Unified-jalkapallo mahdollisti Lappalaisten veljesten pääsyn samaan joukkueeseen

Juho ja Oskari Lappalainen

Jyväskyläläisveljekset Juho ja Oskari Lappalainen ovat kaukana kotoa kehitysvammaisten Special Olympics -kesämaailmankisoissa Los Angelesissa. Kotoisuuden tunnetta luo kuitenkin se, että he saavat pelata Kalifornian kuumuudessa yhdessä jalkapalloa.

– Olemme asuneet lapsuutemme maaseudulla, ja siellä on tullut pelattua paljon pihapelejä yhdessä. Mutta varsinaisissa peleissä olemme olleet aiemmin samassa joukkueessa vain muutamassa turnauksessa, nuorempi veli Oskari kertoi.

Juho, 20, on kehitysvammainen jalkapalloilija ja Oskari, 19, vammaton Unified-partneri. Suomesta osallistuu Los Angelesin kisoihin miesten ja naisten Unified-jalkapallojoukkueet, joissa kehitysvammaiset pelaajat ja Unified-partnerit pelaavat rinta rinnan.

– Tämä on meille ainutlaatuinen mahdollisuus. Ei voisi hienompaa tapahtumaa olla, Oskari sanoi.

Juho Lappalainen on pikkuveljeään kokeneempi Special Olympics -kisojen kävijä. Hän oli mukana jo 16-vuotiaana edellisissä Special Olympics -kesämaailmankisoissa Ateenassa 2011. Kokemuksena Los Angeles on vielä astetta massiivisempi.

– On tosi iso kaupunki, paljon isompi kuin Jyväskylä. Keli on vähän liian lämmin pelaamiseen, Juho totesi.

Juho opiskelee Bovallius-ammattiopistossa ja on parhaillaan oppisopimuksella töissä Palokan K-marketissa. Jalkapalloa hän pelaa JJK:n erityisryhmässä. Oskari puolestaan pelasi JJK:ssa B-juniori-ikään saakka, ennen kuin siirtyi amerikkalaisen jalkapallon pariin. Nyt hän pelaa jalkapalloa nelosdivisioonan Palokan Riennossa.

Mika Väyrynen saa Special Olympics Finland -paidan.

Suomen jalkapallojoukkueet aloittivat maanantaina varsinaiset kisapelit viikonlopun tasoluokitteluiden jälkeen. Lappalaisten edustama Suomen miesten Unified-joukkue hävisi Ruotsille 0–3, mutta naisten Unified-joukkue juhli riemukasta 8–0-voittoa Serbiasta.

Suomen joukkueiden edesottamuksia oli maanantaina seuraamassa Los Angeles Galaxyssa MLS-sarjaa pelaava Mika Väyrynen. Pitkäaikaiselle maajoukkuepelaajalle riitti vientiä Suomen pelien päätyttyä, kun pelaajat halusivat yhteiskuviin hänen kanssaan.

– Tämä oli tosi hieno kokemus. Pelaajien asenne kentällä teki etenkin vaikutuksen. Tuntuu, että meidän peleissä pelaajat valittavat vähän joka asiasta, mutta täällä ei sellaista näkynyt, Väyrynen sanoi.

Kantonen ui Suomelle ensimmäisen kultamitalin

Tatu Kantonen

Turkulaisuimari Tatu Kantonen sai enemmän kuin balsamia haavoilleen sunnuntaisen sekauinnin hylkäyksen jälkeen, kun hän voitti maanantaina oman divisioonansa 100 metrin vapaauinnissa. Kyseessä oli Suomen joukkueen ensimmäinen kultamitali kisoissa.

– Sanat eivät riitä kertomaan miten onnellinen olen. En ole koskaan ennen voittanut kultaa Special Olympics -maailmankisoissa, onnesta itkuinen Kantonen sanoi.

Special Olympics -kisoihin osallistuvassa Suomen joukkueessa – Sisujengissä – on 92 urheilijaa, jotka osallistuvat 13 eri lajiin: jalkapalloon, golfiin, uintiin, purjehdukseen, koripalloon, lentopalloon, keilailuun, yleisurheiluun, rytmiseen voimisteluun, judoon, beach volleyhin, ratsastukseen ja melontaan.

Special Olympics -kisojen erityispiirre on se, että kaikissa lajeissa käydään ennen varsinaisia kilpailuja tasoluokittelut, joissa määritellään ketkä urheilijat tai joukkueet ovat riittävän samantasoisia kilpailemaan samassa divisioonassa. Divisioonissa on yleensä 4–8 urheilijaa tai joukkuetta, ja mitalit jaetaan kunkin divisioonan kesken. Näin mahdollistetaan se, että kaikki urheilijat, kehitysvamman tasosta riippumatta, saavat mahdollisuuden kilpailla mitaleista.

Suomen joukkuewww.vammaisurheilu.fi/special-olympics/los-angeles-2015

Seuraa Sisujengiä Facebookissawww.facebook.com/SpecialOlympicsFinland

Special Olympics -kesämaailmankisat, Los Angeles 25.7.–2.8.2015

2. kilpailupäivän suomalaistuloksia

Unified-jalkapallo

Miehet

Divisioona M3, 1. pelipäivä

  • Suomi–Ruotsi 0–3

Naiset

Divisioona F, 1. pelipäivä

  • Suomi–Serbia 8–0, Suomen maalit: Alina Sipari 2, Sanna Forsström 2, Maria Ruponen, Iida Äijö, Ilona Ahti, Julia Fonsén.

Unified -beach volley

Divisioona M1, 1. pelipäivä

  • Suomi II–Kenia 2–0 (21–12, 21–8)
  • Costa Rica–Suomi II 0–2 (18–21, 11–21)
  • Suomi I–Costa Rica 2–1 (21–19, 14–21, 15–5)
  • Suomi I–Serbia 2–0 (23–21, 21–19)
  • Suomi I–Kenia 2–1 (17–21, 21–18, 15–10)

Suomi I: Mika Reponen, Jari Karp, Päivi Pohjalainen, Heidi Horelli

Suomi II: Jukka Lehti, Antti Remes, Marko Saarinen, Jari Mäkinen

Uinti

Miehet

100 m vapaauinti, divisioona 10: 1) Tatu Kantonen Suomi 1.20,52, 2) John McHale USA 1.23,11, 3) Demetris Yianni Kypros 1.24,35, 4) Ikaika Morita-Sunada USA 1.24,50, 5) Mazhar Mehmood Pakistan 1.24,71, 6) Ronnin Talaboc Filippiinit 1.26,20, 7) Jason Rupert USA 1.29,04, 8) Athanasios Georgiadis Kreikka 1.34,33.

 

Huom! Tasoluokittelujen tuloksia ei julkisteta.