Purkautuva tulivuori varjostaa keihäsmies Tissarin kisamatkaa

Jani Tissari

Suomesta osallistuu yksi urheilija – hankasalmelainen keihäänheittäjä Jani Tissari – kehitysvammaisten INAS Global Games -kisoihin, jotka järjestetään 20.–27. syyskuuta 2015 Ecuadorissa. Kehitysvammaisten urheilun INAS-järjestön maailmankisoihin osallistuu n. 650 urheilijaa 35 maasta. Kisoissa kilpaillaan yhdeksässä eri lajissa.

Kisojen järjestelykomitea sai sokkihoitoa vain muutamia viikkoja ennen kisojen alkua, kun Cotopaxi, yksi maailman korkeimmista (5911 m) ja vaarallisimmista tulivuorista alkoi ensin alkukesästä osoittaa huolestuttavia elon merkkejä ja lopulta purkautua 15. elokuuta.

Toistaiseksi tulivuori on sylkenyt sisältään lähinnä tuhkaa, mutta täysi purkautuminen voi alkaa minä hetkenä hyvänsä. Ecuadorin hallitus on määrännyt maahan hätätilan, mutta INAS Global Games -kisat on tarkoitus viedä läpi.

– Tulivuoren täysi purkautuminen voi alkaa päivien, viikkojen tai kuukausien päästä, ja jos näin käy, vaikutukset alueelle tulevat olemaan merkittävät. INAS:n hallituksella ei ollut muita vaihtoehtoja kuin valtuuttaa paikallista järjestelytoimikuntaa siirtämään kisatapahtumat tulivuoren vaikutusalueen ulkopuolelle, ilmoitti INAS-järjestön johtaja Nick Parr.

Cotopaxi sijaitsee vain noin 50 kilometrin päässä Ecuadorin pääkaupungista Quitosta, jonka oli määrä toimia Global Games -kisojen pääpaikkana. Yleisurheilukilpailut, joihin keihäänheittäjä Tissarikin osallistuu, oli tarkoitus käydä Latacungassa, aivan tulivuoren juurella. Yleisurheilukilpailut siirrettiin kuitenkin käytäväksi Guarandassa, joka sijaitsee selkeästi kauempana tulivuoresta.

– Tämä on ollut vähän tällaista veivaamista paikasta toiseen, Tissari toteaa viitaten siihen, että aivan alun perin kisat oli tarkoitus käydä Guayaquilin kaupungissa.

Tulivuoriuutisista huolimatta Tissari keskittyy täysillä tuleviin kisasuorituksiinsa. Hankasalmelainen Tissari, 34, on jo pidemmän aikaa käynyt aika ajoin 60 kilometrin päässä Äänekoskella keihäänheiton maailmanmestarin Kimmo Kinnusen opissa.

– Olen päässyt nyt Kimmon kanssa perehtymään siihen, miksi lyön ennen heittoa keihään perän maata kohti, jolloin heitot lähtevät korkealle taivaalle, kertoo viisi vuotta sitten ennätyksensä 47,23 heittänyt Tissari.

– Kun käy Kimmon kanssa treenaamassa, saan itseni kasattua sellaiseen oikeanlaiseen olotilaan, että nyt ollaan taas isoihin kisoihin menossa, hän jatkaa.

Tissari ja valmentaja Jukka Lahti matkaavat Ecuadoriin perjantaina 18. syyskuuta. Alustavan aikataulun mukaan keihäskisa käydään keskiviikkona 23. syyskuuta.

INAS on maailman toinen suurista kehitysvammaisten urheilujärjestöistä. Siinä missä Special Olympics on painottunut matalan kynnyksen urheilutoimintaan, on INAS enemmän huippu-urheiluun suuntautunut järjestö.

INAS:n urheilijaluokituksen saaneet urheilijat voivat parhaimmillaan päästä kilpailemaan paralympialaisissa, joissa valtaosa kilpailijoista on liikunta- ja näkövammaisia.

Vuoden 2016 Rio de Janeiron paralympialaisissa kehitysvammaisia urheilijoita on mukana pieni määrä yleisurheilussa, pöytätenniksessä ja uinnissa. Tissarin leipälaji keihäänheitto ei ole mukana kehitysvammaisten urheilijoiden lajiohjelmassa Riossa.

Lisätiedot kisoistawww.inas.org