Parayleisurheilun SM-kilpailuissa loistava tulostaso

Rion paralympiakisoihin valitut suomalaisurheilijat tähdittivät paraurheilijoiden SM-kilpailuja Leppävaaran stadionilla Espoossa. Leo-Pekka Tähti, Henry Manni, Toni Piispanen ja Amanda Kotaja kelasivat huippuvauhtia. Keihäänheittäjä Marjaana Heikkinen ja pituushyppääjä Ronja Oja ovat ennätyskunnossa.

Nuoresta polvesta Aino Tapola ja Emma Kauppi ovat myös nousseet kansainväliselle huipputasolle. Noora Koponen rikkoi kehitysvammaisten urheilijoiden Suomen ennätyksiä. Aviopari Tuija Helander ja Teijo Hietanen tekivät elinsiirrokkaiden luokassa yhtä hyviä tuloksia kuin parhaat vammattomat ikätoverinsa.

Toni Piispanen kelasi myötätuuleen alle oman ME:nsä

Pyörätuoliluokan 51 maailmanennätysmies ja paralympiavoittaja Toni Piispanen Espoon Tapioista kelasi 200 metriä myötätuuleen alle oman toissakesäisen maailmanennätyksensä ajalla 38,00. Tuulen voimakkuus oli hitusen liian suuri ennätyksen hyväksymiseksi, nimittäin 2,2 metriä sekunnissa.

Rion paralympiakisoissa Piispanen on pikamatkojen ykköshaastaja. Belgialainen Peter Genyn on tänä kesänä ollut ME-kunnossa ja löi Piispasen niukasti myös kesäkuussa Grosseton EM-kilpailuissa, missä Piispanen palkittiin 100 metrin hopeamitalilla ja 400 metrin pronssimitalilla.

Espoon Tapioiden 17-vuotias lahjakkuus Aino Tapola voitti samassa luokassa 51 naisten 100 metriä vastatuuleen ajalla 33,17. Heinäkuussa Lahden Eliittikisoissa hän kelasi otollisempaan myötätuuleen tämän luokan vielä virallisesti vahvistamattoman naisten Euroopan ennätyksen 32,44.

Marjaana Heikkinen kiskaisi luokan 34 Suomen ennätyksen

Pyörätuoliurheilijoiden luokassa 34 Siilinjärven Ponnistuksen Marjaana Heikkinen heitti keihästä Suomen ennätyksen 18,61. Se oikeuttaa maailman vuositilastossakin toiseksi. Edellä on vain kiinalainen Zou Lijuan. Heikkinen voitti myös kuulantyönnön tuloksella 6,17. Tämän lajin maailmantilastossa hän on kahdeksas.

Kesäkuussa kolme Euroopan mestaruutta luokassa 34 voittanut Länsi-Uudenmaan Urheilijoiden Henry Manni voitti 100 metriä vastatuuleen ajalla 15,94, 200 metriä myötätuuleen ajalla 27,74 sekä 800 metriä ajalla 1.53,88. Paralympiakisoissa hän on tunisialaisen maailmanennätysmiehen Walid Ktilan ykköshaastaja.

Espoon Tapioiden 16-vuotias lahjakkuus Emma Kauppi voitti luokassa 38 heittolajien kolmoismestaruuden kuulantyönnössä, kiekonheitossa ja keihäänheitossa. Kuulantyönnön tulos 6,32 on tämän luokan Suomen ennätys. Emman oikea käsi on halvaantunut, joten hänen täytyy heittolajeissa käyttää vasenta kättä.

Tähti ja Kotaja nousukunnossa Rioon

Kolmien paralympiakisojen kultamitalimies Porin Tarmon Leo-Pekka Tähti voitti 100 ja 200 metrin kelauksen luokassa 54 ajoin 14,57 ja 25,45. Pikamatkan tulos syntyi 2,3 sekuntimetrin vastatuuleen. 200 metrin aika on täsmälleen sama kuin Tähden kesäkuussa kelaama EM-kilpailuiden pronssimitaliaika.

Pyörätuoliurheilijoiden luokan 54 maailmanennätysnainen Amanda Kotaja Vampulan Urheilijoista kelasi 100 metriä vastatuuleen 16,87 ja 200 metriä myötätuuleen 29,85 sekä voitti myös 400 metriä ajalla 60,27. Viime lokakuussa Kotaja voitti 200 metrin maailmanmestaruuden vain hitusen nopeammalla ajalla 29,82.

Tähti ja Kotaja ovat alkukesästä molemmat kärsineet terveydellisistä ongelmista, mutta molempien kunto on nyt kohoamassa uudelleen kohti kuukauden päästä alkavia paralympiakisoja.

Ronja Oja hyppäsi sentin päähän sokeain SE:stä

Helsingin Kisa-Veikkojen Ronja Oja voitti luokassa 11 sokeain naisten 100 metrin juoksun ja pituushypyn tuloksin 13,85 ja 450. Pituushypyn tulos jäi vain yhden sentin hänen 26.7. Kirkkonummella hyppäämästään tuoreesta Suomen ennätyksestä. Pituushypyn maailmantilastossa Oja sijoittuu kuudenneksi.

Seinäjoen Seudun Urheilijoiden Petteri Peitso voitti näkövammaisten luokassa 12 heittolajien kolmoismestaruuden kelpo tuloksin. Täyspainoinen olympiakuula lensi 10,71, kiekko 35,23 ja suoritustekniikaltaan moukarinheittoa muistuttava linkopallo 36,85.

17-vuotias Inkki Inola Pihtiputaan Tuiskusta teki näkövammaisten luokassa 13 parhaan tuloksen peräti seitsemässä lajissa, nimittäin 100, 200, 400, 800, 1500 ja 3000 merin juoksuissa sekä pituushypyssä! Maastohiihtoa päälajinaan pitävä Inola voitti lisäksi 19-vuotiaiden juniorimestaruuden kuulantyönnössä.

Teijo Hietanen heitti elinsiirtoväen veteraanien ME:n

Paralympiakisoissa kilpailevien liikuntavammaisurheilijoiden ja näkövammaisurheilijoiden lisäksi Leppävaarassa kilpailivat myös muiden luokkien urheilijat, mukaan lukien elinsiirrokasurheilijat ja kehitysvammaisurheilijat.

Euran Raiun Teijo Hietanen heitti kiekkoa elinsiirrokkaiden uuden 50-vuotiaiden ME:n 44,49. Hänen puolisonsa Tuija Helander voitti samassa luokassa naisten 100 ja 200 metrin juoksut mainioin tuloksin 14,52 ja 28,92. Molemmat ovat ikäluokassaan Suomen parhaimmistoa vammattomienkin urheilijoiden luokassa.

Keminmaalainen Jyrki Seitamaa voitti viisi elinsiirrokkaiden mestaruutta 100 ja 200 metrin juoksuissa, korkeus- ja pituushypyssä sekä keihäänheitossa.

Noora Koponen rikkoi kaksi kehitysvammaisurheilijoiden SE:tä

Kehitysvammaiset urheilijat kilpailivat kahdessa luokassa. Haukiputaan Veikkojen Kai Koljonen voitti pitkillä juoksumatkoilla neljä mestaruutta ja Hankasalmen Hangan Jani Tissari heittolajeissa erinomaisin tuloksin kolme mestaruutta. Seinäjoen Seudun Urheilijoiden Noora Koponen rikkoi 200 metrin ja pituushypyn SE:t.

Kehitysvammaisten down-urheilijoiden luokassa 21 kiskaisi Iitin Pyrinnön Jani Töyrylä keihästä lähelle omaa maailmanennätystään. Oman luokkansa huipputuloksia teki myös kansainvälisellä tasolla down-urheilijoiden mosaic-luokassa kilpaileva Kuusankosken Kisan Joonas Elo.

SUL:n tiedote

Jani Tissari, kuva: Erkki Hämäläinen