Liikuntaharrastus on antanut paljon Vantaan lasten ja nuorten leirille osallistuvalle Phoebelle

Phoebe & Lesley-Anne Pace

Elinsiirron saaneiden lasten ja nuorten leiri 13.–16.7. on yksi osa Elinsiirtoliikunnan viikkoa, joka järjestetään heinäkuussa Vantaalla samanaikaisesti Elinsiirron saaneiden EM-kilpailujen kanssa.

Leiri, kuten muutkin Elinsiirtoliikunnan viikon tapahtumat, on saanut Euroopan Unionin Erasmus+ Sport -tukea. EU:n tuen ansiosta leiri pystytään toteuttamaan maksuttomana EU-maista tuleville elinsiirron saaneille tai elinsiirtoa odottaville lapsille ja nuorille sekä heidän perheilleen. Ainoastaan matkat Vantaalle ovat omakustanteiset. Leiriohjelmaan kuuluu liikunnallisten aktiviteettien ja EM-kilpailuihin tutustumisen lisäksi mm. vierailu Linnanmäen huvipuistoon.

Leirille ilmoittautui noin 80 osallistujaa. Yksi heistä on Iso-Britannian Leedsistä kotoisin oleva Phoebe Pace, 6, joka sai maksansiirron ollessaan vain 2-vuotias. Phoebe tulee Suomeen äitinsä Lesley-Anne Pacen kanssa.

– Uskon pääseväni tapaamaan paljon muita lapsia, jotka ovat saaneet uuden maksan tai munuaisen tai sydämen. Ehkä me pelaamme ja teemme käsitöitä. Ja eikös Suomessa voi nähdä myös revontulia, Phoebe kertoo odotuksistaan leirin suhteen.

Phoebesta on kuoriutunut liikunnallisesti aktiivinen tyttö. Vain kahdeksan kuukautta maksansiirtonsa jälkeen hän osallistui Iso-Britannian kansallisten elinsiirtourheilukilpailujen näytösluonteiseen kolmen kilometrin Donor Run -juoksuun. Hän on osallistunut joka vuosi kansallisiin kilpailuihin esimerkiksi juoksussa, pituushypyssä, esteradalla ja pallonheitossa.

– Hän on myös innokas uimari ja haluaa kovasti päästä uimaan elinsiirron saaneiden MM-kilpailuissa, äiti Lesley-Anne kertoo.

– Fyysisten hyötyjen lisäksi urheiluharrastus on tuonut hänelle paljon uusia ystäviä. Erilaisiin aktiviteetteihin osallistuminen ystävien kanssa on tärkeä osa kaikkien lapsien kehitystä, joten vaikka etenkin alkuaikoina olinkin ajoittain huolissani, on minun täytynyt asettaa henkilökohtaiset pelkoni sivuun ja keskittyä hänen omaan hyvinvointiinsa. Urheileminen on ehdottomasti edesauttanut häntä kehittymään nykyisenkaltaiseksi itsevarmaksi ja itsenäiseksi tytöksi, hän jatkaa.

Lesley-Annen mukaan vertaistuki on erityisen tärkeää elinsiirron saaneille lapsille ja nuorille. Siksi Vantaan kansainvälisen leirin kaltaiset tilaisuudet ovat tärkeitä.

– Se, että Phoebellä on elinsiirron saaneita ystäviä, on auttanut häntä ymmärtämään paremmin myös itseään. Tulen olemaan kiitollinen, kun hän on teini-iässä ja hänellä on läheisiä ystäviä, joilla on samanlaisia asioita käsiteltävänä, Lesley-Anne sanoo.

Lisätiedot elinsiirron saaneiden lasten ja nuorten leiristä