Tästä on kyse Special Olympics -kisoissa

Avajaiset

Suomen 92 urheilijan joukkue – Sisujengi – lähtee tiistaina 21.7. matkaan kohti Los Angelesia, jossa järjestetään kehitysvammaisten Special Olympics -kesämaailmankisat 25.7.–2.8.

Kyseessä on osallistujamäärältään vuoden 2015 suurimmat urheilukilpailut maailmassa ja suurin Los Angelesissa järjestetty urheilutapahtuma sitten vuoden 1984 olympialaisten. Kisoihin osallistuu noin 7 000 urheilijaa 177 maasta. Vapaaehtoisia kisojen ympärillä työskentelee noin 30 000.

Special Olympics on lähtöisin Yhdysvalloista, jossa se onkin laajasti tunnettu ja tunnustettu järjestö. Tästä kertoo mm. se, että presidentti Barack Obama ja hänen puolisonsa Michelle Obama toimivat Los Angelesin kisojen kunniapuheenjohtajina.

Michelle Obaman on vahvistettu osallistuvan myös kisojen avajaisiin Memorial Coliseumissa lauantaina 25.7. Avajaisissa esiintyvät mm. Stevie Wonder, Avril Lavigne ja Nicole Scherzinger.

Ennen avajaisia Suomen joukkue viettää kaksi päivää isäntäkaupunkivierailulla San Diegossa, lähellä Meksikon rajaa. San Diegossa suomalaiset pääsevät mm. vierailemaan eläintarhassa ja katsomaan paikallisen baseball-joukkueen San Diego Padresin ottelua.

Itse kisoissa suomalaisurheilijoita osallistuu 13 lajiin: golfiin, judoon, keilailuun, melontaan, ratsastukseen, rytmiseen voimisteluun, uintiin, Unified -beach volleyhin, Unified-jalkapalloon, Unified -koripalloon, Unified-lentopalloon, Unified-purjehdukseen ja yleisurheiluun. Unified-lajeissa kehitysvammaiset urheilijat ja vammattomat Unified-partnerit urheilevat samassa joukkueessa.

Special Olympics -kisojen erityispiirre on se, että ennen varsinaisia kilpailuja jokaisessa lajissa järjestetään tasoluokittelut, joiden perusteella kaikki urheilijat jaetaan omiin, noin 4–8 urheilijan divisiooniin. Loppukilpailut käydään divisioonien kesken, ja kunkin divisioonan kolme parasta palkitaan. Esimerkiksi yleisurheilussa ja uinnissa tasoluokittelut ovat kuin alkukilpailut. Joukkuepalloilulajeissa tasoluokitteluottelut puolestaan ovat varsinaisia otteluita lyhempiä koitoksia.

Suomen kansallinen Special Olympics -järjestö, Special Olympics Finland toimii Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU:n alaisuudessa. Suomessa on tällä hetkellä 19 virallista Special Olympics -lajia, joista suomalaisurheilijoita voidaan lähettää kansainvälisiin Special Olympics -kisoihin. Kehitysvammaiset urheilijat harrastavat Suomessa toki useampia lajeja.

Yle vahvasti mukana kisoissa

Yle TV2:sta on voinut seurata heinäkuun alusta saakka keskiviikkoisin Sisujengi-televisiosarjaa, joka kertoo viidestä Suomen joukkueen urheilijasta: uimari Tatu Kantosesta, ratsastaja Jenny Kärkkäisestä, yleisurheilija Noora Koposesta, meloja Anna Laitisesta ja purjehtija Joni Roivasesta.

Tatun ja Jenny jaksot ovat edelleen katsottavissa Yle Areenasta. Nooran (15.7.), Annan (22.7.) ja Jonin (29.7.) jaksot tulevat TV2-kanavalta tulevina keskiviikkoina klo 20.00–20.30. Keskiviikkona 5.8. esitettävä sarjan viimeinen jakso tullaan kuvaamaan paikan päällä kisoista ja siinä nähdään, millainen elämys kisat olivat sarjan päähenkilöille.

Yle lähettää Los Angelesin kisoihin myös toimittajan ja kuvaajan, ja jokaiselta kisapäivältä, 26.6. alkaen, tulee viiden minuutin katsaus Urheiluruudun päälähetyksen jatkeeksi TV1-kanavalta. Lisäksi Yle näyttää kisoista pidempiä, kansainvälisestä kuvavirrasta koostettuja lähetyksiä. Tällä hetkellä ohjelmatiedoista löytyy ainakin lauantailta 1.8. puolentoista tunnin lähetys TV2:sta klo 16.00 alkaen.

Suomen joukkue ja lisätiedot kisoista: www.vammaisurheilu.fi/special-olympics/los-angeles-2015

Ylen Sisujengi-sivuyle.fi/sisujengi

Kisojen kotisivutwww.la2015.org

Seuraa Suomen joukkuetta Facebookissawww.facebook.com/SpecialOlympicsFinland

Seuraa Suomen joukkuetta Twitterissäwww.twitter.com/SO_Finland