Akseli löysi Espoon Tapioiden yleisurheiluryhmään Valtti-ohjelman avulla

Akseli Karppinen

Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU:n Valtti-ohjelman avulla pyritään löytämään erityistä tukea tarvitseville lapsille ja nuorille liikuntaharrastus. Valtti-ohjelmassa henkilökohtaiset liikuntakonsultit eli Valtit toimivat harrastuksen pariin saattajana. Akseli Karppinen on 9-vuotias vantaalaispoika, joka oli mukana vuoden 2016 Valtti-ohjelmassa. Tänä vuonna Valtti-ohjelma järjestetään uudelleen, ja haku ohjelmaan on auki huhtikuun loppuun.

Akselin äiti Marika Karppinen kuuli alunperin Valtti-ohjelmasta monien muidenkin tavoin sosiaalisen median kautta:

– Olin facebookissa tykännyt VAU:n sivustosta, ja siellä mainostettiin Valtti-ohjelmaa. Sitä kautta kuulimme ohjelmasta, ja laitoimme hakemuksen menemään.

Akseli sairastui vuonna 2014 syyskuussa aivorunko- ja selkäydintulehdukseen, mikä aiheutti hänellä osittaisen neliraajahalvauksen. Akselille myös tuli hengityshalvaus, eli pallean toimintahäiriö, jonka seurauksena hän vietti viisi kuukautta hengityskoneissa.

– Kädet Akselilla ovat heikommat, oikea käsi on poissa pelistä ja toinenkin on hiukan vajavainen, mutta jalat ovat paremmassa kunnossa. Hän pääsee kohtuu hyvin eteenpäin, Marika Karppinen kertoo.

Valtti-ohjelman aikana Akseli kävi Valttinsa Annin kanssa kokeilemassa kahta eri lajia. Se riitti Akselille, sillä hän tykästyi molempiin lajeihin suuresti.

– Hän kävi kokeilemassa Espoon Tapioiden soveltavan yleisurheilun ryhmässä, jossa hän käy tänäkin päivänä, ja Akseli kävi myös Malmin Taekwondossa kokeilemassa sovellettua taekwondoa erityslapsille tarkoitetussa ryhmässä. Akseli olisi halunnut kovasti käydä harrastamassa sekä yleisurheilua että taekwondoa, mutta ikävä kyllä molempien harrastusten tunnit ovat tiistaisin, joten Akseli päätyi jatkamaan yleisurheiluryhmässä, Marika kertoo.

Kuten monien tapauksessa, myös Karppisen perheelle jäi varsin positiivinen kuva Akselin omasta Valtista:

– Hyvä fiilis jäi Annista. Hän oli fysioterapeutti-opiskelija, ja Valtti-ohjelmaan osallistuminen oli osa hänen opiskeluaan. Hirveän aktiivisesti hän meille kaikenlaista ehdotti ja aktiivisesti etsi Akselille eri kokeiluja harrastusten parissa. Olimme itsekin jonkin verran perheen voimin jo etsineet Akselille sopivia liikuntavaihtoehtoja, että ihan tyhjän päältä ei tarvinnut onneksi lähteä liikkeelle. Yhdessä perheen ja Annin kanssa kyselimme Akselilta, mitä kaikkea hän haluaisi mennä kokeilemaan, Marika kertoo.

Valtti-ohjelma oli Karppisen perheelle kaikenkaikkiaan positiviinen ja hieno kokemus Akselille, vaikkakin rakentavaa kritiikkiä oli myös tarjottavana:

– Siitä jäi positiivinen olo ja hyvä fiilis, etenkin kun Akseli löysi sitä kautta itselleen kivan harrastuksen, mistä hän oikeasti tykkää. Kerroin tästä Annillekin ihan suoraan loppuhaastattelun aikana. Kokemus oli Akselille hieno, mutta aika lyhyellä aikavälillä käytiin näitä kokeiluja läpi, ja itse ohjelman aikataulu oli varsin intensiivinen. Tuli välillä fiilis, että olisi ollut kiva, jos aikataulu olisi voinut olla hiukan rennompi, ja ohjelma ehkä vähän pidempi. Myös se Annin loppuhaastattelu tuli aika pian viimeisen kokeilukerran jälkeen, joka oli sääli, koska tuntui siltä ettei ollut saanut vielä perspektiiviä tarpeeksi siihen loppuhaastatteluun. Mutta muuten oli kyllä tosi hyvä kokemus, Marika Karppinen sanoo.

Teksti: Mikael Kivimäki