Liljalle, Latikalle, Koposelle ja Koskenkorvalle VAU:n Vuoden Urheiluteko -palkinnot

Helsinkiläinen triathlonisti Liisa Lilja, espoolainen uimari Antti Latikka, seinäjokelainen yleisurheilija Noora Koponen ja vantaalainen yleisurheilija Paavo Koskenkorva palkittiin Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU:n Vuoden Urheiluteko -palkinnoilla Suomen Urheilugaalassa Helsingin Hartwall Areenalla. 

VAU:n Vuoden Urheiluteko -palkinnot

Paavo Koskenkorva, kuva: Mauri Forsblom

Paavo Koskenkorva, Vantaa, yleisurheilu

Koskenkorva voitti Vantaan elinsiirron saaneiden EM-kilpailuissa dialyysissä olevien 30–39-vuotiaiden ikäryhmässä kultaa pituushypyssä ja korkeushypyssä sekä hopeaa kuulantyönnössä. Lisäksi hän voitti elinsiirron saaneiden ryhmässä pronssia kiekonheitossa. Koskenkorva on esimerkillinen urheilija, jolla on elämänmyönteinen asenne. Hän toimii esimerkkinä erityisesti dialyysissä oleville henkilöille siinä, miten liikunta ja urheilu auttavat kuntoutumisessa sekä lisäävät hyvinvointia ja elämänlaatua.

Noora Koponen, kuva: Nina Jakonen 

Noora Koponen, Seinäjoki, yleisurheilu

Koponen on menestynyt vuosien varrella niin kansainvälisissä Special Olympics -kisoissa kuin kotimaan SM-kisoissakin. Kotimaan kisoja hän on hallinnut suorastaan suvereenisti, tästä esimerkkinä viime kesänä juostu oman luokkansa 200 metrin Suomen ennätys 29,15. Seinäjoen Seudun Urheilijoita edustava Koponen on toiminut julkisuudessa esimerkkinä kehitysvammaisesta urheilijasta, joka treenaa säännöllisesti ja kannustaa muita positiivisessa hengessä. Hän on toiminut myös itse pienten lasten urheilukoulujen ohjaajana.

Antti Latikka, kuva: Riku Valleala

Antti Latikka, Espoo, uinti 

Latikka on näkövammainen urheilija, jolla on ollut terveydellisiä haasteita urallaan mm. vaikean migreenin kanssa. Hän teki vuonna 2016 uransa parhaat saavutukset kauhoessaan EM-pronssin päämatkallaan 100 metrin selkäuinnissa sekä kuudennen sijan samalla matkalla Rion paralympialaisissa. Latikka on Nuori toimija -koulutuksen käynyt vertaisohjaaja ja hän aloitti liikunnanohjaajan opinnot Rovaniemellä Lapin Urheiluopistolla heti Rion kisojen jälkeen.

Liisa Lilja, kuva: Harri Kapustamäki

Liisa Lilja, Helsinki, triathlon

Lilja on vauhdilla paratriathlonin huipulle tiensä raivannut äärimmäisen kova harjoittelija. Entinen kilpauimari saavutti kesällä paratriathlonin MM-hopeaa ja sijoittui Rion paralympialaisissa neljänneksi Yhdysvaltain kovan kolmikon jälkeen. Julkisilla esiintymisillään Lilja on omalta osaltaan ollut nostamassa vammaisurheilun arvostusta Suomen kansan silmissä. Lilja on myös yksi Lesson in voima -videon urheilijoista. Liljan ja kumppaneiden periksiantamattomuutta kuvastavan videon on Veikkauksen kanavien kautta katsonut yli 800 000 ihmistä.