Erityislasten Special Hockey -toiminnalle löytyi tilausta jääkiekkohullussa maassa

Kiimingin Kiekko-Poikien Special Hockey -joukkue

Suomen ensimmäinen Special Hockey -turnaus 5.–7.5. Laukaan Peurungassa

Special Hockey on yksi viime aikojen ilmiöistä suomalaisessa vammaisurheilussa. Kiimingin Kiekko-Poikien alaisuudessa alkanut Suomen ensimmäinen Special Hockey -joukkue on herättänyt kiinnostusta ja ihastusta. Alkuvuodesta joukkue kävi pokkaamassa Pohjois-Pohjanmaan Urheilugaalasta kaksi palkintoa: liikunnan tasa-arvopalkinnon ja Oulun seudun urheilutoimittajien Vuoden urheiluteko -palkinnon.

Special Hockey on myös leviämässä hyvää vauhia muille paikkakunnille. Kangasalla homma pyörii jo, Rovaniemellä ja Riihimäellä aloitellaan, Iisalmessa on kiinnostusta. Suomen ensimmäinen Special Hockey -turnaus järjestetään 5.–7. toukokuuta Laukaan Peurungassa.

Ja tämä saattaa hyvin olla vasta alkua. Special Hockey nimittäin osuu tässä jääkiekkohullussa maassa hyvään rakoon. Suomessa on lukemattomia lapsia, jotka haaveilevat jääkiekon pelaamisesta oikeassa joukkueessa. Heidän joukossaan on paljon myös erityislapsia.

Kiimingin Kiekko-Poikien Special Hockey -joukkueen lähtökohta on pitää kynnys mukaan tulemiseen mahdollisimman matalana. Ei tiukkoja diagnoosirajoja. Mukana on esimerkiksi ADHD-lapsia, kehitysvammaisia lapsia sekä lapsia, joilla on haasteita motorisissa taidoissa.

– Oma poikani on kehitysvammainen nuori mies, joka kävi pitkään KKP:n luistelukoulua. Erkkalapset pystyivät olemaan luistelukoulussa mukana, mutta kun kasvoi siitä ulos, nousi seinä vastaan, kertoo Special Hockey -joukkueen joukkueenjohtaja Jaana Lauri.

Lauri ehdotti seuralle erityislasten joukkueen perustamista, mutta tuolloin ajatus jäi vielä muhimaan. Parin vuoden päästä asiaan palattiin KKP:n valmennuspäällikön aloitteesta, ja perustettavan joukkueen valmentajaksi keksittiin seuran juniorivalmentajana jo toiminut Janne Käyhkö, jonka lupaavan jääkiekkoilijan uran oli katkaissut A-juniori-ikäisenä sattunut paha autokolari, jonka seurauksena oli vakava aivovamma ja toispuolihalvaus.

Käyhköllä ei ollut kokemusta erityislasten kanssa toimimisesta, mutta sen sijaan hänellä oli runsaasti kokemusta siitä, millaista on kun lähtökohdat eivät ole samat kuin muilla jääkiekkoilijoilla. Joukkueenjohtaja Lauri pitääkin vain hyvänä asiana, että Käyhkö ja muut syksyllä 2015 startanneen Special Hockey -joukkueen valmentajat olivat nimenomaan jääkiekkovalmentajia, eivät erityisliikunnan ammattilaisia. He suhtautuivat pelaajiin nimenomaan jääkiekkoilijoina. Valmennuskaarti on sittemmin kasvanut myös erityisliikunnanohjaajalla ja fysioterapeuttiopiskelijoilla.

Kun toiminta puolitoista vuotta sitten alkoi, oli mukana heti 11 innokasta kiekkoilijanalkua. Nyt ryhmä on paisunut jo 31 pelaajan kokoiseksi, ja jonossakin olisi kymmenen halukasta.

– Olemme aloittaneet Oulun kaupungin kanssa keskustelun, että elokuusta lähtien saisimme toisen jäävuoron. Nyt joukkue on haluttu pitää lasten ja nuorten omana juttuna, mutta toinen viikkoharjoitus voisi olla myös aikuisille, Lauri sanoo.

Special Hockey -joukkue on ollut koossa vasta vähän aikaa, mutta jo nyt Laurilla on kerrottavanaan useita mahtavia tarinoita joukkueen synnyttämästä ilosta ja innostuksesta. Special Hockey -joukkueen ainoan tyttöpelaajan äiti ei uskaltanut aluksi päästää luistelutuen avulla edennyttä lastaan joukkueeseen, mutta tyttöpä ei antanut periksi.

– Hän aloitti Kiekko-Poikien luistelukoulussa, jossa sanoi ohjaajalle heti alkuun, että ”opettakaa minut luistelemaan, että pääsen pelaamaan jääkiekkoa”. Nyt hän menee joukkueen mukana siinä missä muutkin, Lauri toteaa.

Laurin oman pojan fysioterapeutti sanoi tämän pystyvän nyt sellaisiin asioihin, joihin ei vielä vuosi sitten pystynyt. Hän on ollut ikänsä liikunnallinen, mutta jääkiekkoilu on tuonut vielä oman tärkeän lisänsä.

Special Hockeyn kasvupotentiaalia voi pohtia sen kautta, että jalkapallossa erityisryhmäjoukkueita on jo käytännössä kaikissa vähänkään isommissa suomalaiskaupungeissa. Jos erityisjalkapalloa pelataan HJK:n, TPS:n ja KuPSin alaisuudessa, miksi ei olisi mahdollista pelata Special Hockey -lätkää HIFK:n, TPS:n ja KalPan paidassa?

– Pelaajat ovat koulussa saaneet kuulla, että eihän se ole mikään oikea joukkue, kun ei sillä ole edes pelejä. No nyt meillä on ensimmäiset pelit tulossa, Lauri iloitsee viitaten Peurungan Special Hockey -turnaukseen.

Lisätiedot Special Hockey -toiminnasta ja Peurungan turnauksesta: Jaana Lauri, puh. 040 5822 494, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Lisätietoa Special Hockey -joukkueista: