Piipponen puolustaa postissa saapunutta pronssiaan liikuntavammaisten voimanoston EM-kilpailuissa

Kuva: Janne Piipponen

Haukiputaalainen Janne Piipponen matkustaa Unkarin Egeriin liikuntavammaisten voimanoston Euroopan mestaruuskilpailuihin puolustamaan kahden vuoden takaista EM-pronssiaan 88-kiloisten sarjan penkkipunnerruksessa. Liikuntavammaisten voimanostossa kilpaillaan ainoastaan penkkipunnerruksessa.

Piipponen toivoo pääsevänsä Egerissä 24.–28. marraskuuta järjestettävissä kisoissa tällä kertaa myös palkintojenjakoon mukaan. Kaksi vuotta sitten Venäjällä käydyissä EM-kilpailuissa Piiponen sijoittui neljänneksi, mutta nousi myöhemmin pronssille, kun hopeaa voittanut moldovalainen Stefan Rosca kärähti kisojen jälkeen dopingista.

– Mitali lähetettiin postissa puolisen vuotta kisojen jälkeen, Piipponen muistelee.

Egerin EM-kilpailuissa Piipponen uskoo mahdollisuuksia olevan jopa mitalin värin kirkastamiseen.

– Nostin kaksi vuotta sitten EM-kilpailuissa 175 kiloa ja se oli vähän alakanttiin. Nyt on harjoituksissa mennyt 185 ja SM-kilpailussa nostin 184, Iin Yritystä edustava Piipponen kertoo.

Kärähtänyt Rosca nosti edellisissä EM-kilpailuissa 185 kiloa, hopealle Roscan käryn jälkeen noussut Hollannin Patrique Dankers 180 kiloa. Tämän vuoden virallisissa rankingkilpailuissa parhaan eurooppalaistuloksen 185 kiloa on tehnyt Ukrainan Juri Kuprijanov.

Piipposella on synnynnäinen selkäydinvamma. Hänet johdatteli varhaisteini-iässä penkkipunnerruksen pariin fysioterapeutti, joka osasi näyttää oikeat tekniikat ja laati Piipposelle ensimmäiset harjoitusohjelmat.

Kaikki kolme EM-kilpailuihin matkaavaa suomalaisnostajaa ovat Oulun seudulta, mutta Piipponen ei osaa sanoa, onko myös 80-kiloisissa nostavaa Harri Kauppilaa ja 59-kiloisissa kilpailevaa Juhani Kokkoa houkutellut lajin pariin sama fysioterapeutti.

– Maajoukkuevalmentaja Raimo Savalojakin on täältäpäin. Se on ollut ihan hyvä asia. Emme treenaa kaikki samalla salilla, mutta pyrimme jonkin verran vierailemaan toistemme saleilla tekemässä yhteisharjoituksia, Piipponen kertoo.

Piipposen lisäksi myös Juhani Kokko puolustaa EM-pronssia kahden vuoden takaisista kisoista.

Liikuntavammaisten voimanoston EM-kilpailut, Eger, Unkari 24.–28.11.2015

Suomen joukkue (suluissa kilpailupäivä)

  • Juhani Kokko, Oulu, 59-kiloiset (25.11.)
  • Harri Kauppila, Oulu, 80-kiloiset (26.11.)
  • Janne Piipponen, Oulu, 88-kiloiset (26.11.)

EM-kilpailujen kotisivutwww.paralympic.org/eger-2015