Maarit Kurki parayleisurheilun päävalmentajaksi

Amanda Kotaja Esa-Pekka Mattila Maarit Kurki


Maarit Kurki on valittu Suomen Urheiluliiton (SUL) parayleisurheilun päävalmentajaksi. Ratakelaaja Henry Mannin ja Amanda Kotajan henkilökohtaisena valmentajana toiminut Kurki aloittaa työt vuodenvaihteessa.

Kurki, 49, on koulutukseltaan fysioterapeutti. Hänellä on myös ammattivalmentajan pätevyys. Kurjen pesti rakentuu SUL:n, Paralympiakomitean ja Pääkaupunkiseudun Urheiluakatemian (URHEA) yhteistyöllä. Työpiste on URHEAn suojissa.

Työsarkaan kuuluvat parayleisurheilun valmennuksen ja valmentajien osaamisen tukeminen, koulutus ja leirivalmennus, urheilijarekrytointi ja omien urheilijoiden valmennus.

– Odotan innolla, että pääsen tekemään tätä työtä kokopäiväisesti. Se antaa mahdollisuuden pitkän tähtäyksen kehitystyöhön, Kurki sanoo.

Kurjen mukaan parayleisurheilun polun luominen Urheiluliitossa ja yhteistyön kehittäminen seurojen, Paralympiakomitean ja VAU:n (Vammaisurheilu ja -liikunta   sry) kanssa ovat kehitystyössä kärkiasioita.

– Samaan listaan kuuluvat myös uusien urheilijoiden rekrytointi, seurojen valmentajien ohjaaminen ja kouluttaminen parayleisurheilun valmennukseen sekä ennakkoluulojen hälventäminen, Kurki sanoo.

–  Minä haluan kannustaa valmentajia ottamaan parayleisurheilijoita rohkeasti valmennukseensa.

 ”Nyt pitää herätä”


Suomalainen parayleisurheilu on viime vuosina niittänyt menestystä arvokisoista. Kurjen valmennettavista ratakelaaja Henry Manni voitti kesällä EM-kisoissa kolme mestaruutta ja hopean. Paralympiakisoista tuli pronssi. Amanda Kotaja juhli vuosi sitten MM-kisoissa ratakelauksen 200 metrin mestaruutta.

Parayleisurheilussa kansainvälinen taso kehittyy koko ajan. Se nähtiin viimeksi Rio paralympiakisoissa. Kurki muistuttaa, että Suomen menestyksen jatkaminen vaatii rivakoita toimia lähitulevaisuudessa.

– Nyt pitää herätä. Osa valmentajista on sen jo havainnut. Me putoamme kelkasta, jos ei terästäydytä. Tällä tarkoitan, että valmennuksen resurssit, toimintaympäristö ja päivittäisharjoittelun puitteet pitää saada kuntoon, Kurki sanoo.

Yksi askel tuolla tiellä on päätoimisen päävalmentajan rekrytointi parayleisurheiluun.

– Hienoa, että parayleisurheilijoiden menestys on huomattu ja Olympiakomitean huippu-urheiluyksikkö/Paralympiakomitea haluaa investoida jatkossakin näiden lajien kehitykseen. Menestyspotentiaalia niissä on, SUL:n valmennusjohtaja Jorma Kemppainen kiittää Paralympiakomitean panosta.

– Kurjen nimitys on sikäli ainutlaatuinen, että hän on ensimmäinen päätoiminen työntekijä parayleisurheilussa.

Faktaa: Maarit Kurki

  • Syntyisin Ylihärmästä. Työskennellyt viime vuodet pääkaupunkiseudulla. Kilpaili nuorena yleisurheilussa ja voitti kiekonheitossa nuorten Suomen mestaruuden 1986.
  • Asuu avoliitossa ex-keihäänheittäjä Marko Hyytiäisen kanssa. Aiemmasta avioliitosta kaksi aikuista lasta.
  • Koulutukseltaan fysioterapeutti. Hän on suorittanut myös ammattivalmentajatutkinnon.
  • Valmentanut parayleisurheilijoita vuodesta 2011 lähtien. Tällä hetkellä hänen henkilökohtaisessa valmennuksessaan urheilevat ratakelaajat Henry Manni, Amanda Kotaja, Antti Sinisaari ja Aino Tapola.

 

Kuvassa Kurki paralympialaisissa Kotajan ja Esa-Pekka Mattilan kanssa. Kuva: Paralympiakomitea