Elias sai Valtti-ohjelmasta liikuntakaverin, Carita töitä vapaa-ajan avustajana

Carita ja Elias

VAU:n Valtti-ohjelma hyödyttää paitsi erityistukea tarvitsevia lapsia myös Valttina toimivia opiskelijoita

Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU:n Valtti-ohjelmassa etsitään erityistä tukea tarvitseville lapsille ja nuorille liikuntaharrastusta henkilökohtaisen liikuntakonsultin eli Valtin avulla.

Vuonna 2016 toteutettu Valtti-ohjelman pilotti oli suosittu. Siihen haki lähes 400 lasta ja heistä 237 vei Valtti-kokeilujakson loppuun oman Valtin opastuksella. Parhaillaan on käynnissä vuoden 2017 Valtti-ohjelman haku niin Valttia hakeville perheille kuin Valtiksi haluaville opiskelijoille.

Yli puolet vuoden 2016 ohjelman läpikäyneistä lapsista ja nuorista löysi itselleen harrastuksen ja vielä isommalla osalla liikkuminen lisääntyi ylipäänsä. Muutama perhe jopa palkkasi Valttinsa ohjelman päättymisen jälkeen henkilökohtaiseksi liikunta-avustajaksi.

Näin kävi muun muassa Siilinjärvellä, jossa 11-vuotiaalle Eliakselle löytyi Valtiksi toisen vuoden fysioterapeuttiopiskelija Carita Tervonen, josta Valtti-ohjelman jälkeen tuli hänen vapaa-ajan avustajansa.

– Ennen Valtti-ohjelmaa Elias liikkui vähän, käytännössä vanhempien houkuttelemana ja joskus puistossa. Hänen sairauteensa liittyy lievä ylipaino ja motorinen heikkous ja lisäksi hänellä on näkövamma. Me vanhemmat emme oikein ole uskaltaneet kokeilla emmekä tienneet harrastusmahdollisuuksista. Siksi Elias ei ollut kokeillut juuri uimista kummempaa, äiti Terhi Mönkkönen sanoo.

Näkövammaisten sopeutumisvalmennuksessa Helsingissä Eliaksen vanhemmat saivat ajatuksen Valtin palkkaamisesta avuksi myös ohjelman jälkeen.

– He vinkkasivat, että jos Valtti-kaveri on hyvä, kannattaa kysyä häntä myös avustajaksi. Caritan ja Eliaksen kemiat pelasivat heti ja seuraava askel olikin hakea kunnalta vapaa-ajan avustajaa. Kiitos Siilinjärven kunnan, Carita sai heti maksimin 30 tuntia kuukaudessa, Mönkkönen kertoo.

Valtti-kokeilujen aikana Carita ja Elias kokeilivat sovellettua judoa, kiipeilyä ja sokkopingistä. Judossa ja sokkopingiksessä he ovat jatkaneet myös Valtti-ohjelman päätyttyä.

– Olemme käyneet myös muutaman kerran Kuopion sisäpelikeskuksella ja helmikuun alussa Elias aloitti Toivalassa sovelletussa yleisurheilukoulussa. Yleensä viikonloppuisin käymme Eliaksen kanssa säästä riippuen ulkoilemassa, hiihtämässä, mäenlaskussa tai kävelyllä, Carita Tervonen kertoo.

– Olen kiinnostunut työskentelemään tulevaisuudessa nimenomaan lasten fysioterapian ja urheilun parissa, joten itselleni tästä on varmasti ollut hyötyä. Vapaa-ajan avustajan tehtävät ovat sopineet aikatauluihin hyvin. Työvuorot olemme sopineet yhdessä Eliaksen ja äidin kanssa aina muutamaksi viikoksi eteenpäin, Tervonen jatkaa.

– Eliaksessa muutos on valtava. Hän on piristynyt ja motivaatiota riittää nyt muuhunkin liikuntaan. Tuon ikäiselle pojalle on tärkeää tehdä asioita muiden kuin vanhempien tai pikkusiskon kanssa, sanoo äiti Terhi Mönkkönen.

Haku vuoden 2017 Valtti-ohjelmaan on auki 1.3.–30.4. Valtti-kokeilut toteutetaan syksyllä.

HAEN OMAA VALTTIA -LOMAKE 6–23-VUOTIAILLE LAPSILLE JA NUORILLE

ILMOITTAUDUN VALTIKSI -LOMAKE

Lisätiedot Valtti-ohjelmasta: www.vammaisurheilu.fi/ajankohtaista/valtti ja VAU, Nina Peltonen, puh. 050 400 1532, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.