Liittokokous valitsi VAU:lle uuden hallituksen ja linjasi tulevaisuuden suuntaa

Erkki Lönnrot

Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU ry:n liittovaltuuston kokous järjestettiin Helsingissä lauantaina 25. huhtikuuta 2015. Kokous vahvisti vuoden 2014 vuosikertomuksen ja tilinpäätöksen sekä myönsi vastuuvapauden liiton hallitukselle ja muille tilivelvollisille. Kokous vahvisti myös vuoden 2015 toiminta- ja taloussuunnitelman. Liittovaltuusto totesi, että VAU on tehnyt esteettömien ja saavutettavien liikuntatilojen edistämiseksi paljon ja tätä edunvalvonnan työtä on jatkettava myös tulevaisuudessa.

– Moni uimahalli tullaan peruskorjaamaan lähivuosien aikana. Kun näiden peruskorjausten yhteydessä huomioidaan esteettömyys, lisätään merkittävästi myös liikkumis- ja toimimisesteisten henkilöiden mahdollisuuksia liikunnan harrastamiseen, totesi liittovaltuuston puheenjohtaja Markku Möttönen.

Valtuuston kokouksen jälkeen kokoontunut liittokokous vahvisti liiton kolmevuotissuunnitelman, jonka painopisteenä on yhdistys- ja seuratoiminnan kehittäminen. Liittokokouksen osallistuvat kävivät keskustelun siitä, että VAU:n tulee olla mukana niin vammaisyhdistysten liikuntatoiminnan kehittämisessä kuin urheiluseurojen kaikille avoimen toiminnan mahdollistamisessa.

Liittokokous teki valinnan VAU:n uudesta hallituksesta. Hallituksen puheenjohtajaksi valittiin Erkki Lönnrot.

Helsinkiläinen Lönnrot, 61, on vastikään eläköitynyt tehtyään pitkän työuran rakennusalalla. Lönnrot työskenteli mm. silloisen Lemminkäinen Rakennustuotteet Oy:n toimitusjohtajana. Hän on toiminut vuosien varrella useissa luottamustehtävissä Kehitysvammaisten tukiliitossa ja on edelleen tukiliiton Uudenmaan piirin sekä Helsingin Kehitysvammatuki 57:n hallituksien jäsenenä.

Lönnrot oli VAU:n hallituksen varapuheenjohtaja edellisen kauden ja sitä ennen yhden kauden VAU:n valtuustossa. Lönnrot korvaa VAU:n puheenjohtajana Pekka Hätisen, joka toimi VAU:n puheenjohtajana järjestön syntymästä, eli syksystä 2009 saakka.

– Olympiakomitean puheenjohtaja Risto Nieminen on korostanut tekemistä ilon, innostuksen ja intohimon kautta. Haluan, että mekin jatkamme näillä teemoilla, Lönnrot totesi valintansa jälkeen kiittäen samalla erovuorossa ollutta aiempaa puheenjohtajaa Pekka Hätistä.

Liittokokous valitsemassa uudessa hallituksessa vaihtui edelliskauteen nähden kahta vaille kaikki jäsenet. Uusina jäseninä hallitukseen tulevat Jyry Loukiainen (Lappeenranta), Markku Möttönen (Vantaa), Sari Rautio (Hämeenlinna), Helena Skogström (Nurmijärvi), Timo Tyynilä (Helsinki) ja Pauli Viertonen (Pori). Lönnrotin ohella vanhasta hallituksesta jatkaa Ilkka Vass (Espoo).

Liittokokous valitsi myös uuden valtuuston, jonka puheenjohtajana aloittaa Hannu Ilonen Varkaudesta.  Kokousedustajien puheenvuoroissa kiitettiin ehdollepanotoimikunnan työtä, mutta tuotiin esille, että alueellinen tasavertaisuus tulee jatkossa huomioida nykyistä paremmin.  

Liittokokouksen puheenjohtajana toiminut Pekka Hätinen korosti lopussa VAU:n vaikuttamistyön merkitystä.

– Yhdessä toimimalla olemme saaneet tärkeän aseman suomalaisessa liikuntakulttuurissa. Tällä tiellä tulee jatkaa tulevaisuudessakin, Hätinen korosti liittokokouksen päätössanoissa.

Hallituksen jäsenet

Erkki Lönnrot, pj (Helsinki), Jyry Loukiainen (Lappeenranta), Markku Möttönen (Vantaa), Sari Rautio (Hämeenlinna), Helena Skogström (Nurmijärvi), Timo Tyynilä (Helsinki), Pauli Viertonen (Pori), Ilkka Vass (Espoo)

Liittovaltuuston jäsenet

Hannu Ilonen, pj (Varkaus), Iiro Auterinen (Helsinki), Katja Heinonen (Kuopio), Päivi Helminen (Raisio), Juho Hiltunen (Rovaniemi), Tarja Hänninen (Rovaniemi), Heidi Ikäheimonen (Espoo), Risto Korhonen (Helsinki), Eero Mäki (Eura), Pauliina Nuutinen (Joensuu), Risto Näpänkangas (Vaala), Hannu Ouvinen (Espoo), Marjo Remes (Järvenpää), Sirkka Rennola (Lappeenranta), Markku Runtti (Tampere), Mauno Sirviö (Jyväskylä), Jaana Soppi (Helsinki), Jussi Syrjälä (Raisio), Satu-Maria Virtanen (Jyväskylä), Kauko Väisänen (Mikkeli).

Liittovaltuuston varajäsenet

Martti Kujanpää (Vaasa), Jari Manni (Helsinki), Jari Moisander (Jyväskylä), Antti Pollari (Espoo).