Suomalaisperheet Special Olympics -alppileirillä Puolassa

Euroopan Special Olympics -järjestö tarjosi joulukuun alussa ainutlaatuisen mahdollisuuden osallistua Puolan Zakopanessa järjestetylle Special Olympics Family Skiing Campille. Alppihiihtoleiri oli suunnattu perheille, joissa on 5–9-vuotias kehitysvammainen lapsi.

Tarjolla oli lasketteluopetusta sekä muuta liikunta-aktiviteettia. Special Olympics vastasi kaikista kuluista paikanpäällä kahdelle henkilölle perheestä, vain lennot Puolaan jäivät perheiden maksettavaksi.

Suomalaisperheille tarjolla olleet kolme perhepaikkaa täyttyivät nopeasti. Matkaan lähtivät Kempeleeltä 9-vuotiaat kaksospojat Roni ja Niko Heiskanen äitinsä Kirsin kanssa, Loimaalta 7-vuotias Fransilja Salminen Johanna- ja Toni-vanhempiensa kanssa sekä Klaukkalasta 8-vuotias Roope Parkkinen Petri-isänsä kanssa.

– Todellista laatuaikaa ja puitteet olivat todella hyvät, Roopen isä Petri Parkkinen tuumi.

– Hienosti järjestetty juttu oli muuten, mutta lasketteluosio olisi pitänyt olla paremmin organisoitu ja aikuisia olisi voinut aktivoida mukaan. Saattoi olla 10–15 minuutin odotuksia ja sen jälkeen uusi lasku. Erityislapsi paikallaan laskettelukamat päällä ei ole hirveän hyvä yhtälö, Petri jatkoi.

– Fransilja nautti leiristä tosi paljon, vaikka olikin melko arka kokeilemaan ja yrittämään. Osallistuimme myös Ellivuoren Lumilauantaihin, ja yllätyin miten Fransilja toimi rinteessä Puolasta saatujen oppien mukaisesti, kertoi Fransiljan äiti Johanna Salminen.

– Tarkoitus on myös ollut osallistua IloSkin treeneihin Hirvensalossa, mutta se on jäänyt vielä ajatusasteelle, Johanna sanoi.

– Nehän pitivät meitä kuin kukkaa kämmenellä, pojathan tykkäsivät kovasti, kommentoi Ronin ja Nikon äiti Kirsi Heiskanen.

– Mielenkiintoista oli jutella muista maista tulleiden perheiden kanssa. Suomessahan tämän ikäisillä kehitysvammaisilla lapsilla on hyvin tarjolla tällaista kuntouttavaa toimintaa, mitä täälläkin oli lasketteluopetuksen lisäksi ohjelmassa, terapioiden kautta, mutta ehkä perheet eivät tule niiden parissa ollessaan ajatelleeksi, että varsinaiset liikuntaharrastuksetkin olisivat ehkä mahdollisia. Ehkä tulevaisuudessa voisi vaikka olla tällainen pohjoismainen Special Olympics -perheleiri, jossa voisi olla esillä talvilajeja, Kirsi jatkoi.

Perheet saivat Puolasta mukaansa liikuntavälinesetit, jotka sisälsivät keiloja, hernepusseja, renkaita, huiveja ym., joista on riittänyt riemua kotona monenlaiseen temppuiluun.

Teksti: Elina Ahtiainen, kuva: Kirsi Heiskanen