Rio2016: Ronja Ojan Suomen ennätys ei riittänyt välieriin

Ronja Oja Jesper Oja Kuva Harri Kapustamäki

Ronja Oja juoksi heti ennätyksensä Rion yleisurheilun suomalaisavauksessa naisten näkövammaisten T11-luokan 100 metrillä. Aika 13,39 riitti vasta erän 4. eli viimeiseen sijaan, mutta toi kuitenkin 0,18 sekunnin ennätysparannuksen. Lopullinen sijoitus Ojan ja hänen oppaansa Jesper Ojan paralympiadebyytissä oli 13. Viimeinen jatkopaikka meni ajalla 12,59.

– Olihan se ihan hieno juoksu, kun ennätyskin parani lähes kaksi kymmenystä. Juoksu meni ihan nappiin. Nyt on ennätys parantunut viime vuodesta jo noin puoli sekuntia. Täällä on vaan tämä taso tosi kova. Kahdeksan joukkoon ja jatkopaikkaan ei vielä ihan rahkeet riittäneet, Oja kommentoi suorituksensa jälkeen.

Ojan kilpailut Riossa jatkuvat hänen päälajissaan pituushypyssä perjantaina 16.9.

Esa Miettinen aloitti tappiolla

Pöytätennispelaaja Esa Miettinen kohtasi avausottelussaan ranskalaisen Cedrik Cabestanyn luokassa 9. Ottelu alkoi tasaisesti, mutta sitten rankingissä viidennellä sijalla oleva Cabestany sai kämmenlyönnit osumaan ja vei ottelun suoraan kolmessa erässä (11– 3, 11– 5, 11–5). Hetkittäin Miettinen pysyi pelissä mukana, mutta ei päässyt parhaaseen pelivireeseen.

– En päässyt ollenkaan omalle tasolleni. Cabestany ei ole ennen pystynyt vammansa takia käyttämään kämmenlyöntiä. Se yllätti minut ja pelistä tuli hermostunutta, Miettinen kommentoi ottelun jälkeen.

Miettinen ei kuitenkaan luovu mitalitavoitteestaan.

–  Tuntuu, että olen kunnossa. Kaikki mahdollisuudet jatkoon ovat vielä olemassa. Voittokaan ei olisi varmistanut jatkopaikkaa, Miettinen summaa.

Miettinen kohtaa lauantaina Hollannin Gerben Lastin. Kolmikosta kaksi parasta etenee kymmenen parhaan joukkoon ja jatkopeleihin.

Uimarit Latikka ja Mäkinen aloittivat sivulajeillaan

Uimarit Antti Latikka ja Meri-Maari Mäkinen aloittivat paralympialaiset sivulajeissaan. Näkövammaisten S13-luokassa uivan Latikan avausmatka oli 100 metrin perhosuinti. Hän oli alkuerien 17. ajalla 1.03.72 ja jäi ennätyksestään 0.7 sekuntia. 

–  Oli loistava fiilis päästä uimaan! Se oli todella hyvä uinti sivulajiksi. Aloitin vähän liian innokkaasti ja viimeiset 10 metriä oli hankalat. Tästä on oikein hyvä jatkaa, Espoon Cetusta edustava Latikka kertoo.

Latikan päämatka 100 metrin selkäuinti uidaan paralympialaisten päätöspäivänä 17.9.

Meri-Maari Mäkinen oli liikuntavammaisten S7-luokan 100 metrin selkäuinnissa 14. ajalla 1:39.56. Välieriin olisi vaadittu yli 10 sekuntia nopeampi aika.

– Tämä meni hyvästä harjoituksesta. Käännöksen jälkeen alkoi jalka krampata, ilman sitä olisin voinut olla ennätysvauhdissa. Hyvältä näyttää sekaria varten, Mäkinen kertoo.

Raision Urheilijoita edustavan Mäkisen päämatka on 13.9. ohjelmassa oleva 200 metrin sekauinti.

Ensimmäisen kilpailupäivän ohjelmassa on vielä Suomi-Liettua maalipallo-ottelu kello 17.30 sekä Amanda Kotajan 100 metrin alkuerä kello 19.01 Rion aikaan.

Kuvassa Ronja Oja ja Jesper Oja, kuva Harri Kapustamäki