Raja-aita on ylitetty: Leo-Pekka Tähdestä Vuoden urheilija 2016

Leo-Pekka Tähti, kuva: Pasi Salminen/Urheilugaala

Ratakelaaja Leo-Pekka Tähdestä tuli ensimmäinen vammaisurheilija – tai paraurheilija, termi, jota hän itse mieluummin käyttää – joka valittiin Vuoden urheilijaksi.

Tähti sai Urheilutoimittajien liiton äänestyksessä 5017 ääntä ja kaikkiaan huikeat 334 ykkössijaa. Äänestykseen osallistui 650 Urheilutoimittajien liiton jäsentä. Kakkoseksi äänestyksessä ylsi tenniksenpelaaja Henri Kontinen 4537 äänellä ja 131 ykkössijalla.

Vaikka äänestyksessä valittiin nimenomaan vuoden 2016 paras suomalaisurheilija, saattoi Tähden valinnan nähdä myös jonkinlaisena elämänurapalkintona, olihan Rion 100 metrin kelauksen paralympiakulta porilaiselle jo neljäs peräkkäinen samalla matkalla.

– On tämä kieltämättä aikamoinen kruunu omalle uralle sekä minun ja valmentajani Juha Flinckin yhteiselle polulle, jota olemme vuodesta 2002 saakka kulkeneet, Tähti totesi voittopuheessaan. Flinck oli Vuoden valmentaja -äänestyksessä kolmen parhaan joukossa, mutta valituksi tuli jääkiekkovalmentaja Jukka Jalonen.

Vuonna 2012 paralympiakulta ja maailmanennätys eivät vielä riittäneet valintaan, vaikka Tähti tuolloinkin oli selvästi eniten ykkössijoja saanut urheilija. Vastapainoksi tuolloin oli vielä paljon toimittajia, jotka eivät laittaneet Tähden nimeä lainkaan kymmenen parhaan urheilijan listalleen. Vaikuttaa siis siltä, että asenneilmapiirissä on taas menty askel jos toinenkin eteenpäin.

– Iso kiitos myös Suomen Paralympiakomitealle, että ovat survoneet meidät paraurheilijat tasa-arvoiseen asemaan, että ollaan päästy mukaan tähän äänestykseen, Tähti totesi.

– Tämä voitto on tienraivausta paraurheilulle ja yhtälailla myös pienille lajeille. Kaikki on mahdollista, hän jatkoi.

Tähden paralympiakulta tuli kakkoseksi Vuoden sykähdyttävin urheiluhetki -äänestyksessä hieman alle 20 prosentin äänisaaliilla. Palkinnon voitti Kasperi Kapasen jatkoaikamaali jääkiekon nuorten MM-finaalissa.

Ehdolla palkinnon saajiksi olivat myös triathlonisti Liisa Lilja Vuoden esikuva -kategoriassa sekä ParaSchoolDay-kiertue Vuoden urheilukulttuuriteko -kategoriassa. Urheilumarkkinointiteko-palkinnon voitti 22 lajin SM-viikko, jossa myös VAU:n keilailun SM-kisa oli yhtenä lajina.

Uransa lopettaneet hiihtäjä Maija Järvelä ja judoka Jani Kallunki saivat Urheilu-ura -palkinnot.

Urheilugaalassa palkittiin myös VAU:n Vuoden Urheiluteot, jotka menivät Liisa Liljalle, uimari Antti Latikalle, yleisurheilija Noora Koposelle ja yleisurheilija Paavo Koskenkorvalle.

Lisätiedoturheilugaala.fi