Valtti-ohjelman avulla etsitään lapsille ja nuorille harrastusta

Valtti-ohjelma on Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU:n pilotti, jonka avulla pyritään löytämään erityistä tukea tarvitseville lapsille liikuntaharrastus.

Valtti-ohjelmassa testataan mallia, jossa henkilökohtainen vammaisliikunnan konsultti tai ohjaaja eli Valtti toimii harrastuksen pariin saattajana erityistä tukea tarvitsevalle lapselle tai nuorelle. Kokeilut toteutetaan syksyllä elo- ja lokakuun välisenä aikana.

Valtti-ohjelmaan pystyivät hakemaan mukaan 6–23-vuotiaat erityistä tukea tarvitsevat lapset ja nuoret. Haku ohjelmaan toteutettiin helmi-maaliskuussa. Nyt haku ohjelmaan on pättynyt. Seuraavaksi edessä on ohjelmaan hakeneiden lasten ja nuorten sekä Valttien yhteensaattaminen. Valtit ovat vammaisliikunnasta kiinnostuneita liikunnan-, kasvatuksen-, kuntoutuksen tai sosiaalialan opiskelijoita.

Valtti tapaa Valtti-ohjattavansa kesällä 2016 ja tekee alkuhaastattelun, jonka pohjalta hän suunnittelee syksylle 4–6 viikon kokeilujakson. Valtti toimii ohjattavansa liikuntakaverina, ohjaajana, tukihenkilönä ja konsulttina. Kokeilujakson sisältö ja laajuus päätetään yhdessä perheen ja Valtin kanssa.

– Tampereen Liikuntamaa-messujen, joissa Valttia esiteltiin, perusteella perheiden kiinnostus on valtava, että jotain tällaista on odotettu kauan, kertoo Valtti-ohjelmasta VAU:ssa vastaava tutkimuspäällikkö Aija Saari.

– On kysytty, että voivatko vaikeavammaisimmatkin lapset tulla tähän mukaan? Totta kai, se on juuri se pointti, miksi tämä tehdään. Ja toisaalta, jos jonkun diabeetikkolapsen vanhemmat kokevat, että lapselle ei löydy muuten harrastusta, niin hänkin voi tulla mukaan, kunhan vain Valtteja riittää, Saari jatkaa.

Valtti-mallia kokeillaan syksyllä vähintään 15 paikkakunnalla yhteistyössä ammattikorkeakoulujen, yliopistojen ja liikunnan koulutuskeskusten kanssa. Valtti-ohjelma on osa EU:n tuella toimivaa kolmivuotista (2015–2017) SEDY-hanketta, jolla pyritään saamaan nykyistä useampia vammaisia lapsia ja nuoria mukaan vapaa-ajan liikuntaan.

Lisätiedot Valtti-ohjelmasta VAU:n Valtti-sivustolta

Valtti-ohjelmasta heränneitä kysymyksiä ja vastauksia niihin sekä perheiden että opiskelijoiden osalta on koottu tänne.