Boccian PM-kilpailut palaa 12 vuoden tauon jälkeen Suomeen

Tommy Niemi

Suomi isännöi boccian Pohjoismaiden mestaruuskilpailuja 13.–16. toukokuuta 2016 Nastolan Liikuntakeskus Pajulahdessa.

Boccian PM-kilpailut on arvokas ja pitkäikäinen instituutio. Suomi, Ruotsi, Norja, Tanska, Islanti ja Färsaaret järjestävät kilpailut vuoron perään kahden vuoden välein siten, että kunkin maan järjestämisvuoro osuu kohdalle 12 vuoden välein. Edelliset Suomessa järjestetyt PM-kilpailut olivat vuonna 2004 Lappeenrannassa ja sitä ennen vuonna 1992 Porissa.

PM-kilpailuissa kilpaillaan henkilökohtaisissa kilpailuissa ja joukkuekilpailuissa kaikkiaan kuudessa eri luokassa: luokka 1, luokka 1 kouru, luokka 2, luokka 3s, luokka 3 ja luokka 4.

Boccia on paralympialaji, mutta paralympiatasolla kilpailevat vain kaikkein vaikeavammaisimmat pelaajat. Paralympialaisten luokista BC1:n ja BC2:n pelaajat kuuluvat PM-kilpailujen luokkaan 1 ja BC3:n pelaajat PM-kilpailujen luokkaan 1 kouru. BC4-luokan pelaajat kuuluvat PM-kilpailuissa luokkaan 2. Suomesta ei ole pääsemässä yhtään pelaajaa vuoden 2016 Rio de Janeiron paralympialaisiin.

PM-kilpailuissa arvokilpailumitaleista pääsevät pelaamaan myös lievempivammaiset pelaajat, jotka kuuluvat PM-luokituksessa luokkiin 3–4.

– Lievempivammaisille pelaajille ei ole kansainvälisiä kisoja tarjolla, siksi PM-kilpailuihinkin on jo pitkään halunnut liittyä maita muualta Euroopasta, mutta olemme päättäneet pitää kisat puhtaasti pohjoismaiden välisinä, PM-kilpailujen pääsihteeri Harri Lindblom sanoo.

Kukin maa saa nimetä luokkaan kolme pelaajaa, eli yhden joukkueellisen. Periaatteessa Suomesta kisoihin voi siis päästä 18 pelaajaa. Tosiasiassa kaikkiin luokkiin ei ole asettaa joukkueellista pelaajia ja toisissa luokissa järjestäjämaalle taas avautuu mahdollisuuksia nimetä lisäpelaajia, kun muut maat eivät täytä kaikkia paikkojaan.

Boccian Pohjoismaiden mestaruuskilpailut järjestää Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU.

PM-kilpailujen luokat (ja niiden karkeat rajaukset)

  • Luokka 1 (vastaa paralympialuokkia BC1 ja BC2)
  • Luokka 1 ränni (kouruluokka, vastaa paralympialuokkaa BC3)
  • Luokka 2 (vastaa paralympialuokkaa BC4)
  • Luokka 3s (pyörätuolilaiset, ei saa käyttää avustajaa)
  • Luokka 3 (pystystä pelaavat, vamma näkyy päälle päin)
  • Luokka 4 (pystystä pelaavat, minimivamma)