Michelle Obama avasi Los Angelesin Special Olympics -kisat: ”Te annatte meille toivoa”

Special Olympics -kesämaailmankisojen avajaiset

Vuoden 2015 suurimmat urheilukilpailut maailmassa, kehitysvammaisten Special Olympics -kesämaailmankisat avattiin lauantaina 25.7. komeissa puitteissa, Los Angelesin historiallisella Memorial Coliseumilla.

Kisat julisti avatuksi Yhdysvaltain presidentin puoliso Michelle Obama.

– Ihmiset eivät vain hurraa teille, he tulevat oppimaan teiltä. Te annatte meille niin paljon toivoa. Nämä kisat yhdistävät ihmisiä enemmän kuin mikään, Obama lausui kisojen noin 7000 urheilijalle ja 3000 valmentajalle.

Avajaisten esiintyjiin kuuluivat mm. Stevie Wonder ja kisakappaleensa Fly esittänyt Avril Lavigne.

Reilun viikon mittaiset Special Olympics -kesämaailmankisat huipentuvat viikon päästä sunnuntaina 2.8. samaisella Memorial Coliseumilla järjestettäviin päättäjäisiin. Sitä ennen urheilijat 177 eri maasta kisaavat 25 urheilulajissa.

Suomesta kisoihin osallistuu 92 urheilijan joukkue, Sisujengi. Suomalaisurheilijoita osallistuu 13 eri lajiin, joista koripallo, jalkapallo, yleisurheilu ja uinti ottivat jo varaslähdön kisoihin avajaispäivänä.

Kisojen alkajaisiksi kaikissa lajeissa järjestetään tasoluokittelut, joissa urheilijat ja joukkueet jaetaan mahdollisimman samantasoisiin divisiooniin. Divisioonissa on noin 4–8 urheilijaa tai joukkuetta, ja mitalit jaetaan jokaisessa divisioonassa erikseen.

Koripallojoukkueen debyytti komeissa puitteissa

Samu Reinikka

Ensimmäistä kertaa Special Olympics -maailmankisoihin osallistuva Suomen Unified-koripallojoukkue voitti lauantaina kaksi ensimmäistä tasoluokittelupeliään, mutta hävisi kaksi seuraavaa. Unified-koripallossa kehitysvammaiset urheilijat ja vammattomat Unified-partnerit pelaavat samassa joukkueessa.

– Eka vastustaja oli ihan helppo, toka oli meidän tasoinen ja kolmas kaikista vaikein, koripallojoukkueen pelaaja Samu Reinikka selvitti.

Koripallon tasoluokitteluotteluissa – jotka ovat selkeästi varsinaisia otteluita lyhempiä – pyritään siis selvittämään, mitkä joukkueet ovat tasoltaan lähimpänä toisiaan. Näin ollen on melko todennäköistä, että esimerkiksi Suomen kanssa tasaisen ottelun lauantain toisessa pelissä pelannut Itävalta asetetaan ensi viikon alussa alkavassa varsinaisessa turnauksessa samaan divisioonaan kuin Suomi.

Suomi pääsi pelaamaan päivän kolmannen tasoluokittelupelin Venezuelaa vastaan USC-yliopiston Galen Centerin pääkentällä. Galen Centerin yleisökapasiteetti on yli 10 000 ja kisojen avauspäivänä katsomossa oli kiitettävän paljon yleisöä. Special Olympics -kisojen kisatapahtumiin on kaikkiin vapaa pääsy.

– Todella hyvältä tuntui pelata noin hienolla kentällä ja ison yleisön edessä. Tärkeintä on päästä pelaamaan, mutta on kiva kun on myös yleisöä, espoolainen Reinikka sanoi.

Suomen joukkue ja lisätiedot kisoistawww.vammaisurheilu.fi/special-olympics/los-angeles-2015

Huom! Tasoluokittelujen tuloksia ei julkaista. Kisojen tulospalvelu alkaa vasta varsinaisten kilpailujen alkaessa.