Jarkko Pokkinen miesten maalipallomaajoukkueen päävalmentajaksi

Jarkko Pokkinen, kuva Leppävaaran Pyrintö

Miesten maalipallomaajoukkueen uudeksi päävalmentajaksi on valittu vantaalainen Jarkko Pokkinen, 47. Hän korvaa maajoukkueen peräsimessä pitkään ja menestyksekkäästi työskennelleen Timo Laitisen.

Pokkisella on vahva, 31 vuoden pituinen koripallovalmennustausta. Parhaillaan hän valmentaa Leppävaaran Pyrinnön B-poikia. Ennen LePyä hän valmensi pitkään Vantaan Pussihukissa (nykyään PuHu Juniorit) sekä nyttemmin jo kuopatuissa helsinkiläisissä Kiri-60:ssä ja sen seuraajassa Visa Basketissa. PuHussa hän toimi mm. päävalmentajana naisten SM-sarjajoukkueessa ja apuvalmentajana miesten SM-sarjajoukkueessa. Meriittilistalta löytyy naisten SM-pronssi sekä juniorisarjojen SM-mitaleja.

Kosketuspintaa vammaisurheiluun Pokkisella on PuHu Junioreiden -ajalta kehitysvammaisten Unified-koripallon parista. Maalipallo on lajina hänelle uusi tuttavuus ja alkukuukaudet menevät lajin saloihin syventymisessä.

Maalipallon lajiliittona toimiva Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU solmi Pokkisen kanssa valmentajasopimuksen, joka kattaa kaksi seuraavaa vuotta sekä option kahdesta lisävuodesta.

– VAU:sta otettiin minuun yhteyttä ja kysyttiin kiinnostusta. Harkinnan jälkeen päätin tarttua tilaisuuteen. Tämä on erittäin mielenkiintoinen ja houkutteleva haaste, Pokkinen toteaa.

Liikuntakeskus Pajulahdessa 20.–22. tammikuuta pelattavassa Pajulahti Games -turnauksessa maajoukkuetta johtaa vielä väistyvä päävalmentaja Laitinen. Pokkinen pääsee tutustumaan maajoukkuepelaajiin helmikuussa vuoden ensimmäisellä maajoukkueleirillä.

Rion paralympialaisissa Suomen miehet jäivät alkulohkoon, mutta viime vuosina joukkue on saavuttanut EM-kultaa (2011) ja -hopeaa (2015), MM-hopeaa (2014) sekä kirkkaimpana paralympiakultaa 2012. Seuraavat arvokisat ovat edessä jo syksyllä, kun Suomi isännöi EM-kisoja Pajulahdessa 15.–23.9.

– En ole koskaan ollut hyvä ottamaan paineita menestymisestä. Menestyminen on enemmän laadukkaan päivittäisen toiminnan seurausta, Pokkinen linjaa.

VAU:n kilpa- ja huippu-urheilun toimialapäällikkö Hannele Pöysti näkeekin Pokkisen pestin suomalaiselle maalipallolle askeleena kohti yhä ammattimaisempaa toimintaa, jonka seurauksena Suomi pysyy maalipalloeliitissä mukana myös tulevina vuosina.

– Maalipallo on Suomen viime vuosien menestyksekkäin vammaisurheilun joukkuelaji, mutta kilpailu maailmalla kovenee jatkuvasti ja toiminnan täytyy meilläkin kehittyä edelleen. Uskon, että Jarkon pitkän valmennuskokemuksen avulla tullaan pääsemään maalipallon päivittäisessä toiminnassa ja pelitaitojen kehittämisessä seuraavalle tasolle, Pöysti sanoo.