Tie Tähtiin -kiertueella pääsee kokeilemaan lajeja paralympiahuippujen opastuksella

Henry Manni, kuva: Harri Kapustamäki/Paralympiakomitea

Kuopiosta 11.1. starttaava kiertue vierailee myös Porissa, Vaasassa, Espoossa, Lahden Nastolassa, Vuokatissa ja Oulussa 

Ratakelauksen paralympiamitalisti Henry Manni ja paralympiamaalipalloilija Miika Honkanen lähtevät Tie Tähtiin -kiertueelle ympäri Suomea esittelemään lajejaan ja innostamaan lapsia ja nuoria urheilun pariin.

Manni on moninkertainen ratakelauksen MM- ja EM-mitalisti. Hän voitti uransa ensimmäisen paralympiamitalin, T34-luokan 100 metrin pronssin, syksyllä Rion paralympialaisista. Mannin mitalia pääsee katsomaan ja halutessaan vaikka sovittamaan omaan kaulaansa Tie Tähtiin -tapahtumissa.

– Itse sain aikoinani vuonna 2004 vammaisurheilun Junior Games -kisoissa Leo-Pekka Tähdeltä nimikirjoituksen, joka oli seinälläni vuosikausia sen jälkeen. Esimerkillä ja esikuvilla on iso merkitys ja toivon pystyväni itsekin innostamaan nuoria pyörätuolikelauksen pariin, Manni sanoo.

Suomi on menestynyt erinomaisesti ratakelauksessa siihen nähden, että lasten kelaustuoleja ei ole käytännössä ollut tarjolla. Tie Tähtiin -tapahtumissa on kokeiltavissa uusia lasten kelaustuoleja, jotka Soveltavan liikunnan apuvälinetoiminta SOLIA hankki ExtremeRun-tapahtuman järjestäjiltä saaduilla lahjoitusrahoilla.

Toinen Tie Tähtiin -tapahtumissa kokeiltavissa olevista lajeista on näkövammaisille henkilöille suunnattu maalipallo, jossa Suomi pyörätuolikelauksen tapaan on perinteisesti menestynyt erinomaisesti. Maalipalloa tapahtumissa voi kokeilla Rion paralympialaisissa edukseen esiintyneen maajoukkuepelaajan Miika Honkasen johdolla.

– Me olemme Miikan kanssa molemmat myös koulutettuja liikunta-alan ammattilaisia, mikä on näissä tapahtumissa ehkä erilaista kuin monissa muissa tilaisuuksissa, joissa urheilijat esittelevät lajejaan, kertoo Manni, joka työskentelee kiertueen järjestävän Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU:n nuorisotoiminnan suunnittelijana.

Tapahtumissa on myös tarjolla infoa perheille alueen harrastusmahdollisuuksista ja askelista urheilijan polun alkuun, jotta tapahtumat eivät jäisi innostuneille vain yksittäisiksi kokeiluiksi.

Tapahtumissa on mahdollisuus kokeilla myös matalan kynnyksen ohjattua liikuntaa Sporttitorilla. Espoon tapahtumassa on mukana myös pyörätuolikoripallon kokeilumahdollisuus.

Tie Tähtiin -kiertue

 • Kuopio 11.1. klo 17.30–19.30 Valteri Mäntykangas
  • Ilmoittautumiset ja lisätiedot: Virva Kukkaslahti, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
 • Pori 18.1. klo 16.00–19.30 SAMK, Tiilimäen kampus
  • Lisätiedot: Henry Manni, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
 • Vaasa/Mustasaari 19.1. klo 17.30–19.30 Botnia-halli (maalipalloa ei ole mukana)
  • Ilmoittautumiset: Tatjana Asplund, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
 • Espoo 23.1. klo 17.30–19.30 Leppävaaran urheiluhalli (mukana pyörätuolikoripallo)
  • Ilmoittautumiset: Henry Manni, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
 • Nastola 30.1. klo 17.30–19.30 Pajulahden urheiluopisto
  • Lisätiedot: Henry Manni, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
 • Vuokatti 23.2. klo 17.30–19.30 Vuokatin urheiluopisto
  • Lisätiedot: Nina Peltonen, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
 • Oulu 31.3. klo 17.30–19.30 OAMK, Kontinkankaan kampus (kelausta ei ole mukana)
  • Ilmoittautumiset: Marjo Vesala, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. 

 

Ladattavat tiedostot