Special Olympics -karnevaalit on kehitysvammaisten henkilöiden yhteinen liikuntatapahtuma

Kisakallion Urheiluopisto ja Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU järjestävät kaikkien kehitysvammaisten henkilöiden yhteisen liikuntatapahtuman, Special Olympics -karnevaalit 8.–9. toukokuuta 2015 Lohjan Kisakalliossa. Karnevaalit ovat käynnissä molempina päivinä klo 11.00–15.00.

Special Olympics on maailmanlaajuinen urheilujärjestö, joka liikuttaa noin 4,4 miljoonaa kehitysvammaista henkilöä aivan maailman köyhimpiä maita myöten.

Special Olympics -liikkeen näkyvin tapahtuma on olympialaisten välivuosina järjestettävät Special Olympics Maailmankisat. Tänä kesänä ne järjestetään Los Angelesissa, ja Suomesta lähtee kisoihin lähes sadan urheilijan joukkue.

Special Olympics ei kuitenkaan ole pelkästään isoja kisatapahtumia, vaan myös ruohonjuuritason liikuntaa ja kehitysvammaisten henkilöiden osallisuuden edistämistä. Lohjan Special Olympics -karnevaalit toimivat esimerkkinä tästä.

Karnevaaleilla osallistujat pääsevät tutustumaan lukuisiin eri urheilulajeihin siten, että kokeileminen on mahdollisimman vaivatonta. Lajeina ovat mm. koripallo, salibandy, frisbeegolf, tennis, curling, kirkkovenesoutu ja melonta.

Lauantaina 9.5. lajipisteillä toimii ohjaajina ALPs-urheilijoita. ALPsit (Athlete Leadership Program) ovat ohjaajakoulutuksen saaneita kehitysvammaisia urheilijoita, joista monet vielä jatkavat omaa urheilu-uraansakin.

Molempina päivinä osallistujilla on mahdollisuus päästä lajikokeilujen lomassa haistelemaan oikeiden Special Olympics -kisojen tunnelmaa Special Olympics -juoksukilpailussa. Special Olympics -kisojen erityispiirre on se, että ennen loppukilpailuja käydään tasoluokittelut, joiden avulla urheilijat jaetaan mahdollisimman tasaväkisiin ryhmiin. Näin kaikilla osallistujilla on mahdollisuus päästä kilpailemaan mitaleista.

– Koko Special Olympics -liikkeen idea on nimenomaan se, että jokainen kehitysvammainen urheilija on tähti, riippumatta siitä, miten vaikeasti tai lievästi kehitysvammainen hän on, kertoo Special Olympics Finlandin johtaja ja VAU:n toiminnanjohtaja Riikka Juntunen.

Special Olympics -karnevaalien toteutuksesta vastaavat pitkälti Kisakallion liikunnanohjauksen perustutkinnon opiskelijat, joille kehitysvammaisten liikuntatapahtuman järjestäminen on arvokas kokemus tulevaisuutta ajatellen.

Lisätiedot Special Olympics -karnevaaleista: Kisakallio, Virpi Palmén, puh. 040 455 2852, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.