Ira löysi Valttinsa kanssa nopeasti yhteisen sävelen

Ira tykästyi Valtti-ohjelmassa ratsastuksesta.

Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU:n Valtti-ohjelman avulla pyritään löytämään erityistä tukea tarvitseville lapsille ja nuorille liikuntaharrastus. Valtti-ohjelmassa henkilökohtaiset liikuntakonsultit eli Valtit toimivat harrastuksen pariin saattajana.

Vuoden 2016 Valtti-ohjelmassa moni lapsi ja nuori löysi oman liikuntaharrastuksen tai muuten uutta virtaa liikkumiseensa, kuten 15-vuotias lahtelaistyttö Ira Ruusivirta.

Ennen Valtti-ohjelmaan osallistumista down-tyttö Iran liikunnallinen elämä oli hänen äitinsä, Kati Ruusuvirran mukaan epäsäännöllistä:

– Osallistuminen oli Iralle vaikeaa. Vaikka hän saattoi mennä johonkin ryhmään mukaan, hän ei välttämättä tehnyt mitään. Ennen Valttia Ira oli kokeillut tanssimista soveltavassa ryhmässä, ja sitten hän oli liikuntakerhossa koulupäivän jälkeen. Se oli kehitysvammaisten tukiyhdistyksen järjestämä kerho.

Viime vuoden Valtti-ohjelmasta Kati Ruusuvirta kuuli sosiaalisen median kautta:

– Facebookista lukemalla kuulin, tällaisessa suljetussa down-perheiden ryhmässä. Joku vanhempi sinne jakoi tuon VAU:n Valtti-ilmoituksen, että tämmöinen on nyt tulossa.

Iran iloksi hänen Valttinsa Sini oli aktiivinen ja innokas tehtävässään, ja saikin Iralle mahdollisuuden kokeilla monenkaltaista eri lajia:

– Ira kävi tanssissa missä oli käynyt ennenkin, mutta nyt tämän Valtin kanssa, joka sitten ohjasi Iraa, että hän pääsisi enemmän osallistumaan ryhmän toimintaan. Koska Iralla oli uusi pyörä, hän ja Sini kävivät pyöräilemässä ja harjoittelemassa sitä lisää. He kävivät myös ratsastamassa, ja sählyä kokeilemassa. Muita lajeja he kokeilivat vain kerran, mutta ulkoilemassa he kävivät muutamaankin otteeseen, jos jokin sovittu liikuntatunti peruttiin. Silloin Ira ja Sini kävivät pyöräilemässä tai ulkoilemassa leikkipuistossa, missä pystyi harjoittelemaan tasapainoilua ja vastaavaa, Kati Ruusuvirta kertoo.

Kysyttäessä Katilta mitä fiiliksiä jäi hänen tyttärensä Valtista, tuntui kokemus olevan kaikenkaikkiaan positiivinen:

– Erittäin hyvä fiilis jäi hänestä kyllä. Olin todella tyytyväinen. Hänen tapansa työskennellä Iran kanssa oli todella luonteva, ja he tuntuivat jotenkin heti löytävän yhteisen sävelen. Ennen Valttia meillä on joskus ollut ongelmia joidenkin liikuntaryhmien ryhmänohjaajien kanssa, kun ei ole tuntunut löytyvän sellaista sopivaa kosketuspintaa Iran kanssa, mutta Sinin kanssa ei ollut mitään ongelmia. Hän heti tiesi millä kikoilla saa Iran liikkeelle, ja he viihtyivät hyvin yhdessä.

Valtti-ohjelman jälkeen Iran liikunnan harrastaminen jatkui ratsastamisen parissa, vaikka takaiskujakin on tullut:

– Ratsastamista Ira on harrastanut tässä Valtin jälkeen. Siitä hän nauttii, ja ratsastus on siitä kiva harrastus, että siinä on pakko osallistua, siellä ei voi jäädä istumaan. Se oli Iralle todella hyvästä, ja hän lähti aina todella mielellään tunneille. Positiivisinta siinä oli se, että tuli uskallusta niin meille kuin Irallekin lähettää hänet sinne tallimaailmaan ja tukea hänen osallistumistaan. Ikävä kyllä ratsastuksen harrastaminen on nyt tauolla, sillä Iran opettaja vaihtoi paikkakuntaa, ja hän oli koulutukseltaan toimintaterapeutti, joka oli Iralle aika täydellistä. Mutta tälläkin hetkellä etsimme Iralle uutta, sopivaa paikkaa missä jatkaa ratsastusta, Kati Ruusuvirta kertoo.

Iralta kysyttäessä vaikutti hän itsekin olevan iloinen Valtti-kokemuksesta:

– Parasta Valtissa oli Sini ja ulkona puistossa leikkiminen sekä tasapainoilu!

Vaikka ratsastusharrastus onkin hetkellisesti tauolla, ei Iran liikunnan harrastaminen kuitenkaan päättynyt siihen. Hän käy edelleen koulun liikuntakerhossa, ja ulkoilee aktiivisesti. Sopivien pyöräilykelien palatessa on myös kuulemma aika nousta takaisin satulaan.

Vuoden 2017 Valtti-ohjelman haku niin lapsille ja nuorille kuin Valtiksi haluaville opiskelijoillekin on auki huhtikuun loppuun saakka.

Teksti: Mikael Kivimäki