Suomen joukkue boccian PM-kotikisoihin alkaa muotoutua luokitteluviikonlopun jälkeen

Suomi isännöi 12 vuoden tauon jälkeen boccian Pohjoismaiden mestaruuskilpailuja 13.–16. toukokuuta 2016 Liikuntakeskus Pajulahdessa. Tammikuun puolivälissä suomalaiset eturivin boccianpelaajat kokoontuivat Pajulahteen kansainvälisen luokittelijan luokiteltavaksi ja pelaamaan karsintaturnausta ennen kisajoukkueen nimeämistä.

Lopullisesti Suomen kisajoukkue nimetään helmikuun puolivälin jälkeen, kun ilmoittautumisaika kisoihin umpeutuu. Tuolloin tiedetään, kuinka paljon pelaajia muut Pohjoismaat Pajulahteen lähettävät. Jos vapaita paikkoja jää, on isäntämaalla mahdollisuus nimetä luokkiin ylimääräisiä joukkueita ja pelaajia.

Pajulahden luokitteluviikonloppu oli valtaisa pettymys osalle pelaajista, sillä peräti kuusi suomalaispelaajaa tippui ulos lievimmästä kisaluokasta, eli luokasta 4. He eivät siis pysty edustamaan Suomea PM-kilpailuissa.

Suomen päävalmentajan Heikki Horilan mukaan Suomi saanee kuitenkin joukkueen kaikkiin kuuteen PM-kilpailujen peliluokkaan (luokka 1, kouruluokka, luokka 2, luokka 3, luokka 3s ja luokka 4), sillä lievimmin vammaisten nelosluokkaan on tarjolla runsaasti hyviä suomalaispelaajia. Menestysmahdollisuudet luonnollisesti kärsivät hieman, sillä vaille luokitusta jääneiden joukossa on aiemmissa PM-kilpailuissa menestyneitä pelaajia.

PM-kilpailut on lähes kaikille suomalaisille boccianpelaajille ainoa mahdollinen kansainvälinen arvokilpailu, sillä paralympialaisiin sekä MM- ja EM-kilpailuihin pääsevät vain vaikeavammaisimmat pelaajat ja näissä kisoissa suomalaisedustus on viime vuosina ollut vähäistä. Esimerkiksi paralympialaisissa suomalaispelaajia nähtiin edellisen kerran vuonna 2008 Pekingissä, jossa olivat mukana Leena Särelä ja Vesa Koivuniemi. He ovat osallistumassa myös Pajulahden PM-kilpailuihin.

– Neljä vuotta sitten Islannissa pelatuista PM-kisoista on aika hienot muistot. Olin pronssiottelussa 0–4-tappiolla ruotsalaista vastaan, mutta hän antoi viimeisessä päässä minulle mahdollisuuden ja käytin sen voittamalla viimeisen pään 5–4, espoolainen Särelä muisteli.

Suomessa PM-kilpailut järjestettiin edellisen kerran vuonna 2004, jolloin kisaisäntänä toimi Lappeenranta.

Lisätiedot boccian PM-kilpailuista