Luokittelijakoulutus toi Tanja Karin Vuokattiin

 Tuomisto Pyy Kari

 

Tanja Kari palasi urheilulukiopaikkakunnalleen Vuokattiin vuosikausien jälkeen luokittelijakoulutuksen merkeissä. Perjantaina käynnistyvää parahiihdon maailmancupia ennen keskiviikkona luokiteltavina oli 25, torstaina 8.

– Minua on jo vuosikaudet yritetty houkutella luokittelijamaailmaan. Kesäkuussa aloitin teknisen luokittelun koulutuksen, eka oli Hollannissa ja toinen osui tänne. Olen hyvin iloinen, että se tapahtui Vuokatissa. Tämän jälkeen toivottavasti olen kansainvälinen virallinen luokittelija, Kari kertoi.

Oma ura on etu luokittelijalle, samoin liikuntatieteiden koulutus. Roolissaan luokittelijana Kari on mukana jo lääketieteellisessä luokittelussa, muttei osallistu sen enempää päätökseen. Sen jälkeen alkaa Karin varsinainen rooli, kun hän tutkii käytännössä urheilijaa lajinsa parissa eli hiihtäen.

–  Siellä katson ja otan videota. Välineet eivät saa vaikuttaa turhan paljon päätökseen. Mutta esimerkiksi kelkkahiihtäjien kelkat ovat viime vuosina kehittyneet eniten. On niin monta versiota kuin on hiihtäjiäkin, siinä on haaste eliminoida kelkka luokkaa miettiessä, Kari kertoo.

IPC:n uusimmassa strategiassa on kaikille lajille asetettu haaste kehittää tutkimusta luokittelun ympärillä.

– Se kertoo, että haaste on iso joka lajeille. Lähestymme parempaa ja parempaa systeemiä. Jos tällainen haaste laitetaan vapaaehtoispohjalla toimivalle systeemille, kyllä rahoitusta täytyy löytyä kunnon tutkimukseen. Urheilijoille tämä on elintärkeä systeemi.

Vammaisurheilun arvostus kasvaa myös rahallisesti, kiinnostus nousee myös. Se tuo mukaan enemmän myös ns. rajatapauksia.

– Luokittelu on omista aktiiviajoistani muuttunut. Luokkien väliin on tullut enemmän mahdollisuuksia,  enemmän tutkimusta on tullut luokittelun ympärille. Sitä tarvitsemme.

Työkseen Kari vetää paralympiaohjelmia Utahin yliopistolla. Luokittelijakoulutus on ainoa tällä hetkellä oleva IPC-tehtävä.

– Kun lopetin urani, olin vähän turhan paljon komiteoissa. Päätin ottaa etäisyyttä, Kari sanoo hymyillen.

Kisasivut: www.vuokattievents.fi/ipc
Somessa: @paranordic ja suomalaisten osalta @xcteamfinland.

Kuvassa Tanja Kari (oik) Ilkka Tuomiston ja Sini Pyyn kanssa torstaiin mediatapaamisessa.