonon sään takia päästy yhtään treenaamaan. Toisaalta se oli sama kaikille, että ihan hyvä näinkin. Olivat saaneet rakennettua hyvän radan ja sitä oli hauska laskea. Nyt jenkkipojat tuikkasivat niin kovaa, että selkeästi jäin kolmanneksi heihin nähden. Propsit heille, Suur-Hamari kommentoi.

Vaihteleva sää oli aiheuttanut haasteita pitkin viikkoa, ja lopulta perjantaiset banked slalomin harjoitukset jouduttiin perumaan kokonaan.

– Oli aikainen aamu, kun ennen kisaa vedettiin treenit. Oli ihan hyvä fiilis treeneistä lähtien. Tämä (banked slalom) on selkeästi heikompi laji mulle kuin crossi, kun en ole bankedia niin älyttömästi päässyt treenaamaan. Se näkyy tekemisessäkin. Sain suht puhtaat laskut, niin tähän tilanteeseen nähden olen tyytyväinen. Koitin kolmannella laskulla vielä vähän kirittää, että saisi oman parhaan ajan puristettua. Sorruin siinä pikku virheeseen, mutta sain silti pidettyä kolmannen sijan.

Suur-Hamarilla oli eroa toiseksi tulleeseen Strongiin kokonaisajassa noin kaksi sekuntia, kuten hänellä oli myös neljänneksi tulleeseen. Kisassa laskettiin kolme laskua, joista kaksi parasta jäivät voimaan. Suur-Hamari laski kaksi ensimmäistä laskuaan hienosti, mutta kolmannella hän kaatui.

Crossin päävalmentaja Juha Guttorm oli tyytyväinen Suur-Hamarin kisoihin:

– Mun mielestä meni todella hyvin. Crossirata sopi Matille erittäin hyvin, siinä piti tehdä paljon vauhtia. Matilla on takajalkana terve jalka, niin hän saa hyvin poljettua vauhtia. Banked slalomia ei olla paljon päästy treenaamaan. Crossin A-maajoukkueen mukana on vedetty crossia, ja tämä vaatisi erityistä treeniä. Nyt oli käytössä tähän tarkoitukseen tehty kääntyvämpi lauta, jolla Matti oli kolmatta päivää rinteessä. Eniten fiiliksissä olen siitä, että Matilla on aiemminkin ollut nopeutta, mutta hän on vähän jännittänyt. Nyt ollaan päästy siihen, ettei 110 prossaa tartte laskea – 95 prosenttia riittää hyvin. Matti on omassa sarjassaan ihan selkeästi parhaita laskijoita, ja crossissa maailman paras. Ensi vuonna hänellä on mahdollisuuksia voittaa vaikka mitä. Todella valoisat näkymät hänellä, Guttorm kommentoi.

Suur-Hamari kilpailee alaraaja-amputoitujen sarjassa. Vuonna 2009 hän loukkaantui moottoripyöräonnettomuudessa siten, että häneltä jouduttiin amputoimaan jalka polvesta alaspäin. Vammaislumilautailun maailmancupissa hän laski ensimmäiset kisansa vasta viime kaudella. Hän voitti tulokaskaudellaan maailmancupin finaalin ja tuli kokonaiscupissa kolmanneksi.

Lähde: Lumilautaliiton tiedotus