SEDY-viikko alkoi kiinnostavilla keskusteluilla

SEDY Afke

Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU ry:n isännöimä SEDY-viikko alkoi keskustelutilaisuudella, jossa käytiin läpi vammaisten lasten liikunnan tilaa Suomessa, Hollannissa, Portugalissa ja Iso-Britanniassa. Englanninkielisen kokoontumisen kansainvälisistä alustuksista vastasivat SEDY-viikon aikana Valtti-ohjelmaan käytännössä tutustuvat Afke Kejkstra Hollannista, Nuno Pimenta Santarem Portugalista ja Niamh Reilly Englannista.

Hollannissa on nettipalvelu, jonka avulla voi löytää lähialueelta sopivan ja kiinnostavan harrastuksen sekä liikuntakaverin. Hollannissa on alkanut kevyt-Valtti, jossa osana opintojaan sitä tekee 30 opiskelijaa. Kevyt-Valtti on tulossa myös Portugalissa, kertoi Nuno Pimenta Santarem.

Iso-Britanniassa paljon hyvää toimintaa valtakunnallisesti ja alueellisemmin. Vahva painotus nuorten osallistamisessa ja voimaannuttamisessa: nuoret ovat mukana toiminnan suunnittelussa ja toteuttamisessa, maassa on myös erilaisia ohjelmia vahvistamaan tätä osallisuutta ja osallistumista. Inkluusio keskiössä ja käsittää myös muita liikunnasta ja urheilusta eristeisesti ulossuljettuja ryhmiä kuin vammaiset nuoret.

Reilly kertoi, kuinka maassa koulutetaan Youth Sport Trustin puitteissa mm. opettajia ja koulunkäyntiavustajia. Asenteena on, että mukaan ottaminen ei edellytä erityisosaamista, vaan jokainen pystyy, kunhan soveltamisen perusasiat ovat hallussa. Iso-Britanniassa on käytännöllistä infoa muun muassa opettajille ja valmentajille tarjoava nettiportaali. Valtin kaltainen ohjelma on tulossa, todennäköisesti kevyt-versiona.

Suomen Valtti toimii hienona esikuvana ja mallina näille muille maille, joissa aiotaan myös toteuttaa vastaavaa pienemmässä mittakaavassa. Mitä Suomi sitten voisi kuullun perusteella oppia SEDY-kollegoiltaan? Suomessa voitaisiin esimerkiksi ottaa mallia verkkoportaalien ja sosiaalisen median hyödyntämisestä. Erityisesti brittien hyvistä käytännöistä ja ohjelmista nuorten voimaannuttamiseen sekä osallistamisen tukemiseen ja opettajien tukemisen mallista.

SEDY-viikko jatkuu tiistaina Lahden alueella, jossa vieraat tutustuvat muun muassa Pajulahden liikuntakeskukseen sekä Valtti-kokeiluihin käytännössä. Keskiviikkona vieraiden mukaan saapuvat SEDY-hankkeen koordinaattorit, professori Marije de Faille-Deutekom & Martin Brediijk.