Mina Mojtahedi Suomen Paralympiakomitean uudeksi puheenjohtajaksi

Mina Mojtahedi

Suomen Paralympiakomitean uudeksi puheenjohtajaksi on valittu kehitysyhteistyökoordinaattori ja entinen paralympiaurheilija Mina Mojtahedi. Mojtahedi, 43, valittiin yksimielisesti puheenjohtajaksi Paralympiakomitean vuosikokouksessa 30.11.2016.

Mina Mojtahedi työskentelee vammaisten ihmisten perus- ja ihmisoikeusjärjestö Kynnys ry:ssä ja vastaa siellä kehitysyhteistyöstä. Mojtahedillä on yli 20-vuotta kestänyt ura vammaisurheilijana ja hän on yksi Suomen harvoista vammaisurheilijoista, joka on urheillut ammattilaissopimuksella. Mojtahedi pelasi Sakassa pyörätuolikoripalloa ammattilaisena vuosina 2010-2012. Sitä ennen hän pelasi monta vuotta USA:ssa, jossa myös opiskeli tohtoriksi pääaineenaan ravintotiede. Suomea hän on edustanut Sotšin paralympialaisissa pyörätuolicurlingissa ja oli mukana voittamassa pyörätuolicurlingin MM-pronssia vuonna 2015.

Päivätyön ohessa Mojtahedi toimii valtion liikuntaneuvoston yhdenvertaisuus- ja tasa-arvojaostossa, Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU ry:n kilpailuvaliokunnassa sekä valmentaa pyörätuolikoripalloa. Tuore puheenjohtaja haluaa vaikuttaa laaja-alaiseen tasa-arvotyöhön ja tarttuu innolla Paralympiakomitean puheenjohtajan tehtävään.

– Olen todella kiitollinen ja otettu valinnasta. Minulle on tärkeää, että voin edistää monipuolisesti tasa-arvoa. Pidän tärkeänä edistää yhdenvertaisuutta sekä olympia- ja paralympialajien välillä, että paralympialiikkeen sisällä. Henkilökohtaisesti minulle on tärkeää sukupuolten välinen tasa-arvo. Minulla on näkökulmia vammaisurheiluun niin urheilijan, valmentajan kuin luottamushenkilönkin näkökulmasta. Keskiössä ja punaisena lankana puheenjohtajatyössä näen ehdottomasti vammaisurheilijan tarpeet, Mojtahedi kommentoi.

Vuosikokouksessa koko Paralympiakomitean hallitus oli erovuorossa. Varapuheenjohtajaksi valittiin Suomen Ampumaurheiluliiton entinen puheenjohtaja ja ampumaurheilija Pia Nybäck. Hallituksen jäseniksi valittiin Markku Möttönen, Marita Kokkonen, Mikko Peltonen, Eero Elovaara sekä urheilijaedustajana judouransa lopettanut Päivi Tolppanen. Tolppanen edusti Suomea viimeisen kerran Lontoon paralympialaisissa 2012.

Suomen Paralympiakomitean puheenjohtajana on toiminut kaksi nelivuotiskautta Invalidiliiton pääjohtaja Petri Pohjonen, hän väistyy puheenjohtajan tehtävästä hyvillä mielin.

– Olen saanut olla kahdeksan vuotta edistämässä asiaa, minkä koen todella tärkeäksi. Nyt on minun aikani väistyä ja toivottaa onnea ja menestystä uusille ihmisille. Elämme isojen muutosten aikoja niin Suomen urheilukentässä sekä kansainvälisessä paralympiaurheilussa. Ensi vuonna on isojen päätösten aika, mihin paralympiaurheilu Suomessa asemoituu, puheenjohtaja Petri Pohjonen toteaa.

Vuosikokouksessa hyväksyttiin Paralympiakomitean toimintasuunnitelma ja talousarvio vuodelle 2017.

Kuvassa Mojtahedi Sotsin paralympialaisissa. Kuva: Riku Valleala