Pohjois-Savon Näkövammaisille liikuntatoiminnan kehittämisohjelma antoi positiivisen buustauksen

Kuvan melojat eivät liity juttuun.

VAU:n jäsenyhdistyksille ja -seuroille suunnatun liikuntatoiminnan kehittämisohjelman KEHU:n haku vuodelle 2017 on avautunut. Vuoden 2016 pilottikierrokselle osallistuneelle Pohjois-Savon Näkövammaiset ry:lle KEHU-ohjelma on toiminut hyvänä piristysruiskeena.

VAU aloitti yhdistys- ja seuratoiminnan kehittämisohjelman pilottivaiheen vuonna 2016 ja ensimmäiselle kierrokselle valikoitui paikallisyhdistyksistä Espoon Invalidit, Pohjois-Savon Näkövammaiset sekä Uudenmaan Munuais- ja maksayhdistys UUMU ja urheiluseuroista tamperelainen taitoluisteluseura Varala-Tiimi.

Kehittämisohjelman alkutapaamisessa VAU:n työntekijät kävivät yhdistysten edustajien kanssa läpi liikuntatoiminnan tämän hetken tilanteen sekä siihen liittyvät haasteet ja ilon aiheet.

Pohjois-Savon Näkövammaiset ry:ssä ongelmakohdat ovat suomalaiselle paikallisyhdistyskentälle kovin tyypilliset: jäsenistö ikääntyy ja maantieteelliset etäisyydet ovat pitkiä.

– Kynnys lähteä toiselta puolen maakuntaa Kuopioon liikuntatapahtumaan on korkea, eikä palveluseteleistäkään aina ole apua, kun kuntarajat tulevat vastaan. Siinä rajalla ollaan sitten taksikuskin armeliaisuuden varassa, kertoo PSN:n toiminnanjohtaja Johanna Ovaskainen.

– Siksi pyrimme jatkossa viemään liikuntamahdollisuuksia lähemmäs jäsenistöä, hän jatkaa.

Ovaskainen kehuu KEHU-ohjelman aloitustilaisuutta Kuopiossa VAU:n Nina Peltosen ja Tiina Siivosen kanssa antoisaksi.

– Saatiin hirmu hyvä keskustelunavaus, positiivinen buustaus. Mukana oli meiltä aktiivisia jäseniä eri paikkakunnilta. Päätettiin hakea VAU:sta Startti-stipendiä kirkkovenesoutukokeilun järjestämiseen kesällä, Ovaskainen kertoo.

Kirkkovenesoutua kokeillaan Kuopiossa, mutta vastapainoksi ratsastuskokeilu järjestetään Varkaudessa ja melontakokeilu Iisalmessa. Tavoitteena jatkossa on saada jäseniä innostumaan erilaisista liikuntamuodoista, joita voi jatkaa kotipaikkakunnallaan ilman isompaa ryhmääkin.

– Meillä on ollut aika aktiivinen kuntosalilla kävijöiden joukko Kuopiossa. Keilailtu on myös ja meillä on sokkopingispöytä, mutta kaikkiaan liikuntatoimintamme on ollut sellaista aika tuttua ja turvallista. Nyt yritetään innostaa etenkin meidän työikäistä jäsenistöämme uusilla ideoilla, Ovaskainen sanoo.

Lisätietoja KEHU-ohjelmasta

KEHU-ohjelman hakulomake