Lumessa kieriskelleistä Napaketuista tuli Special Olympics -mitalisteja

Virpi Mikkola ja Saga Hänninen

Vuonna 2005 Espooseen perustettiin kehitysvammaisten alppihiihtoryhmä Napaketut. Laskijoiden vanhempien aloitteesta käynnistetyn ryhmän ohjaajaksi tuli Virpi Mikkola. Nyt, 12 vuotta myöhemmin kolme tuolloin aloittaneesta laskijatytöstä kilpailee Itävallan Special Olympics -talvimaailmankisoissa ja Mikkola on mukana yhtenä Suomen joukkueen valmentajista.

Solvallassa laskevissa Napaketuissa alusta saakka mukana olleet Erika Rämö ja Bea Westerstråhle ovat nyt 18-vuotiaita ja Saga Hänninen on 16-vuotias. Mikkola on siis valmentanut laskijoita valtaosan heidän elämästään. Aluksi tutustuttiin lumeen kieriskellen siinä, nyt he pöllyttävät sitä tottuneesti pujotellessaan porttien välistä.

– Miten pieniä nappuloita he silloin olivatkaan! Ja millaisia apuvälineitä aluksi tarvittiin! Olin oikea Pelle Peloton, kun väsäsin erilaisia puutarhaletkuratkaisuja, jotta saisi heidän suksensa pysymään erillään toisistaan. Nyt he menevät tuolla ilman mitään apua, Mikkola toteaa.

Bea Westerstråhle

Laskijoista Westerstråhle on edennyt jo Napaketuista yleiseen seuratoimintaan Helsinki Ski Clubiin, mutta Itävallan Special Olympics -kisoissa on Rämön ja Hännisen lisäksi kaksi muutakin Napakettuihin myöhemmin liittynyttä laskijaa Teo Ruoslahti ja Marco Magi.

Tiistain suurpujottelussa Mikkolan suojateille tuli kaksi pronssimitalia, kun Westerstråhle ja Hänninen laskivat kolmansiksi omissa divisioonissaan.

– Eka lasku oli jo kaksi peukkua ylös. Seuraava lasku oli nappisuoritus; kymppi ja papukaijamerkki, iloitsi Saga Hänninen.

Suomen joukkueen laskijoista Jesse Honkonen oli oman divisioonansa neljäs. Muiden neljän laskijan – Erika Rämön, Sanna Sepposen, Leevi Salmen, Marco Magin ja Teo Ruoslahden – kohtalona oli keskeytys tai hylätyksi tuleminen portin ohittamisen vuoksi. Sama kohtalo oli myös lumilautailun ainoalla suomalaisedustajalla Janne Matilaisella suurpujottelussa.

Saga Hänninen

Huom! Tiistain tulostiedote kaikkine päivän suomalaismitaleineen tulee myöhemmin illalla.

Suomen joukkue

Suomalaisurheilijoiden alustava aikataulu

Kisasivutwww.austria2017.org