Rio 2016: Katja Karjalainen henkilökohtaisen ohjelman seitsemäs

Katja Karjalainen 

Ratsastaja Katja Karjalainen sijoittui luokan 1a henkilökohtaisessa ohjelmassa seitsemänneksi tuloksella 71,043 ja varmisti näin paikan huomiseen vapaaohjelmaan. 1a-luokka on kouluratsastuksen käyntiluokka. Henkilökohtaisessa ohjelmassa ratsastajat tekevät saman ohjelman ja vapaaohjelmassa oman ohjelman itsevalitsemaansa musiikkiin. Henkilökohtaisen ohjelman ylivoimaisen voiton vei Iso-Britannian Sophie Christiansen tuloksella 77,522 prosenttia. Myös toinen sija meni Iso-Britanniaan.

Karjalainen oli itse pettynyt suoritukseensa, mutta iloitsi mahdollisuudesta päästä vapaaohjelmaan. Karjalainen on ilmoittanut, että lopettaa huikean uransa Rion paralympialaisiin. Oman ratsatuksensa jälkeen Lontoon vapaaohjelman hopeamitalisti oli pettynyt ja epäili, ettei ratsastus riittäisi jatkoon. Helpotus oli suuri, kun selvisi lopullinen tilanne.

-Hevonen oli jännittynyt ja silloin sitä on vaikea väkisin käskeä. Yritin lempeästi ohjata ja ohjelman loppupuolella se rentoutui. Oikealle käännyttäessä hevonen jännittyi, en tiedä mikä siellä oli. Onneksi ei tarvitse lopettaa tällaiseen ratsastukseen. Hienoa päästä huomenna tekemään vapaaohjelma, helpottunut Karjalainen iloitsee. Karjalaisen vapaaohjelman musiikki on 90-luvun muumianimaatiosta.

Karjalaisen luokka muuttui viime vuonna käynti- ja raviluokasta 1b nykyiseen 1a luokkaan heikentyneen tasapainon vuoksi. Vapaaohjelma kilpaillaan perjantaina 17.9. kello 20.10 alkaen Suomen aikaa.

Jani Peltopuro maantieajossa kahdeksas

Käsipyöräilijä Jani Peltopuro sijoittui Riossa H3-luokan maantieajossa sijalle kahdeksan. 60 kilometrin matkalla eroa kärkeen jäi reilut 6 minuuttia. Ensimmäisissä paralympialaisissaan pyöräillyt Peltopuro ei lähtenyt varman päälle liikkeelle, vaan mielessä oli pieni riskinotto.

– Lähdin ajamaan niin sanotusti tyhmää kisaa eli yritin pysyä kärjen mukana mahdollisimman pitkään, kommentoi Peltopuro.

30 kilometrin kohdalla Peltopuro olikin vielä hyvin mukana pääjoukossa. Kolmannella 15 kilometrin lenkillä vauhti kuitenkin hieman heikkeni.

– Putosin kärjen vauhdista. Pariin kertaan kuroin sen umpeen, mutta sitten en enää pystynyt. Imusta kun putoaa, on vaikea enää päästä siihen takaisin, hän jatkaa.

Ensimmäisiin paralympialaisiinsa mies oli tyytyväinen.

– Tänään oli hyvä kisa, vähän parempi kuin aika-ajo. Kokonaisuutena Rion kisat menivät jopa hieman yli odotusten. Tästä on hyvä jatkaa uraa, kun on vauhtiin näin hyvin päästy, päätti iloinen Peltopuro.

Niko Salomaalla vaihteleva päivä, Lähteenmäki karsiutui

Rion vesillä purjehdittiin kolme lähtöä (6., 7. ja 8.). Suomen Niko Salomaan päivän sijoitukset olivat 7., 14. ja 9. Hän on edelleen kilpailun kymmenentenä, kilpailuissa on 16 venettä yhteensä. Salomaalla on kolme pistettä yhdeksänteen sijaan ja 10 pistettä kahdeksanteen. Huomenna purjehditaan viimeiset kaksi lähtöä ja lauantaina on vuorossa finaalilähtö.
Leo Lähteenmäki S9-luokan 100m perhosuinnin alkuerissä sijalle 14. ajalla 1.09,43. Aika ei riittänyt illan finaaliin. Laji oli Lähteenmäen sivulaji.

Tulokset:
Maantieajo 60 km H3: https://www.rio2016.com/en/paralympics/cycling-road-mens-road-race-h3
Purjehdus (2.4mR): https://www.rio2016.com/en/paralympics/sailing-schedule-and-results
Ratsastus (henkilökohtainen vapaaohjelma 1a): https://www.rio2016.com/en/paralympics/equestrian-ind-championship-test-grade-ia
Uinti 50m (S9): https://www.rio2016.com/en/paralympics/swimming-mens-100m-butterfly-s9-heat-1

Paralympiakomitean tiedote, kuva: Harri Kapustamäki