Liikuntavastaavaa tarvitaan, todettiin Varkauden koulutuksessa

Kuminauhajumppaa Varkauden liikuntavastaavakoulutuksessa

Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU järjesti jäsentenyhdistyksissä ja seuroissa toimiville liikuntavastaaville koulutuksen lauantaina 18.3. Varkauden Kuntorannassa. Kahdenkymmenen hengen voimin muistuttelimme VAU:n jäsenilleen tarjoamista palveluista sekä juttelimme tulevasta. Sote-uudistus mietityttää ja uhka kolmannen sektorin kuormittamisesta pelottaa. Tärkeintä on toimia yhdessä yhdistysten kesken ja viedä tärkeää asiaa yhdessä eteenpäin päättäjille saakka. Kouluttajina liikuntavastaavakoulutuksessa toimivat VAU:n Tiina Siivonen ja Viivi Kuja-Kyyny.

Koulutus aloitettiin liikuntavastaavan arjen pohdinnalla. Rooleja on monia aina tilastoinnista toiminnan konkreettiseen käynnistämiseen saakka. Myös vuoropuhelu VAU:n kanssa koettiin sekä jäsenten että VAU:n suunnalta tärkeäksi osaksi liikuntavastaavan työtä. Yhteistyö yli vammarajojen omalla alueella yleensäkin nostettiin arvokkaaksi ja siitä saatiin toimivia esimerkkejä.

Makkaraa, kun teet ensin lenkin!

Yhdeksi isoimmista huolenaiheista sote-uudistuksen lisäksi nousi suuri kysymys siitä, kuinka saada ihmiset liikkumaan. Tähän ei ratkaisua löydetty päivän aikana, mutta todettiin, että positiivista on se että ”ollaan saatu edes ne liikkumaan, jotka on saatu”. Tästä on hyvä jatkaa yhteistyön ja yhteisvoimin avulla.

VAU:n tukema Startti-stipendi sekä lajikokeilut nousivat hyviksi esimerkeiksi osallistumiseen motivoinnissa ja uuden kehittelyssä. Sosiaalisuus liikunnan hyödyn vierellä koettiin vähintäänkin yhtä tärkeäksi osaksi säännöllistä osallistumista, yhteiset tapahtumat ja retket houkuttelevat liikkumaan ja herkuttelemaan eväillä. Sote-uudistuksen todettiin vaativan yhteistyötä kunnan liikuntatoiminnan toimijoilta erityisliikunnan säilymiseksi.

Tarkkuutta ja tsemppiä!

Käytännön osuudessa esiteltiin sisäfrisbeegolf sovelletusti, kanalinko joukkuepelinä sekä tarkkuusammunta kanalingolla. Myös VAU:n helmikuun aikana julkaisemat jumppakuminauhavideot laitettiin käytäntöön, kun loppuverryttely jumpattiin istuen. Kaiken kaikkiaan koulutuspäivän suurimmat teemat, positiivisuus, muutos ja käytännön uudet sovellutukset jättivät tapaamisesta hyvän mielen. Tästä on hyvä jatkaa ensi lauantain koulutukseen Vaasaan ja pidemmällä tähtäimellä yhteistyötä VAU:n ja sen jäsenistön välillä sekä paikallisesti yhdistysten ja seurojen välillä.

Teksti ja kuva: Viivi Kuja-Kyyny