Rio 2016: Marjaana Heikkinen avasi Suomen mitalitilin, Juhani Kokko kuudes

Naisten F34-luokan keihäänheitossa nähtiin kovatasoinen kilpailu. Kilpailun voitti odotetusti Kiinan Lijuan Zou, joka päivitti luokan maailmanennätyksen kolme kertaa kilpailun aikana. Uusi maailmanennätys kirjataan nyt lukemiin 21.86m. Heikkinen heitti kolmannella heitolla kauden parhaansa 18.42m. Varmassa kunnossa koko kesän ollut Lontoon pronssimitalisti sai yhden hyväksytyn heiton kilpailun aikana, mutta paniikki ei iskenyt missään vaiheessa.  

– Tiesin, että voin varmalla heitolla heittää 18,5 metriin. En ole ihan varma, mitä muissa heitoissa tapahtui, täytyy analysoida ne valmentajan kanssa. Suoritin tämän miten tänä kesänä olen tottunut tekemään ja yksi heitto riittää. En panikoinut missään vaiheessa, sain sellaisen heiton, että sain säikäytettyä muut, tyytyväinen hopeamitalisti kertasi. Heikkistä valmentaa entinen keihäänheittäjä Kimmo Kinnusen ja yhteistyö on tuottanut tulosta.

Heikkisellä on Rion paralympialaisissa ohjelmassa vielä F34-lukan kuulantyöntö keskiviikkona 14.9.

– Olen kauden aikana tehnyt sivulajissani vain muutaman harjoituksen, lähden pitämään sinne hauskaa, Heikkinen nauraa.

Juhani Kokko

 Juhani Kokko voimanostossa kuudes

Juhani Kokko nappasi Rion paralympialaisissa pistesijan yltämällä alle 59kg voimanostossa kuudenneksi. Kokon tulos oli 145kg, mikä jäi 5kg Suomen ennätyksestä. Kokko aloitti painosta 143kg, yritys oli hyvä, mutta kaksi kolmesta tuomarista hylkäsi työnnön liian lyhyen rintakosketuksen vuoksi. Toiseen yritykseen Kokko nosti painoja kahdella kilolla. Yritys oli hidas ja se hylättiin, mutta kolmas työntö oli puhdas kahden tuomariäänen turvin. Kilpailuin voitti Egyptin Sherif Osman ME-tuloksella 211kg. Ylikiiminkiläinen Kokko oli tyytyväinen sijoitukseen, mutta harmitteli terävyyden puuttumista.

– Sijoitukseen olen tyytyväinen, mutta en tulokseen. Ensimmäinen työntö tuntui kevyeltä, mutta toisessa nostossa toinen käsi jäi jälkeen. Onneksi kolmas tuli puhtaasi ylös. Ei ollut ihan paras terävyys tänään, mutta olen tyytyväinen. Nyt laitetaan tähtäin Tokioon, Kokko tunnelmoi.

Kotaja pettyi 100m finaalissa

Amanda Kotaja ei löytänyt rentoutta kelauksen T54-luokan 100m finaalissa ja joutui tyytymään kuudenteen sijaan. Kilpailun voitti Kiinan Wenjun Liu  kauden parhaalla tuloksellaan 16.00, myös kolmas sija meni Kiinaan. Toisen sijan nappasi Tatyana McFadden. Kotaja jäi pronssista 0,3 sekuntia ja oli finaalin paras eurooppalainen. Kotaja sai hyvän lähdön, mutta ei pystynyt vastaamaan kärkikolmikon maksiminopeuksiin.

– Veto oli parempi kuin eilen alkuerissä, mutta rentous puuttui. Eihän tämä ollut ollenkaan, mitä tulin tänne hakemaan, pettynyt Kotaja toteaa.

Kotaja urakoi Riossa vielä 400 metrillä sunnuntaina 11.9.

Paralympiakomitean tiedote, kuva Harri Kapustamäki