Mahdollisuus osallistua on Hannu Ouviselle EM-mitaleja tärkeämpää

Hannu Ouvinen

Hannu Ouvinen sai munuaisensiirron 13 vuotta sitten ja on sittemmin ehtinyt edustaa Suomea neljissä elinsiirron saaneiden arvokilpailuissa: Dublinissa 2010, Göteborgissa 2011, Zagrebissa 2012 ja Krakovassa 2014.

– Pidemmät reissut Etelä-Afrikkaan (2013) ja Argentiinaan (2015) olen jättänyt väliin, sillä en halua lentää niin kauas, Ouvinen, 68, kertoo.

Kesällä 2016 espoolaisen Ouvisen ei tarvitse lentää mihinkään kisoihin osallistuakseen, sillä elinsiirron saaneiden EM-kilpailut järjestetään naapurikaupungissa Vantaalla.

– Meille urheilijoille nämä arvokilpailut ovat erittäin tärkeitä tapahtumia. Seuraavista kisoista aletaan puhua jo heti kun edelliset päättyvät. Toivottavasti nyt saadaan aiempaa enemmän huomiota muutenkin, kun kisat ovat Suomessa, Ouvinen sanoo.

– Uskon kyllä, että elinsiirtoasiat tulevat saamaan positiivista huomiota kesän aikana, kun kisojen yhteydessä on paljon muutakin tapahtumaa, hän jatkaa viitaten elinsiirtoliikunnan viikkoon symposioineen ja yleisötapahtumineen.

Ouvinen osallistuu kisoissa näillä näkymin keilailuun ja petankkiin sekä mahdollisesti 100 metrin juoksuun. Golfiinkin hän mielellään ottaisi osaa, mutta se osui samalle päivälle keilailun kanssa.

– Osallistuminen on näissä kisoissa tärkeämpää kuin voittaminen. Göteborgin MM-kisoissa esimerkiksi osallistuin 200 metrin juoksuun ja olin viimeinen. Pöytätenniksessä pelasin 3–4 peliä ja hävisin kaikki, Ouvinen kertoo.

Sosiaalinen ulottuvuus on elinsiirron saaneiden arvokisoissa tärkeässä roolissa, kun keilahalleissa, yleisurheilukentillä ja majoitushotelleissa pääsee tapaamaan muita elinsiirron saaneita kotimaasta ja ympäri Eurooppaa. Vertaisuus on voittamista isompi voima.

Taksiautoilijana ja kiinteistövälitysalan yrittäjänä työuransa tehnyt Ouvinen on munuaisensiirtonsa jälkeen ajautunut järjestötöihin. Hän on toiminut seitsemän vuotta Uudenmaan munuais- ja maksayhdistys UUMU:n puheenjohtajana.

UUMU:n vahva laji on keilailu, joka on Ouvisenkin ykköslaji EM-kilpailuissa.

– Meillä on noin 6–10 uumulaisen ryhmä, joka kiertää keilakisoissa aina Rovaniemellä saakka. Toukokuussa, kun järjestämme itse kilpailut Helsingissä, tulee yhdistyksestämme enemmänkin keilaajia, hän toteaa.