Rio2016: Rio onnistui hyvin paralympiaisäntänä

Rio avajaiset Suomen joukkue

 

Rion paralympialaisten päättäjäiset huipensivat sunnuntaina 11 kilpailupäivän urheilujuhlan. Suomen paralympiajoukkue saavutti kesäparalympialaisista kolme mitalia, yhden jokaista väriä. Pistesijoja 26 urheilijan joukkueelle kertyi 12. Joukkueen tavoitteena oli uusia Lontoo 2012 paralympialaisten kuuden mitalin saldo, joten mitalitavoitteiseen ei ylletty. Joukkueenjohtaja Kimmo Mustonen näkee suurimpana syynä alisuoriutumiseen useamman urheilijan rikkonaisen harjoittelukauden.

– Tärkeässä paikassa tulivat esille monen urheilijan kohdalla erilaiset ongelmat harjoituskaudella. Suurin osa urheilijoista pystyivät tekemään perussuorituksen, se ei täällä riitä. Isojen maiden panostaminen paralympialaisiin kasvaa jatkuvasti. Pienenä maana tähän on löydettävä kehittämistoimia. Erityisen tärkeänä pidän urheilijan arjen parantamisen ja sen tehokkaamman seuraamisen. Lisäksi terveydenhuoltoa tulee kehittää ja psyykkisen valmennuksen osuutta kasvattaa luontaiseksi osaksi harjoittelua, Mustonen analysoi.

Suomen kaikki mitalit tulivat yleisurheilusta. Marjaana Heikkinen saavutti hopeaa F34-luokan keihäänheitossa, paralympialaisten ensikertalainen Henry Manni kelasi pronssia T34-luokan 100 metrillä ja Leo-Pekka Tähti kelasi neljännen perättäisen kultamitalin T54-luokan 100 metrillä.

– Erityisen onnistuneena pidän ensikertalaisten esiintymistä paralympialaisissa. Henry Manni toi mitalin, triathlonisti Liisa Lilja teki upean kisan ja käsipyöräilijä Jani Peltopuro teki uransa parhaat suoritukset paralympialaisissa. Lisäksi on ollut hieno huomata, että paralympialaisia seurataan kotimaassa paljon ja urheilijoidemme imago on mielestäni erittäin positiivinen ja energinen, Mustonen kehuu.

Neljänneksi tullut triathlonisti Liisa Lilja nautti ensimmäisistä paralympialaisistaan paljon.

– On mahtavaa, kun kaikki maailman huiput ovat samalla viivalla ja hyvässä kunnossa. Kokonaisuudessaan paralympialaiset ovat parasta urheilun juhlaa. On hienoa olla osa Suomen joukkuetta ja kävinkin oman suorituksen jälkeen kannustamassa ääneni käheäksi muita urheilijoita huippusuorituksiin. Verkostoiduin myös aktiivisesti eri maiden urheilijoiden ja valmentajien kanssa, Lilja kuvailee.

Kiina kahmi 239 mitalia

Mitalitaulukon ykkösmaa oli odotetusti Kiina huimalla 239 mitalilla, Iso-Britannia oli taulukossa toisena ja Ukraina kolmantena. Isäntämaa Brasilia oli mitalitaulukossa kahdeksantena. Lontoossa 2012 Kiinan ja Iso-Britannian välissä oli Venäjä, mutta Rion paralympialaisista Venäjä oli suljettu pois, koska maa ei täyttänyt Kansainvälisen Antidopingtoimikunnan säännöstöjä.

Mitalitaulukossa Suomi oli sijalla 56. Pohjoismaista parhaan tulokseen teki Norja, joka saavutti kilpailuista seitsemän mitalia, joista kolme oli kultaisia. Ruotsi saavutti pohjoismaista 10 mitalilla määrällisesti eniten mitaleja, mutta niistä vain yksi oli kultainen. Tanska saavutti Riosta seitsemän mitalia.

Rio onnistui kiitettävän hyvin paralympialaisten järjestämisessä. Urheilijoiden kannalta kaikki kilpailujärjestelyt ja kuljetukset hoidettiin hyvin. Erityisesti viikonloppuisin katsomoissa oli paljon yleisöä ja erinomainen tunnelma.

Paralympiakomitean tiedote, kuva Harri Kapustamäki