Viittovat Jyväskylästä voitti erityiskoulujen Testaa Taitosi Taistoon -finaalin

Jarl Hanhikoski, Iivari Hanhikoski, Olivia Timmermans

Jyväskylän Oppimis- ja ohjauskeskus Valteri Onervan joukkue Viittovat voitti erityiskoulujen Testaa Taitosi Taistoon -finaalin Vantaan Energia-Areenalla. Kolmen viittomakielisen koululaisen joukkueen muodostivat helsinkiläisveljekset Iivari ja Jarl Hanhikoski sekä loppelainen Olivia Timmermans.

Perjantaina 29.4. Vantaalla käytiin yläkoulujen Taisto-finaali, jossa kilpailtiin Suomen kovakuntoisimman koulun tittelistä. Samassa tapahtumassa oli ohjelmassa myös Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU:n ja Suomen Paralympiakomitean järjestämä erityiskoulujen Testaa Taitosi Taistoon -finaali.

Testaa Taitosi Taistoon -kilpailu koostuu kolmesta Kasva Urheilijaksi -taitovalmiustestistä ja niiden sovelluksista. Testit ovat sivuttaishyppely, sivuttaissiirtyminen ja pyörätuolislalom. Sivuttaishyppelyä ja -siirtymistä on sovellettu siten, että ne voi suorittaa myös pyörätuolilla. Pyörätuolislalomissa taas kaikki suorittavat radan pyörätuolilla kelaten tai tarvittaessa sähköpyörätuolia käyttäen.

Jokainen joukkueen kolmesta kilpailijasta suorittaa yhden testin. Viittovat-joukkueessa pyörätuolislalom valikoitui Olivia Timmermansin suoritettavaksi, ja hän selvittikin Energia-Areenalla radan vauhdikkaasti ja melko pienin virhepistein.

– Katsottiin vähän yhdessä, kuka olisi hyvä pyörätuolilla, ja se valikoitui minulle, Timmermans kertoi.

Kolmikko ei ollut ehtinyt vielä suuremmin miettiä, miten Taisto-mestaruutta juhlitaan.

– Ehkä ensi viikolle keksitään jotakin. Ja onhan tässä vappukin tulossa, Timmermans totesi.

Koko kolmikko oli yhtä mieltä siitä, että Testaa Taitosi Taistoon -kilpailu aluekierroksineen ja finaaleineen oli onnistunut idea.

– Ensimmäistä kertaa olen tällaisessa isossa tilaisuudessa mukana. Hyvä tapahtuma, Iivari Hanhikoski totesi.

17-vuotiaille Hanhikosken veljeksille ja 15-vuotiaalle Timmermansille Taisto-kokemus jäi mitä todennäköisimmin ainutkertaiseksi, sillä heidän opintonsa Onervan koululla Jyväskylässä päättyvät keväällä ja he suuntaavat jatko-opintojen pariin.

Hopealle Testaa Taitosi Taistoon -finaalissa ylsi Valteri Ruskiksen Castaway-joukkue Helsingistä. Pronssia voitti Setämiehet Katariinan koulusta Turusta. Kaikkiaan Vantaan finaalissa oli mukana seitsemän aluekierroksen kautta paikkansa varmistanutta joukkuetta ympäri Suomea.

Testaa Taitosi Taistoon -kilpailun osiot

Sivuttaishyppely

Hyppele 2 x 15 sekuntia riman yli. Tee mahdollisimman monta suoritusta. Pyörätuolisovellus: edes- ja taaksepäin kelaus viivojen väliä.

Sivuttaissiirtymä

Kaksi puulevyä korkeus 2,1 cm ja koko 24x24 cm. Puulevyn nurkkiin on ruuvattu kumiset ovistopparit tai puiset jalat (kuten kuvassa). Levyt asetetaan maahan rinnakkain ja käydään seisomaan oikean puoleisen päälle (pyörätuolilla levy jää tuolin alle). Vasemmanpuoleinen puulevy siirretään käsillä itsensä toiselle puolelle maahan (ei heitetä) ja siirrytään sen päälle jne… Suoritus kestää 2 x20 sekuntia. Tehdään molempiin suuntiin ja lasketaan suoritukset yhteen. Tee mahdollisimman monta suoritusta.

Pyörätuolislalom

Tarkoituksena on edetä rata mahdollisimman nopeasti ja virheettömästi. Sakkopisteitä tulee, mikäli pyörätuolin/sähköpyörätuolin rengas osuu neliön viivaan tai radan kartioon. 1 osuma = 1 sekunti. Neliöiden sisällä tulee pyörähtää 360 astetta ja jatkaa matkaa. Sähköpyörätuolilla neliön koko on 120x120 cm ja manuaalipyörätuolilla 100x100 cm. Pujottelussa kartioiden väli on 1 metri. Radan voi suorittaa järjestäjien lainatuolilla.

Erityiskoulujen Testaa Taitosi Taistoon -finaali, Vantaa 29.4.2016

 1. Viittovat / Valteri Onerva, Jyväskylä 17 pistettä
  • sivuttaishyppely: Iivari Hanhikoski 6 pistettä
  • sivuttaissiirtymä: Jarl Hanhikoski 6 pistettä
  • pyörätuolislalom: Olivia Timmermans 5 pistettä)
 2. Castaway / Valteri Ruskis, Helsinki (Frida, Julius, Luis) 15 p
 3. Setämiehet / Katariinan koulu, Turku (Ali, Eetu, Jarkko) 15 p
 4. Systeemin vangit / Valteri Onerva, Jyväskylä (Jesse, Artturi, Jere) 14 p
 5. Sirpukat / Valteri Mäntykangas, Kuopio (Lauri, Karl-Magnus, Siiri) 10 p
 6. ES / Jokiniemen koulu, Vantaa (Aapeli, Kia, Xheljan) 8 p
 7. Rovaniemen Hurjat / Rantavitikan koulu (Amar, Matias, Niko) 6 p