Rio 2016: Tandempyöräilijät pettyivät, Peltopuro onnistui debyytissään

Jani Peltopuro kuva Harri Kapustamäki

Suomen tandempari Jarmo Ollanketo ja Tommi Martikainen olivat yhdeksänsiä näkövammaisten tandempyöräilyn aika-ajokilpailussa. Ollanketo oli pettynyt suoritukseen, koska tiesi, että parempana päivänä mahdollisuudet olisivat olleet paremmille sijoituksille. Suomalaiset jäivät 30 km lenkillä Iso-Britannian voittajaparista kaksi minuuttia, kolmanteen sijaan eroa oli 47 sekuntia. Suomalaisten keskinopeus reitillä oli 49km/h.

57-vuotias Ollanketo oli pettynyt omaan suoritukseensa.

– Tänään oli minusta kiinni, ei vaan kulkenut. Harmittaa, kun Tommilla oli hyvä veto päällä. Tiesimme, että hyvänä päivänä meillä on mahdollisuudet mihin vain. Tänään vaan ei ollut se päivä, pettynyt Ollanketo tilittää.

Ollanketo on edustanut Suomea silloisen oppaansa Marko Törmäsen kanssa Pekingin 2008 ja Lontoon 2012 paralympialaisissa. Molemmissa paralympialaisissa aika-ajojen sijoituksena on ollut juurikin yhdeksäs sija. Pekingissä tandempari voitti yllätyshopeaa maantieajossa, Lontoossa sijoitus maantieajossa oli viides. Ollankedolla on kokemusta myös kaksista talviparalympialaisista maastohiihtäjänä.

Jani Peltopuro onnistui paralympiadebyytissään

Käsipyöräilijöiden luokassa H3-kilpaileva Jani Peltopuro oli kymmenenneksi nopein, mikä oli hyvä onnistuminen paralympialaisten ensikertalaiselta. Kilpailun nopein oli odotetusti Vittorio Podesta, joka teki minuutin eron hopealle tulleeseen Itävallan Walter Ablingeriin. Peltopuro hävisi voittajalle yli neljä minuuttia. Aika-ajossa ajettiin 20km lenkki, jolle kilpailijat lähtivät matkaan minuutin välein.

– Olen tyytyväinen kilpailuun ja sijoitukseen. Tavoitteena oli päästä kymmenen joukkoon. Ensimmäisen kierroksen loppu oli vaikea, kun kastelu alkoi kuivua. Myötätuuliosuus oli selvästi kevyempi ja säästin voimia lopun vastatuuliosuudelle. Jaksoin lopun sitten hyvin, tyytyväinen Peltopuro kertaa 30 asteen helteessä käydyn kilpailun jälkeen.

Antti Latikka hyvässä vireessä ennen päämatkaa

Antti Latikka on päässyt hyvään vireeseen, kun päämatka 100m selkäuinti lähestyy. Latikka ui heikkonäköisen SB13-luokan 50m vapaauinnissa oman ennätyksensä 26.22. Aika ei riittänyt jatkoon, mutta kertoi Latikalle, että kroppa toimii.

– Sijoituksella ei ole väliä, mutta olen todella tyytyväinen kisaan ja aikaan. Sain irti tosi hyvin ja oli vahva olo ennen starttia. Kisojen alku oli minulle vaikea, olen ylpeä, että sain koottua itseni. Tästä on hyvä lähteä selkäuintiin, iloinen Latikka kertoo. Latikan päämatka 100m selkäuinti kilpaillaan lauantaina.

Forsberg putosi jatkosta

Jousiammunnan avoimen luokan toisella pudotuskierroksella Jere Forsberg hävisi harmittavasti Italian Alberto Simonellille luvuin 136-140. Pekingissä hopeaa ampunut italialainen otti etumatkaa heti ensimmäisessä sarjassa ja piti sen loppuun saakka. Näin Lontoon paralympiavoittajan taival Rion kisoissa päättyi.

– En tosiaan ole tyytyväinen suoritukseeni. Viimeiset kolme sarjaa olivat jo hyviä, mutta peli menetettiin kahdessa ekassa sarjassa. Kyllähän tuota lähdin voittamaan. Nyt harmittaa, myönsi Forsberg.

Olosuhteet jousiammunstadionilla olivat erittäin vaikeat kovan ja pyörivän tuulen vuoksi.

– Tuuli oli ihan erilainen kuin harjoituskentällä. Siellä ei ollut mitään ongelmia. Täällä tuuli painoi etukättä niin, ettei tähtäys meinannut taululla pysyä. Mutta turha selitellä, italialainen oli parempi, jatkaa Forsberg.