Saunajooga – mielen ja kehon matka hyvään oloon

Saunajooga, kuva: Anne Savilahti

Saunajooga on Suomessa kehitetty kehoa huoltava ja mieltä rentouttava laji, joka toteutetaan miedossa lämmössä saunan lauteilla istuen. Lajista on kehitetty nyt myös liikunta- ja toimintarajoitteisille sopiva versio, joka on saanut testiryhmiltä positiivisen vastaanoton.

Soveltava saunajooga sai alkunsa, kun lajin kehittäjä Tiina Vainio ja soveltavan liikunnan asiantuntija Kati Karinharju kohtasivat saunajoogan ohjaajakoulutuksessa. Tiinan vahva uskomus lämmön ja liikkeiden myönteisistä vaikutuksista yksilön mieleen ja kehoon sekä Katin omakohtaiset kokemukset lajin soveltamisesta tukea tarvitseville synnyttivät yhteisen innostuksen lähteä kehittämään saunajoogaa kaikille.

Soveltavassa saunajoogassa tuettu istuma-asento tekee liikkeistä, kuten esimerkiksi eteentaivutuksista ja rangan kierroista kontrolloituja. Jalkojen asentoa voidaan tukea myös isolla reisien ympärille sidotulla pyyhkeellä. Saunajoogassa liikkeet on suunnattu niskahartiaseudulle sekä selkä- ja rintarankaa tukeville lihaksille, jolloin mm. pyörätuolissa istuvalle liikkeet antavat hyvää vastapainoa kelaamisen kuormittamalle ylävartalolle.

Tuokion aikana lämmön ja venyttelyn vaikutus vähentää myös lihasjännitystä, jolloin lajista hyötyvät erityisesti ne, joilla esiintyy lihasten spastisuutta. Lisäksi saunassa tehtävät harjoitteet lisäävät kehon lämmöntuottoa ja hikoilua, myös niillä yksilöillä, joiden on haastavaa harrastaa aktiivista liikuntaa toimintakyvyn- tai liikuntarajoituksen puolesta.

Sauna tilana on auditiivisesti ja visuaalisesti ärsykevapaa ympäristö, mikä jo itsessään rauhoittaa ja rentouttaa mieltä. Osallistuja toimii tilassa oman mielen ja kehonsa kanssa, jolloin liikkeet ovat tasavertaisia kaikille riippumatta kehon rajoitteista. Tekemisen suorituskeskeisyys katoaa saunassa ja yksilön on mahdollista olla lempeämpi itselleen.

Elokuussa 2015 Liikuntakeskus Pajulahdessa järjestettiin soveltavan liikunnan ja vammaisurheilun pohjoismainen seminaari, jossa soveltava saunajooga lanseerattiin teemalla Saunayoga for All. Kahteen esittelytuokioon osallistuneilta soveltavan liikunnan ammattilaisilta saatu palaute vahvisti näkemystä saunajoogasta yksilön kokonaisvaltaista hyvinvointia edistävänä ja ylläpitävänä lajina. Syksyn 2015 aikana liikesarjoja kehitetään edelleen ja soveltavaan saunajoogaan tullaan järjestämään oma ohjaajakoulutus, jonka myötä lajia viedään eteenpäin niin harrasteliikunnan kuin kuntoutuksenkin näkökulmasta.

Teksti: Kati Karinharju ja Tiina Vainio

Lisätiedot: Kati Karinharju, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.