Sisujengin nuoret voimistelijat saivat tuulettaa sydämensä kyllyydestä

Emmi Aalto, Bettiina Vuori, Mari Mieskonen, Saga Hänninen, Assi Aalto, Lotta Huttunen

Tiistai oli palkintopäivä niin Sisujengin rytmisen voimistelun urheilijoille kuin valmentajillekin kehitysvammaisten Special Olympics -kesämaailmankisoissa Los Angelesissa.

Kolme suomalaisurheilijaa – Lotta Huttunen, Saga Hänninen ja Bettiina Vuori – keräsivät kasan mitaleita ja valmentajat Assi Aalto, Emmi Aalto ja Mari Mieskonen saivat nähdä, että harjoituksissa tehty työ tuottaa tulosta. Nuoret suomalaisvoimistelijat eivät häkeltyneet täyden katsomon edessä, vaan onnistuivat ohjelmissaan mainiosti.

Rytminen voimistelu on Suomessa melko uusi Special Olympics -laji. Se lähti käyntiin, kun Los Angelesissa purjehdusvalmentajana mukana oleva Johanna Roivanen sai viime vuosikymmenen puolenvälin jälkeen kuulla, että lajia pyritään käynnistämään, ja kysyi ystävänsä tyttäriltä Assi ja Emmi Aallolta, haluaisivatko nämä ryhtyä lajin pioneereiksi.

Aallon siskoksilla on SM-tason joukkuevoimistelutausta, eikä hyppäys rytmisen voimistelun valmentajiksi tuntunut mahdottomalta. Toiminta alkoi vuonna 2007 Naantalin Voimistelijoiden alaisuudessa.

Yksi alusta saakka mukana olleista voimistelijoista on naantalilainen Bettiina Vuori, joka juhlisti tiistaina Los Angelesissa pallon kultamitalia ja nauhan hopeaa. Hän oli ensimmäisenä suomalaisena rytmisen voimistelijana mukana vuoden 2011 Special Olympics -kesämaailmankisoissa Ateenassa.

Nyt Vuori, 25, on kolmen urheilijan joukkueen selvästi kokenein urheilija, sillä SC Vantaata edustava espoolainen Saga Hänninen on 14-vuotias ja Naantalin Voimistelijoiden Lotta Huttunen 12-vuotias.

– En minä heitä joudu komentamaan. No, joskus Lottaa, kun hän ei tottele yhtään, Vuori sanoi kysyttäessä, joutuuko hän toimimaan joukkueen äitihahmona.

Lotta Huttunen

Aurinkoinen Huttunen on osoittanut Los Angelesin reissun aikana olevansa hyvinkin valmis selviytymään kaksiviikkoisen kisamatkan vaatimuksista. Tiistaina hän pääsi tuulettamaan pallo-ohjelman pronssimitalia.

– Lotta tuli mukaan jo hyvin nuorena ja olisi halunnut lähteä mukaan jo Ateenan kisoihin, mutta jäi vielä silloin kotiin. Kisoissa huomasimme, että siellä on 8-vuotiaitakin ja totesimme, että seuraaviin kisoihin Lotan täytyy päästä, Assi Aalto kertoi.

Eniten UCLA-yliopiston voimisteluareenalla suomalaisista urakoi Saga Hänninen, joka osallistui kaikille neljälle välineelle – narulle, pallolle, vanteelle ja nauhalle – ja sitä myöten myös kokonaiskilpailuun. Tuloksena oli värisuora: kultaa nauhalla, hopeaa vanteelta ja pronssia kokonaiskilpailusta.

Naantalista liikkeelle lähtenyt Special Olympics -voimistelu on laajentunut parin viime vuoden aikana myös pääkaupunkiseudulle, jossa joukkuevoimisteluseura SC Vantaa on ottanut lajin siipiensä suojiin. Saga Hänninen tuli valituksi vuoden 2014 espoolaisurheilijaksi, mikä toi lajille huomiota ja myös uusia harrastajia valmentaja Mari Mieskosen alaisuuteen.

Keilailukaksikko lähtee sisuuntuneena yksilökisoihin

Tuomo Kukkohovi ja Mika Niemeläinen

Sisujengin keilailijat, oululainen Tuomo Kukkohovi ja imatralainen Mika Niemeläinen jäivät harmillisen lähelle mitalisijoista parikilpailussa. Kaksikko heitti kolmeen sarjaan tuloksen 817, joka oli vain kolme pistettä vähemmän kuin pronssimitalin voittaneella macaolaisparilla.

Suomalaiskaksikko sai mitaleitta jäämisestä sopivasti revanssihenkeä yksilökilpailuihin. Niemeläinen heittää oman divisioonansa yksilökilpailun torstaina, Kukkohovi puolestaan perjantaina.

Helsinkiläinen Anniina Saastamoinen voitti pronssia omassa divisioonassaan 100 metrin perhosuinnissa. Espoolainen Milla Venäläinen sijoittui 50 metrin vapaauinnin divisioonassaan neljänneksi.

Beach volleyssa Sisujengillä on kaksi Unified-joukkuetta, joissa kehitysvammaiset urheilijat ja vammattomat Unified-partnerit pelaavat rinta rinnan. Molemmat suomalaisparit selvittivät tiensä keskiviikkona Long Beachillä pelattavaan finaaliin.

Golfissa suomalaiset aloittivat urakkansa ensimmäisellä tasoluokittelukierroksella. Kahden tasoluokittelukierroksen jälkeen golfarit jaetaan divisiooniin, joissa pelataan kaksi viimeistä kierrosta. Kaikki neljä kierrosta lasketaan kokonaistulokseen. Maskulainen Jere Suominen pelaa 9-reiän lyöntipeliä, ja sai ensimmäisellä kierroksella tuloksen 56. 18-reiän lyöntipeliä pelaava hyvinkääläinen Samu Alander sai tuloksen 85 ja savonlinnalainen Ville Lipsanen 88.

Special Olympics -kisoihin osallistuvassa Suomen joukkueessa – Sisujengissä – on 92 urheilijaa, jotka osallistuvat 13 eri lajiin: jalkapalloon, golfiin, uintiin, purjehdukseen, koripalloon, lentopalloon, keilailuun, yleisurheiluun, rytmiseen voimisteluun, judoon, beach volleyhin, ratsastukseen ja melontaan.

Special Olympics -kisojen erityispiirre on se, että kaikissa lajeissa käydään ennen varsinaisia kilpailuja tasoluokittelut, joissa määritellään ketkä urheilijat tai joukkueet ovat riittävän samantasoisia kilpailemaan samassa divisioonassa. Divisioonissa on yleensä 4–8 urheilijaa tai joukkuetta, ja mitalit jaetaan kunkin divisioonan kesken. Näin mahdollistetaan se, että kaikki urheilijat, kehitysvamman tasosta riippumatta, saavat mahdollisuuden kilpailla mitaleista.

Suomen joukkuewww.vammaisurheilu.fi/special-olympics/los-angeles-2015

Seuraa Sisujengiä Facebookissawww.facebook.com/SpecialOlympicsFinland

 

Special Olympics -kesämaailmankisat, Los Angeles 25.7.–2.8.2015

3. kilpailupäivän suomalaistuloksia

Rytminen voimistelu

  • Nauha, divisioona 11B: 1) Saga Hänninen 6.063
  • Nauha, divisioona 12H: 2) Bettiina Vuori Suomi 4.525
  • Naru, divisioona 11A: 5) Saga Hänninen Suomi 6.513
  • Vanne, divisioona 11A: 2) Saga Hänninen Suomi 6.813
  • Vanne, divisioona 12B: 3) Lotta Huttunen Suomi 5.275
  • Vanne, divisioona 12C: 5) Bettiina Vuori Suomi 4.075
  • Pallo, divisioona 11A: 4) Saga Hänninen Suomi 6.850
  • Pallo, divisioona 12B: 4) Lotta Huttunen Suomi 6.113
  • Pallo, divisioona 12I: 1) Bettiina Vuori Suomi 5.400
  • Kokonaiskilpailu, divisioona 11C: 3) Saga Hänninen Suomi 26.236

Keilailu

Miehet

  • Parikilpailu, divisioona M7: 1) Hong Kong 892, 2) USA 854, 3) Macao 820, 4) Suomi (Tuomo Kukkohovi, Mika Niemeläinen) 817, 5) Australia 814, 6) Kanada 751.

Uinti

Naiset

  • 50 m vapaauinti, divisioona F7: 1) Providence Muhoza Ruanda 50,32, 2) Krista Bynoe St. Vincent & Grenadiinit 51,41, 3) Clemence Samaille Ranska, 4) Milla Venäläinen Suomi 52,12, 5) Merissa Yi Shan Chua Singapore 53,78, 6) Jane Ming Hul Lee Singapore 55,04, 7) Christine Pabla Filippiinit 1.01,30, 8) Brooke Hasfjord USA 1.02,43.
  • 100 m perhosuinti, divisioona F3: 1) Megan Shepard USA 1.49,87, 2) Lilia Malaver Venezuela 1.50,99, 3) Anniina Saastamoinen Suomi 2.00,52.

Unified-jalkapallo

Miehet

Divisioona M3, 2. pelipäivä

  • Suomi–Tanska 2–2, Suomen maalit: Janne Ristkari, Tomi Lounio

Naiset

Divisioona F, 2. pelipäivä

  • Unkari–Suomi 1–4, Suomen maalit: Maria Ruponen, Alina Sipari, Iida Äijö, Sanna Koskinen

Unified -beach volley

Divisioona M1, 2. pelipäivä

  • Suomi II–Serbia 2–0 (21–4, 21–16)
  • Suomi I–Suomi II 0–2 (14–21, 9–21)

Suomen joukkueet kohtaavat keskiviikon finaalissa.

Suomi I: Mika Reponen, Jari Karp, Päivi Pohjalainen, Heidi Horelli

Suomi II: Jukka Lehti, Antti Remes, Marko Saarinen, Jari Mäkinen

Unified-koripallo

Divisioona M2, 1. pelipäivä

  • Suomi–Etelä-Afrikka 23–24