Tie Tähtiin -urheilijapooliin valittiin 12 valovoimaista vammaisurheilijaa

Tie Tähtiin -urheilijapooli, kuva: Maiju Torvinen

Vammaisurheilun Tie Tähtiin -ohjelman tavoitteena on lisätä vammaisurheilun näkyvyyttä ja tietoisuutta. Näkyvin osa ohjelmaa on Tie Tähtiin -urheilijapooli. Siihen on valittu 12 valovoimaista vammaisurheilijaa, joista osalla urheilu-ura on loppunut ja osalla edelleen jatkuu.

Urheilijat edustavat kymmentä eri lajia ja he ovat liikunta-, näkö- ja kehitysvammaisia henkilöitä. Mukana on myös yksi vammaton urheilija, joka toimii Special Olympics -koripallossa Unified-partnerina. Historian ensimmäisessä Tie Tähtiin -poolissa on useita paralympiamitalisteja sekä oman lajinsa maailman huippuja.

Poolin keulahahmo on ratakelaaja Leo-Pekka Tähti. Mukana ovat myös muun muassa paralumilautacrossin maailmanmestari Matti-Suur Hamari, alppihiihtäjä Katja Saarinen sekä Rion paralympialaisiin tähtäävä triathlonisti Liisa Lilja.

Suomen Paralympiakomitean pääsihteeri Tiina Kivisaari korostaa Tie Tähtiin -ohjelman yhteiskunnallista arvoa.

– Lapset ja nuoret liikkuvat liian vähän. Kun puhutaan lapsista, joilla on vamma, tilanne on vielä haastavampi. Haluamme omalta osaltamme antaa vammaisille lapsille esikuvia ja esimerkkejä, jotka innostavat liikunnan ja urheilun pariin. Paralympiakomiteassa uskomme, että näin syttyy myös kipinä kilpaurheiluun. Lisäksi haluamme, että urheilijoiden tarinat leviävät mahdollisimman laajalle, Kivisaari taustoittaa.

Mikä tahansa yhteisö voi kutsua urheilijan vieraaksi. Tie Tähtiin -pooliurheilijat vierailevat eri tapahtumissa, kuntoutuskeskuksissa, kouluissa ja yrityksissä puhumassa vammaisurheilusta ja omasta urheilijan polustaan. Päätavoitteena on tavoittaa vammaiset lapset ja nuoret sekä aikuisiällä vammautuneet ihmiset ja innostaa heitä urheilemaan.

Tie Tähtiin -ohjelmasta vastaavat Suomen Paralympiakomitea ja Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU. Ohjelman kumppanina on Speakersforum.

Tie Tähtiin -urheilijapooli 2015–2018

 • Lotta Aaltonen (kotoisin Raumalta, nykyään helsinkiläinen): Pelaa koripallon naisten SM-sarjaa EBT:ssä sekä Unified-partnerina Special Olympics -joukkueessa. On Tie Tähtiin -poolin ainoa vammaton urheilija.
 • Fanny Bengs-Pietikäinen (Turku): Lopetti muutama vuosi sitten ratsastusuransa ja haluaa nyt auttaa nuoria urheilijoita.
 • Miika Honkanen (Vantaa): Maalipalloilija, joka tähtää Rion 2016 paralympialaisiin. Opiskelee Vierumäen Urheiluopistossa liikunnanohjaajaksi ensimmäisenä näkövammaisena henkilönä.
 • Tytti Lehtola (Turku): Entinen vammaisuimari, joka joutui lopettamaan uintiuransa astmaoireisiin.
 • Liisa Lilja (kotoisin Porista, nykyään helsinkiläinen): Triathlonisti, joka tähtää Rion paralympialaisiin. Tunnetaan valtavista treenimääristä ja erinomaisesta blogista: http://semikaeitapa.blogspot.fi
 • Reeta Lindeman, ent. Peltola (Espoo): Entinen vammaiskilpauimari, jonka ura loppui juuri ennen Pekingin 2008 paralympialaisia terveydellisten syiden takia. Nyt hän on kahden pienen lapsen äiti ja asuu Espoossa.
 • Teemu Ruohonen (kotoisin Turusta, nykyään vantaalainen): Sokkopingispelaaja, joka on töissä Näkövammaisten Keskusliitossa nuorisosihteerinä. Harrastaa lisäksi shakkia, juoksua ja sokkofutsalia.
 • Katja Saarinen (Espoo): Nelinkertainen paralympiakävijä. Lopetti alppihiihtouransa Sotshin 2014 paralympialaisiin. On Kansainvälisen Paralympiakomitean IPC:n urheilijavaliokunnassa.
 • Matti Suur-Hamari (kotoisin Imatralta, asuu Helsingissä): Paralumilautailija, joka voitti vuonna 2015 maailmanmestaruuden lumilautacrossissa ja tähtää seuraaviin talviparalympialaisiin.
 • Leo-Pekka Tähti (Pori): Nelinkertainen ratakelauksen paralympiavoittaja, joka tähtää Rion paralympialaisiin.
 • Taneli Tenhunen (kotoisin Kiuruvedeltä, nykyään kuopiolainen): Entinen pyörätuolitennispelaaja. Urheilu-uran loppumisen jälkeen hän löysi tiensä tennisvalmentajaksi ja toimii nyt päätoimisena seuravalmentajana Kuopiossa.
 • Riku Virtanen (Vantaa): Special Olympics -koripalloilija, joka oli osa Los Angelesissa kesällä 2015 kisannutta Sisujengiä.

Lähde: Paralympiakomitean tiedotus