Rio 2016: Manni helposti finaaliin, uimarit, Piispanen ja Leinonen pettyivät

Henry Manni 800m

Rion 100 metrin pronssimies Henry Manni kelasi helposti jatkoon T34-luokan 800 metrillä. Manni oli hyvissä tarkkailuasemissa koko matkan ajan ja tuli eränsä kolmantena maaliin, mikä takasi suoran jatkopaikan finaaliin ajalla 1.47.51.

– Se meni just niin kuin pitikin. Tilanne oli koko ajan hallinnassa ja voimia olisi tarvittaessa ollut paljonkin. Viimeinen sata metriä meni käytännössä lasketellen. Siihen nähden aika oli jopa aika hyvä, kommentoi Manni.

Mannin alkuerän kärjen innostuttiin jopa pieneen hurjasteluun. Kovinta vauhtia pitivät Tunisian Walid Ktila tehden uuden kisaennätyksen 1.46.28. Lähes samaan aikaan ennätti myös Iso-Britannian Rheed McCracken ajalla 1.46.31. Finaalista on tulossa varsin tiukka kilpailu.

– Hyvillä fiiliksillä mennään finaaliin. Tilanne on varmasti vähän haastavampi kuin 100 metrillä, mutta lähden ehdottomasti mitalia hakemaan. Ilman paineita mennään ja rennosti vaan, niin tulee paras tulos, jatkoi hyväntuulinen Manni.

Tiistai oli Suomen uintijoukkueen odotetuin päivä. Hyvin kisat avanneella Leo Lähteenmäellä oli hyvät mahdollisuudet onnistuneella uinnilla finaaliin S9-luokan 50m vapaauinnissa. Lähteenmäki lähti hyvin oman alkueränsä kärjessä liikkeelle, mutta loppu ei sujunut samaan tahtiin. Lähteenmäki oli finaalin 10. ajalla 26,74. Finaaliin olisi vaadittu 0,06 sekuntia parempi aika.

Lähteenmäki oli todella pettynyt kilpailun jälkeen.

– Pettymys tämä on, aika on todella surkea. Olen ollut hyvässä kunnossa ja satsannut täysillä sprinttiin. Alku lähti hyvin, mutta jostain syystä puolenvälin jälkeen aalto tai muu heitti sivuun, enkä saanut rytmistä kiinni, 24-vuotias jyväskyläläinen toteaa pettyneenä.

Lähteenmäen kaksi vuotta sitten uitu ennätys on 26,14.

Meri-Maari Mäkisen päämatka SM7-luokan 200 sekauinti päättyi pettymykseen, kun Mäkisen uinti hylättiin eriaikaisen perhospotkun takia alkuerän jälkeen. Mäkisen aika olisi ollut alkuerien kahdeksanneksi nopein ja riittänyt finaaliin. Finaalipaikka oli 24-vuotiaan Raision Urheilijoita edustavan urheilijan unelma ja realistinen tavoite.

– Iso pettymys tämä on. Finaali oli tavoite ja unelma, ehkä sitä lähdetään vielä neljän vuoden päästä yrittämään, Mäkinen päättää.

Toni Piispasen jätettiin neljänneksi 100 metrillä

Lontoon paralympiakultaa puolustanut Toni Piispanen hyytyi tänään neljänneksi Rion 100 metrillä. Luokassa T51 kelannut Piispanen jäi pronssista vain 6 sadasosaa ajallaan 22,02. Mitaliodotukset olivat luonnollisesti korkealla ennen kisaa, mutta vauhti ei tänään riittänyt.

– Tuntuu, että kaikki meni huonosti. En vaan päässyt kovempaa. Todennäköisesti rentous ja rytmi puuttuivat. Meni väkisin runttaamiseksi. Pitää katsoa videolta, että mikä siinä oikein meni pieleen, kommentoi pettynyt Piispanen.

Voittoon kelasi Belgian Peter Genyn uudella paralympialaisten ennätyksellä 21,15. Kakkossijaan vaadittiin 21,70 ja pronssiin 21,96. Piispasen tämän kauden paras on 20,91, joten kärjen vauhti ei ollut mitenkään erityisen kovaa Riossa.

– Aikojen puolesta mitalit menivät aika halvalla. Oma maksimivauhti ei tänään kelaustuolin mittarin mukaan ollut mikään kovin hyvä. Kovempaakin olen vetänyt. Olin vaan tänään liian huono, summaa Piispanen suoritustaan.

Piispasen kisat jatkuva Riossa vielä 400 metrillä, joka kelataan suoraan finaalina lauantaina 17.9.

Minna Leinonen karsiutui finaalista

Minna Leinonen kilpaili R5 10m ilmakiväärin peruskilpailussa. Peruskilpailussa ammutaan 60 laukausta ja kahdeksan jatkaa 34 urheilijan joukosta finaaliin. Leinonen aloitti hyvin ja oli kilpailun aikana parhaimmillaan kahdeksan joukossa, mutta sijoittui lopulta 18:ksi tuloksella 630,9. Leinonen joutui korjaamaan asentoaan kilpailun aikana ja se sekoitti rytmiä.

– Ennen kilpailun alkua jo tuntui, että asennon kanssa on vaikeaa. Se ei löytynytkään koko kilpailun aikana, tuntui että olisin ollut kiemurteleva käärme aseen takana. Asennon löytyminen on todella pienestä kiinni, Leinonen kertaa.

Peruskilpailun voitti Ukrainan Vasyl Kovalchuk uudella paralympiaennätyksellä 637,1. Finaalin viimeisen paikan nappasi 22-vuotias Ruotsin lupaus Philip Jonsson tuloksella 634,1. Finaalista tippui pois monta ennakkosuosikkia.

– En ole tulokseen ollenkaan tyytyväinen. Perusammuntani keskiarvo 10.6., jäin kauaksi siitä. Siitä olen helpottunut, että mikään ei tekemisessä jäänyt harmittamaan. Kaikkeni annoin, Leinonen summaa.

Leinonen voitti Ateenassa 2004 paralympiakultaa, Pekingissä 2008 hän oli 11. ja Lontoossa 2012 14. Paralympiapaikan Rioon hän saavutti vuoden 2014 MM-voitolla. Tokion 2020 paralympialaisten suhteen hän ei ole vielä tehnyt päätöstä.

– Rion jälkeen pidän välivuoden, sitten katson tilannetta uudelleen. Se on fifty-fifty, Leinonen toteaa.

 

Paralympiakomitean tiedote, kuva: Harri Kapustamäki