Rio2016: Runsaasti suomalaissäpinää jo avauspäivänä

Amanda Kotaja Esa-Pekka Mattila Maarit Kurki

Paralympialaisten ensimmäisenä kilpailupäivänä torstaina suomalaisväriä nähdään maalipallossa, yleisurheilussa, pöytätenniksessä ja uinnissa.

Rion paralympialaisissa kilpailee yhteensä 10 joukkuetta miesten maalipallossa. Nämä kymmenen joukkuetta on jaettu kahteen viiden joukkueen lohkoon A ja B, joista Suomi kilpailee lohkossa B.  Molemmista lohkoista neljä parasta joukkuetta jatkavat puolivälieriin ja lohkon viimeiseksi jäänyt joukkue putoaa. Miesten maalipallojoukkue lähtee puolustamaan paralympiakultaansa Rion paralympialaisiin. Miesten maalipallojoukkueen alkulohko on erittäin kovatasoinen, sillä vastaan asettuvat Liettua, Turkki, USA sekä Kiina.

- Ensimmäinen matsi tulee olemaan tosi vaikea, Liettua on täällä ylivoimaisesti ennakkosuosikki. Luotan meidän vahvuuksiin. Meillä on monia hyviä puolia, oma pelityyli, rauhallisuus ja vaihtelevuus. Olemme monipuolinen joukkue, päävalmentaja Laitinen ennakoi peliä.

Rion paralympialaisten yleisurheilu starttaa vauhtiin heti ensimmäisenä kilpailupäivänä torstaina 8.9. Suomalaisurheilijoista ensimmäisen kilpailusuorituksen Rion paralympialaisissa tekee Ronja Oja.  Paralympiadebyyttinsä tekevä Ronja Oja kilpailee oppaansa Jesper Ojan kanssa 100 metrillä T11-luokan alkuerissä. Välieriin etenee 16 urheilijasta kahdeksan parasta. Näkövammaisten pikajuoksussa juoksee kerrallaan neljä urheilijaa ja neljä opasurheilijaa. Ronja Oja lähtee hakemaan välieräpaikkaa.

– Tuntuu hyvältä päästä purkamaan kisajännitystä ennen kisojen loppupuolella olevaa pituushyppyä, vaikka varsinaista jännitystä ei ole kyllä vielä ollut. Pääsin tiistaina kuuntelemaan stadionin akustiikkaa ja se tuntui hyvältä. 

Ratakelaaja Amanda Kotaja oli Lontoon paralympialaisissa neljä vuotta sitten lähellä mitalisijoja sijoittuen 100 metrin kelauksessa neljänneksi. Kehitys on vuosien mittaan ollut huimaa ja vuonna 2015 Amanda Kotaja voitti MM-kultaa 200 metrin matkalla. Rion paralympialaisiin luokassa T54 kilpaileva Kotajan tavoitteena on mitali. Kotaja kilpailee Riossa 100 metrin ja 400 metrin matkoilla. 100 metrin alkuerät kilpaillaan torstaina 8.9. ja finaali perjantai-iltana Rion aikaan.

Kotaja odottaa luottavaisena pääsyä lähtöviivalle.

– On superkiva päästä radalle. Stadionin rata on hyvä, mutta ei mikään supernopea. Tuulet stadionilla ovat hankalat ja kevyenä urheilijana toivon myötätuulta, vastatuuli on minulle myrkkyä. Alkuerien jälkeen näkee, miten muut menee. Toivon itseltäni hyvää varmaa suoritusta, Kotaja pohjustaa. 

Miettinen hakee jatkopaikkaa

Pöytätenniksessä 9-luokan 15 pelaajaa on jaettu viiteen alkulohkoon, joista jokaisesta kaksi etenee seuraavalle kierrokselle. Esa Miettinen (ranking 15.) kohtaa torstain avausottelussaan ranskalaisen Cedric Cabestanyn, joka on maailman rankingissa kuudentena. Hollantilaisen Gerben Lastin (ranking 8.) Miettinen kohtaa lauantaina. Lontoon paralympialaissa 2012 Cabestany otti pronssia ja Last oli neljäs. Luokassa 9 pelaajilla on vamma alaraajassa tai yläraajassa, Miettisellä on sääriproteesi oikeassa jalassa.

Miettinen pääsi valmistautumaan Riossa sparraajapelaaja Miikka O´Connorin kanssa.

– Tuntuma on todella hyvä. Valmistautuminen Riossa on mennyt hyvin ja olen päässyt tekemään hyvää treeniä Miikkan kanssa. Lohkoarvonta ei ollut unelma, mutta ei huonokaan. Täällä ei mikään ottelu ole helppo, mutta jatkopaikka on selkeä tavoite, paralympialaisiin villin kortin turvin päässyt Miettinen toteaa.

Latikka ja Mäkinen avaavat kakkosmatkoillaan

Uinnissa on yleisurheilun jälkeen toiseksi eniten kilpailijoita. Riossa kilpailee 620 uimaria 152 mitalilajissa. Näiden uimareiden joukossa ovat myös torstaina 8.9. kisaurakkansa aloittavat Antti Latikka ja Meri-Maari Mäkinen. Antti Latikka ui 100 metrin perhosuinnin alkuerät luokassa S13 ja Meri-Maari Mäkinen 100 metrin selkäuinnin alkuerät luokassa S7. Kahdeksan nopeinta uimaria kilpailee paralympiamitaleista finaalissa saman päivän iltajaksossa. Avausmatkat eivät ole suomalaisuimareiden päämatkoja.

Kesäparalympialaiset, Rio de Janeiro, Brasilia, 7.-18.9.2016.

Suomen joukkue: http://www.sport.fi/paralympiakomitea/rio-2016-paralympialaiset

Kisojen kotisivut: www.rio2016.com/en

Kisojen tulospalvelu: www.rio2016.com/en/schedule-and-results

Sosiaalinen media:

Twitter: https://twitter.com/FinnParalympic

Facebook: https://www.facebook.com/Paralympiaurheilu/

Instagram: https://www.instagram.com/finnparalympic