Valtti-kokeilut käynnistyvät

Valtti, elukatVammaisten lasten ja nuorten sopivan harrastuksen löytymistä auttaa tänä syksynä henkilökohtainen tukihenkilö eli Valtti. Keväällä päättyneessä haussa Valttia haki lähes 400 erityistä tukea tarvitsevaa lasta tai nuorta, joista noin 300 aloittaa harrastekokeilut oman Valtin ohjauksessa.

“Innostus Valttia kohtaan yllätti positiivisesti”, kertoo tutkimuspäällikkö Aija Saari VAU:sta.

Vanhemmat toivovat, että nuori saa Valtiltaan harrastusvinkkejä ja uskaltautuu tämän seurassa rohkeammin uusiin tilanteisiin. Soveltavan liikunnan opettajat näkevät Valttina toimimisen hyvänä keinona oppia ratkomaan liikuntaneuvonnan ongelmia sekä opetella kohtaamista ja asiakaslähtöisyyttä.

Porissa ja sen lähikunnissa toimiva Valttikoordinaattori Anni Virtanen kokeili Valtti-toimintaa pilottina jo vuosi sitten kolmen perheen kanssa. Kokemus oli kannustava.

”Lapset ja nuoret olivat innokkaina mukana uuden harrastuksen löytämisessä. Valtin rooli ja tuki oli tärkeää uuden harrastuksen etsijälle”, Virtanen kertoo.

Virtanen ja neljätoista muuta osa-aikaista koordinaattoria palkattiin Valttien tueksi järjestelemään Valttipareja, kokoamaan osallistumissitoumuksia ja rekrytoimaan lisää Valtteja. Valttikoordinaattorit toimivat 15 paikkakunnalta käsin.

“Kaikki kivet ja kannot on nyt koordinaattorien kanssa käännetty. Alun perin ohjelmaan haki runsaat 200 Valttia, mutta saimme houkuteltua liki 100 Valttia lisää. Lisäksi osa Valteista lupasi ottaa ohjaukseensa useamman nuoren. Lopputulemana lähes 300 lasta tai nuorta on nyt saamassa Valtin”, Saari iloitsee.

Etenkin pienillä tai syrjäisemmillä alueilla asuvia on lisäyrityksistä huolimatta jäämässä ilman omaa Valttia. Pääkaupunkiseudun poikkeuksellisen suurta Valttivajetta ratkottiin toteuttamalla osa liikuntakokeiluista jo kesän aikana.

Valtaosa Valteista aloittaa elo-syyskuun vaihteessa. Kokeilujakson kesto ja kokeilujen määrä riippuu perheen ja Valtin aikatauluista. Viimeisetkin kokeilut pyritään toteuttaa lokakuun loppuun mennessä, jotta palautteet ehditään kokoamaan tämän vuoden puolella.  

Perheissä odotetaan innolla Valtin yhteydenottoa.

“Toivon perheiltä vielä hetkisen malttia. Kun opiskelijat palaavat kesälomiltaan he ryhtyvät ottamaan yhteyttä ohjattavaansa. Ellei yhteyttä kuulu syyskuun alkuun mennessä kannattaa pirauttaa omalle Valttikoordinaattorille”, Saari kannustaa.

Lue lisää Valtti-ohjelmasta