Junior Games -konkari Veera Luhtanen on saanut urheilemisesta rohkeutta ja omatoimisuutta

Veera Luhtanen

Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU järjestää perinteiset vammaisille ja erityistä tukea tarvitseville lapsille ja nuorille suunnatut Junior Games -kevätkisat 19.–20. huhtikuuta 2017 Kuortaneen urheiluopistolla. Kisojen toteuttamisessa suurena apuna ovat urheiluopiston liikuntaneuvojaopiskelijat.

Kisoihin osallistuu noin 90 lasta ja nuorta. Valtaosa heistä on erityiskoulujen ja -luokkien oppilaita. Osa osallistujista on ns. yleisopetuksessa mukana olevia. Junior Games -kevätkisojen lajit ovat salibandy, boccia, maalipallo, uinti, puhallustikka ja keilailu.

Junior Games -kisojen perinne yltää 1980-luvulle saakka, jolloin koettiin tarpeelliseksi perustaa vammaisten lasten omat koulujenväliset kilpailut. Edelleen Kuortaneelle saavutaan into piukeana vuodesta toiseen mm. Helsingistä, Turusta, Jyväskylästä, Kuopiosta ja Oulun seudulta.

Jalasjärveläisen Kirkonkylän koulun kuudetta luokkaa käyvä Veera Luhtanen osallistuu kevään Junior Games -kisoihin jo viidettä kertaa. Lisäksi hän on osallistunut kahdesti Jyväskylässä järjestettäviin Junior Games -syyskisoihin. Veera opiskelee koulussaan pääsääntöisesti pienluokalla, mutta muutamia aineita on integroitu yleisopetuksen luokkiin.

Kuortaneen Junior Games -kisoissa Veera osallistuu uintiin. Torstaiaamuna urheiluopiston tiivistunnelmaisessa uimahallissa käytävät uintikilpailut ovatkin kisojen yksi ehdottomista kohokohdista.

Uinti ei suinkaan ole liikunnallisen Veeran ainoa liikuntaharrastus. Hän harrastaa rytmistä voimistelua Jalasjärven Naisvoimistelijoissa ja on osallistunut lajissa myös valtakunnallisiin Special Olympics -kisoihin ja -valmennusleireille. Laskettelu on koko perheen yhteinen harrastus, ja paria viikkoa ennen Junior Games -kisoja Veera osallistui Himos-Leitner -kilpailujen Special Olympics -alppihiihtokisaan.

– Veera osallistuu innokkaasti myös paikallisiin lasten liikuntakerhoihin. Yleisurheilun seurakisoihin Jalasjärven Jalas on luonut osallistumismahdollisuuden erityistä tukea tarvitseville Sisu-sarjan kautta, kertoo Veeran äiti Katja Luhtanen.

Katja Luhtanen kiittelee, että vanhemmille Veeran urheileminen on antanut uskoa ja luottamusta oman lapsen pärjäämiseen kehitysvammasta huolimatta.

– Veeralle urheileminen on tuonut onnistumisen elämyksiä, omatoimisuutta ja kykyä selviytyä erilaisista tilanteista sekä yhteenkuuluvuuden tunnetta ja jopa idoleita vertaisistaan. Urheilu ja esiintyminen ovat tuoneet Veeralle rohkeutta ja hyvää itsetuntoa, Katja Luhtanen luettelee.

 

Junior Games -kevätkisojen ohjelma

Ke 19.4.

 • 14.30 Avajaiset, Kuortanehalli
 • 15.30–19.30 Kilpailut käynnissä
  • Salibandy, Kuortanehalli
  • Puhallustikka, Kuortanehalli
  • Boccia (luokka 1, vaikeavamm.), Kuortanehalli
  • Maalipallo, Lentopalloareena
 • 17.00–20.00 Keilailu, Keilahalli

To 20.4.

 • 09.00–11.00 Uintikilpailut, Uimahalli
 • 12.00–14.30 Keilailu, Keilahalli
 • 12.00–15.00 Puhallustikka, Kuortanehalli
 • 13.00–15.30 Boccia (luokat 1 ja 2), Kuortanehalli
 • 15.30 Kilpailujen päätös ja palkintojenjako, Kuortanehalli

Junior Games -kisoista VAU:n sivuilla

Junior Games Instagramissa