Leinonen ja Heikkilä hakivat SM-hallikisoista kilpailutuntumaa Vantaan EM-kilpailuja varten

Tuisku-Tuulia Leinonen

Kuudetta kertaa järjestettävän vammaisurheilun kansainvälisen Pajulahti Games -kilpailutapahtuman yhteydessä järjestetään vuosittain vammaisyleisurheilun SM-hallikilpailut. Nastolan Pajulahti-hallissa kilpailivat lauantaina 23.1. liikunta-, näkö- ja kehitysvammaiset urheilijat sekä elinsiirtourheilijat.

Suomalaisen elinsiirtourheilun osalta vuosi 2016 on erityinen, sillä elinsiirron saaneiden ja dialyysissa olevien Euroopan mestaruuskilpailut järjestetään 10.–17. heinäkuuta Vantaalla. Kyseessä ovat kaikkiaan 14 lajin monilajikilpailut, joissa yleisurheilu kuuluu osallistujamääriltään suosituimpiin lajeihin.

SM-hallikilpailuissa ottivat kilpailutuntumaa melko vastikään munuaisensiirron saaneet tamperelainen Tuisku-Tuulia Leinonen, 29, ja jyväskyläläinen Jarkko Heikkilä, 34. Molemmilla on kesällä näillä näkymin edessään uran ensimmäiset kansainväliset arvokilpailut.

– Munuaisensiirrosta tulee kolme vuotta, ja viimeiset pari vuotta olen ajatellut, että voisi osallistua elinsiirron saaneiden kisoihin. Viime vuoden MM-kilpailut Argentiinassa olivat kuitenkin liian kallis panostus, mutta kotikisoihin täytyy lähteä mukaan. On mukava nähdä muita liikunnasta innostuneita elinsiirron saaneita, Heikkilä sanoi.

Jarkko Heikkilä

Heikkilä ja Leinonen osallistuivat molemmat SM-hallikilpailuissa 60 metrin juoksuun ja kuulantyöntöön. He olivat sarjojensa ainoat osallistujat, joten kaulaan pujotettiin kultaiset mitalit.

– Munuaisensiirrostani on vain vuosi ja neljä kuukautta. Olen ehtinyt treenata kuulantyöntöä vasta kuukauden. Siihen nähden olen ihan tyytyväinen tuloksiini niin kuulassa kuin juoksussa. Kesän EM-kilpailuissa tulee sitten jo vastustajiakin ja silloin tuloksenikin ovat jo varmasti paljon paremmat, ajan 11,09 juossut ja kuulaa 6,69 työntänyt Leinonen totesi.

Leinonen aikoo keskittyä kesän EM-kilpailuissa pelkästään yleisurheilulajeihin, mutta Heikkilä suunnittelee olevansa mukana myös salibandyssa ja mahdollisesti kunnon antaessa myöten pyöräilyssä. Elinsiirron saaneiden arvokilpailujen erikoisuuksiin kuuluukin se, että urheilijat voivat ottaa osaa useisiin lajeihin, kunhan kilpailuaikataulut vain sen mahdollistavat.