Esteettömyysseminaari 12.5. Rovaniemellä: Miten Ounasrinteen liikuntahallista saadaan aidosti esteetön?

Jarno Saapunki

Liikunnan esteettömyyteen laaja-alaisesti pureutuva Liiku terveemmäksi esteettä -seminaari järjestetään tiistaina 12. toukokuuta 2015 klo 12.00–16.00 Rovaniemen Rantavitikalla, Lapin Ammattikorkeakoululla (Jokiväylä 11).

Seminaarissa on puhumassa alan johtavia asiantuntijoita, kuten Invalidiliiton Esteettömyyskeskus ESKE:n johtaja Kirsti Pesola ja Näkövammaisten Keskusliiton esteettömyysasiamies Hanna-Leena Rissanen.

Paikallista näkökulmaa seminaariin tuovat osio, jossa esitellään Lapin Urheiluopistolla tehtyä esteettömyyskartoitusta sekä paneelikeskustelu, jonka aiheena on valmisteilla olevan Ounasrinteen liikuntahallin suunnittelu. Paneelikeskustelussa ovat mukana Rovaniemen liikunta- ja nuorisojohtaja Sari Laakkonen ja Rovaniemen vammaisneuvoston puheenjohtaja Jarno Saapunki.

Rovaniemen kaupunki pyysi suunnitteluvaiheessa paikalliselta vammaisneuvostolta lausunnon siitä, mitä liikuntahallin rakentamisessa on hyvä ottaa huomioon vammaisten henkilöiden kannalta. Nykyään opetus- ja kulttuuriministeriö edellyttääkin liikuntapaikkojen rakennushankkeilta esteettömyysselvitystä, jotta hanke voi saada rahoitusta.

– Esteettömyysasiat on kustannustehokkainta ottaa huomioon jo suunnitteluvaiheissa, sillä valmiin korjaaminen on aina kallista. Esteettömyysasiat tulee myös huomioida laajalla katsannolla, ei pelkästään fyysisen esteettömyyden vaan myös aistiympäristön esteettömyyden osalta, Saapunki kertoo.

Juuri esteettömyyden laaja-alainen ymmärtäminen on koko seminaarin tärkein anti. On tärkeää, että niin päättäjillä, arkkitehdeillä kuin vammaisneuvostoillakin on tieto siitä, mitä kaikkea tarkoitetaan, kun puhutaan liikuntapaikkojen esteettömyydestä. Eri käyttäjäryhmät tarvitsevat erilaisia asioita. Vammaisia henkilöitä käy liikuntatiloissa paitsi liikkujina, myös esimerkiksi katsojina ja ohjaajina. Ei riitä, että liikuntatilaan pääsee, siellä pitää pystyä myös toimimaan.

Heti seminaarin päätyttyä alkaa kahden tunnin mittainen Sporttitori (klo 16.00–18.00), jossa on kokeiltavana erilaisia vammaisurheilun ja -liikunnan sovelluksia ja jossa alan paikalliset toimijat esittelevät toimintaansa.

Seminaarin järjestävät Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU ja Invalidiliiton Esteettömyyskeskus ESKE yhteistyössä Lapin Ammattikorkeakoulun, Näkövammaisten Keskusliiton, valtakunnallisen vammaisneuvoston ja Rovaniemen kaupungin kanssa.

VAU:n koordinoimaan Liiku terveemmäksi -teemavuoteen kytkeytyvä Liiku terveemmäksi esteettä -kiertue alkaa Rovaniemeltä. Muut kiertuepaikkakunnat ovat Espoo (20.5.), Vaasa (30.9.), Mikkeli (7.10.) ja Tampere (5.11.)

Ilmoittautumiset Rovaniemen seminaariin 6.5. mennessä: www.invalidiliitto.fi/jarjestokoulutus tai puhelimitse Invalidiliiton toimistosihteeri Tarja Lukjanoville, puh. 09 613 191

Ohjelma

12.00 Esteettömyys alkaa esteiden tunnistamisesta

  • Tapahtuman avaus: liikuntaneuvos Leena Jääskeläinen
  • Esteettömyys ei ole mielipide: johtaja Kirsti Pesola, Invalidiliiton Esteettömyyskeskus ESKE
  • Esteetön aistiympäristö: esteettömyysasiamies Hanna-Leena Rissanen, Näkövammaisten Keskusliitto ry
  • Taukojumppa.
  • Mikä on esteettömyyskartoitus? Esimerkkeinä Lapin ja Vuokatin urheiluopistot: apuvälineneuvoja Jukka Parviainen ja kouluttaja Piia Jolla, Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU ry

14.00 Kahvi

14.30 Pääseekö liikuntatilaan, pystyykö toimimaan?

  • Apua esteettömän ja saavutettavan liikuntatapahtuman järjestämiseen: johtaja Kirsti Pesola, ESKE
  • Vuokraa liikunnan apuväline: apuvälineneuvoja Jukka Parviainen, VAU
  • Vammaispalvelut liikunnan tukena: toiminnanjohtaja Riikka Juntunen, VAU
  • Miten kunnan vammaisneuvosto voi vaikuttaa? Marko Jääskeläinen, Valtakunnallinen vammaisneuvosto
  • Esteettömyys uudisrakentamisessa: esimerkkinä Ounasrinteen liikuntahallin suunnittelu. Keskustelemassa Rovaniemen liikunta- ja nuorisojohtaja Sari Laakkonen ja Rovaniemen vammaisneuvoston puheenjohtaja Jarno Saapunki

15.30 Loppukeskustelu

16.00–18.00 Sporttitori